środa, 27 grudnia 2017

Leczo z papryki magdy gessler

Ale z domowej kuchni tez będzie wyśmienite. Leczo świetnie nadaje się do wekowania! Zapasteryzujcie kilka słoiczków na zimę.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na przepisy magdy gessler leczo. Leczo, to węgierska potrawa na bazie papryki i mięsa. Forum - leczo wg magdy gessler (980) Gulasz węgierski Magdy Gessler. Dodane przez brunettew: Tylko o kuchni. Czy macie może przepis na gulasz jaki był ostatnio przyrządzany podczas Kuchennych rewolucji Magdy Gessler w Rzeszowie?


Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. Zobacz, jak zrobić leczo. Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.


Niektórzy lubią dodać do lecza. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Rodzaj potrawki z cebuli, pomidorów i świeżej papryki, duszonych na smalcu lub oleju z dodatkiem wędzonej słoniny, ostrej kiełbasy lub jajek, doprawionych na końcu papryką w proszku.


Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.


Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie.


Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania. Zapraszam na pyszne i słoneczne leczo z papryki, takie, które można jeśc od śniadania do kolacji. Smakuje obłędnie jako danie podstawowe albo baza do dalszego eksperymentowania ze smakami. Mój mąż lubi do leczo z papryki dodać gotowana fasolę, a ja dla odmiany wolę dużo czerwonego chili. Składniki: 5g papryki 3g dojrzałych pomidorów mała cebula pieczarek 1g kiełbasy, np.


Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki.


Polecam podawać leczo z bagietką. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Dynia dodana do lecza nadaje mu słodyczy – osobiście, ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. Do dania dodałam dość dużo pieprzu oraz ostrej papryki.


Leczo z papryki magdy gessler

Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini.


Papryki pokrój w cząstki i wydrąż gniazda nasienne. Polędwicę pokrój w plastry i włóż do marynaty przygotowanej z oliwy i posiekanych ząbków czosnku na ok. Pokrój odpażone pomidory bez skórki i cebulę i wrzuć do garnka z oliwą, dodaj słodką paprykę. Lekkostrawne leczo (krem) z cukinii i pieczonej papryki Ta węgierska ,tradycyjna potrawa, na stałe zagościła na naszych polskich stołach. Placki ziemniaczane- przepis Magdy Gessler.


Ciasto tak szybkie, że hej ! Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory należy sparzyć i zdjąć skórę, posiekać na kawałki.


Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki. Bulion drobiowy WINIARY z liściem laurowym i zielem angielskim sprytnie połączy smaki wędliny, cukinii, czerwonej papryki, marchewki i cebuli.


Jeśli wolisz wersję wegetariańską, pomiń dodatek kiełbasy. Możesz ją też zastąpić innym mięsem, np. Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobną.


Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Chodziłam, męczyłam, bo wielką na leczo ochotę miałam, no i się doczekałam. Najlepsze leczo robi mój Maż.


Uwielbiam leczo, a szczególnie leczo z kiełbasą. Ważnym składnikiem, poza papryką czy pomidorami, jest smalec. Dusimy leczo do momentu, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana, ok.


Warzywa puszczą sok, ale jeśli leczo było by za i gęste możemy dolać jeszcze wody. Osobiście lubię gdy w leczo jest sos, w którym można maczać pieczywo. Doprawiamy papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty