Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków.
O tym przeczytasz w naszym poradniku. Jak ugotować leczo mięsne? Klasyczne leczo węgierskie składa się z podsmażonych na tłuszczu i duszonych warzyw.
Wśród nich powinny znaleźć się kawałki świeżych pomidorów, różnokolorowe papryki oraz cebula. Leczo z kiełbasą – przepis na to znane większości Polaków danie przywędrował do Polski z Węgier, gdzie oryginalną, podstawową bazą do leczo są warzywa: cebula, papryka i pomidory. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.
Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw.
Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Należy uzupełnić wodę, jeśli jest jej za mało, ale składniki nie mogą w niej pływać, jak w zupie, danie ma być raczej gęste. Dużą garść papryki możemy sobie odłożyć i dodać już do gotowego leczo, wtedy konsystencja dania będzie ciekawsza i podczas jedzenia będziemy natrafiali na chrupiącą, świeżą papryczkę.
Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Leczo to jedno z moich najukochańszych dań. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.
Leczo z cukinią - przygotowanie. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Kiełbasę, cukinię, cebulę i paprykę na leczo z cukinią kroimy w kostkę.
Najpierw podsmażamy kiełbasę, później dodajemy po kolei cebulę, paprykę, całość smażymy kolejne min. Przepisy z kategorii leczo z papryki czerwonej. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Wiem, że dla niektórych z Was leczo nieodłącznie kojarzy się z wędzoną kiełbasą, ale zachęcam do przygotowania poniższego przepisu. Najlepsze leczo robi mój Maż.
Chodziłam, męczyłam, bo wielką na leczo ochotę miałam, no i się doczekałam. Uwielbiam leczo, a szczególnie leczo z kiełbasą. Ważnym składnikiem, poza papryką czy pomidorami, jest smalec. Zapraszam na pyszne i słoneczne leczo z papryki, takie, które można jeśc od śniadania do kolacji.
Smakuje obłędnie jako danie podstawowe albo baza do dalszego eksperymentowania ze smakami. Mój mąż lubi do leczo z papryki dodać gotowana fasolę, a ja dla odmiany wolę dużo czerwonego chili. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!).
Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano. Leczo z mięsem - sposób wykonania: Sprawdzony przepis na domowe leczo z mięsem. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
Pomidory należy sparzyć i zdjąć skórę, posiekać na kawałki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Uwierzcie mi na słowo, że leczo z kabaczkiem, papryką, pomidorami malinowymi i kiełbasą jest świetnie w smaku.
Gorące leczo możecie przelać do słoików, zakręcić pokrywki i schować do lodówki. Dodajemy pokrojoną w talarki cebulę i pokrojone w kostkę papryki. Wszystko dusimy pod przykryciem jakieś minut. Następnie dodajemy kukurydzę, cukinię i pomidory pokrojone w kostkę. Zalewamy wodą (ok.
5l) i gotujemy z dodatkiem przypraw: soli, pieprzu, papryk. Po upływie kolejnych minut leczo jest gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.