poniedziałek, 25 grudnia 2017

Chleb orkiszowy na drożdżach świeżych

Chleb orkiszowy na drożdżach. Zakładów Tłuszczowych “Kruszwica”. Na hasło przewodnie akcji, postanowiłam pozytywnie odpowiedzieć i nie tylko bierne, a aktywnie, piekąc po prostu smakowity chleb – chleb orkiszowy ! A chleb, który upiekłam nie jest zwykłym chlebem. Troszkę zmodyfikowany przepis ze strony Przepis na chleb.


Składniki, keksówka 12xc5g mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Piękny, chrupiący chleb na drożdżach. Na blacie kładziemy dużą miskę, w której mieszamy ciepłą wodę z drożdżami i solą.


Chleb orkiszowy na drożdżach świeżych

Wypieki z mąki orkiszowej są niesłychanie zdrowe. Sam orkisz ma duże właściwości zdrowotne: wzmacnia odporność, ma dobry wpływ na krew, pomaga przy zmęczeniu i spadku energii. Dodane przez Molew: Tylko o kuchni.


Dla mnie ta skorupa to pyszna, chrupiąca skórka. Wracając jednak do pytania: gdy upieczony chleb ostygnie, wystarczy włożyć go do foliowego woreczka i do chlebaka - na drugi dzień skórka będzie miękka. Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący.


Przepis jest dobry dla początkujących, choć ogólnie pieczenie chleba nie jest trudne. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Mój pierwszy chleb z maszyny wyszedł, powiedzmy, dziwny. I powiem Wam szczerze, że nie miałam kogo zapytać dlaczego, bo wszyscy quot;wypiekacze Zobacz więcej. Musisz również wyczuć swój piekarnik.


Ten chleb orkiszowy na drożdżach wyszedł bardzo sprężysty i wilgotny. CHLEB PSZENNO-RAZOWY NA ŚWIEŻYCH DROŻDŻACH Zapraszam do zrobienia pysznego chleba na świeżych drożdżach. Proces tworzenia jest bardzo długi, ale smak z pewnością to wynagrodzi.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb na drożdżach świeżych. Do zupy, do kanapek, na tosty. Można go również piec w maszynie do chleba, ale jego konsystencja będzie dość zbita (próbowałam).


Bardzo smakuje dzieciom. Polecam, jest pyszny :-). Wybór padł na prosty chleb orkiszowy. Można go upiec tylko na bazie mąki orkiszowej pełnoziarniste, wybrałam do tego aktywny zakwas żytni, ale jeśli posiadacie orkiszowy lub pszenny to również w takich samych proporcach się sprawdzi.


Jak wszystko (lub prawie wszystko) u mnie w kuchni, własne wypieki pieczywa muszą być również łatwe i szybkie, dostępne nawet dla totalnego beztalencia albo maksymalnie zajętego zwykłego człowieka. Na pewno – ze względu na łatwość przygotowania – będzie ten chleb często gościł w naszym domu. Kolejny przepis na pyszny chleb.


Czy piecze Pani ten chleb na drożdżach, zakwasie, czy tylko drożdżach? Co do proporcji w przepisie trudno oceniać z góry po samym przepisie. Uwielbiam piec domowe pieczywo oraz bułki, ciasta drożdżowe i domowe pizze. Domowy chleb orkiszowy na zakwasie i drożdżach piekę bardzo często. To wyjątkowo pyszny, wilgotny i zdrowy chleb orkiszowy razowy.


Drożdże rozrabiamy w szklance ciepłej wody z cukrem. Rozrobione drożdże przelewamy do wgłębienia w mące i delikatnie mieszamy łyżką tak aby powstała zawiesina. Nie wymaga użycia miksera, podobnie jak w przypadku chleba wieloziarnistego wystarczy wymieszać składniki drewnianą łyżką. W listopadowej Piekarni Amber upiekliśmy chleb orkiszowy. Przepis jak upiec bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chleb na drożdżach.


Można do niego użyć innej mąki niż pszennej pełno ziarnistej której ja użyłam. Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie.


Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże. Piekłem już dwa razy ten chlebek w temp 200ºC przez godz ale po min mi się góra chleba przypalała to nakryłem folią aluminowąi piekłem do końca. Po wyjęciu z formy chleb nie jakiś mokry jakby był surowy. Pieczywo drożdżowe nie musi być nudne, to pieczone w domu jest smaczniejsze niż sklepowe.


Pokazuje jak krok po kroku zrobić dobre pieczywo na drożdżach, dzięki tym przepisom zrobicie smaczne bułeczki oraz drożdżową bagietkę. Wilgotny, mięciutki, z chrupiącą skórką, dużymi porami, bardzo szybko wyrastający chleb pszenno – orkiszowy na drożdżach. Przez bardzo szybko wyrastający rozumiem chleb, który potrzebuje maksymalnie minut (przy dwóch wrastaniach w misce i foremce), aby być gotowym do pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty