Chef Titanium troche sie przy tym ciescie kiwal nie wiem czy to normalne w kazdym razie wszystko dobrze wymieszane. Czytam twoje porady, aby wypieki byly jak najlepsze. A dzis upiekłam chleb pszenny na zytnim zakwasie z Twojego przepisu, pierwszy swoj formowany i właśnie takiego lezejszego szukalam.
Zamiescilam pod nim tez komentarz, pozytywny oczywiście. To mój pierwszy chleb pieczony na zakwasie i jest to najlepszy chleb, jaki upiekłam:) Ja piekłam na zakwasie pszenno-żytnim i miąższ jest miękki i lekko klejący. Ciasto przy wyrabianiu faktycznie jest luźne i bardzo klejące, ale spokojnie da się je wyrobić ręcznie metodą slap and fold. Chciałabym upiec prosty chleb pszenny na zakwasie żytnim. W przepisach, które znalazłam używa się mąki typ 650.
Czy może mi Pani coś doradzić. Jak zmodyfikować przepis np. Prosty chleb na zakwasie”? Przepis na domowy chleb. Najbardziej lubię piec chleby w kształcie okrągłego bochenka.
Głównie z powodu rustykalnego wyglądu i znacznie większej ilości chrupiącej skórki. Ale czasem próbuję i sprawdzam inne. Poza tym, niektórzy wolą równe, prostokątne kanapki, dobre do.
Bardzo prosty chleb pszenny na pszennym zakwasie, nie wymagający przygotowywania wcześniej zaczynu. Wystarczy aktywny zakwas pszenny połączyć z mąką, solą i wodą. Zawsze zachwyca mnie fakt, że z tak prostych składników powstaje coś tak genialnego. Idealny dla początkujących piekarzy. Mieszamy,wyrasta,pieczemy.
Polecane przepisy: chleb na zakwasie mojej babci Zobacz więcej. Podstawowy przepis na prosty chleb pszenny na zakwasie. Chleb graham na zakwasie z foremki. Jest puszysty, ale nie przesadnie.
Pachnący zakwasem i prawdziwym chlebem, skórka chrupiąca. Klasyczny chleb pszenny. Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego, piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. Zakwas dokarmić kilka godzin lub dzień wcześniej, dwiema łyżkami mąki i niewielką ilością letniej wody.
Miękki środek, chrupiąca skórka. Zapach najlepszy z możliwych. Pyszny biały chleb pszenny Łatwy, biały chleb pszenny na zakwasie, wykonany dla domowników spragnionych zwykłego chleba. Bez żadnych dodatków mniej lub bardziej egzotycznych. Dzisiaj króciutko, bo świętujemy urodziny naszej małej Gwiazdeczki.
Co prawda wielka rodzinna impreza jest dopiero w sobotę, ale za to dziś jest dzień dla naszej trójki i zamierzmy wykorzystać go najlepiej, jak się da :)) To moje drugie podejście do chleba pieczonego w garnku żeliwnym. Wiejski chleb pszenny na zakwasie. Dziś mam dla Was przepis na wiejski chleb pszenny na zakwasie pszennym – prosty i bardzo smaczny. Wcześniej podawałam przepis na chleb pszenny na drożdżach – tutaj nie ma ani grama drożdży, za to chleb musi dłużej wyrastać.
Pełnoziarnisty chleb na naturalnym zakwasie ŁATWY przepis! Jem zdrowo i smacznie 28views. Dziś na wielu blogach pojawiły się piękne i rumiane bochenki chlebów.
I ja z okazji Światowego Dnia Chleba uległam temu trendowi i postanowiłam pokazać mój ulubiony przepis na chleb na zakwasie. Mistrzem piekarnictwa nie jestem, ale chleb jest pyszny, jak to domowy, pięknie pachnie i co najważniejsze jest. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Na zakwasie żytnim też się uda, możecie śmiało próbować!
Blog dla mam, kobiet (i nie tylko), pasjonatów kuchni i amatorów - o dobrym jedzeniu i gotowaniu dla przyjemności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.