Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano. Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie w naczyniu szklanym lub ceramicznym. Duszone warzywa do ryby po grecku.
W tym momencie dodajesz również cebulkę jeśli jej używasz. Po kilku minutach dodaj też startą na tarce, na grubych oczkach, marchew i pietruszkę. Warzywa warto zetrzeć siebie wcześniej. Bardzo lubię przygotowywać je w wersji pikantnej, doprawionej mocno pieprzem, chili i czosnkiem. To warzywa, które przygotowujemy do tradycyjnej ryby po grecku, jednak w tym przypadku, wedle wytycznych diety są ugotowane bez dodatku tłuszczu i. Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach.
Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Czas na sos - a w zasadzie na warzywa.
Zostaje jeszcze kwestia najważniejsza, jakie filety wybrać do ryby po grecku? Najlepiej, gdy będzie to chuda ryba. Trzeba pamiętać, że warzywa dusimy z dodatkiem tłuszczu, a sam filet uwalnia sporo soku, dlatego tłusta ryba przyrządzona „po grecku” nie będzie najlepszym pomysłem.
Zawsze sobie ulatwiam zadanie w kuchni i tak przygotowane warzywa tez posluza mi do szybkiego przygotowania ryby lub kurczaka po grecku , albo beda dodatkiem do miesa gotowanego czy smazonego, zwlaszcza przed swietami, kiedy to jestesmy bardzo zapracowani. Skladniki:sztuk duzej cebulibialy pordu. Umyte i osuszone filety posól, skrop sokiem z cytryny i odstaw. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojone w kostkę cebule, dodaj włoszczyznę i przyprawy, a następnie koncentrat pomidorowy i cukier.
Duś wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu ok. Dziś na obiad piekłam filet rybny w foliowym rękawie i pomyślałam sobie, że do ryby po grecku też tak zrobię. Ryba jest smaczna, nie rozpada się no i zero tłuszczu. Do tej pory zawsze smażyłam panierowaną w jajku i mące. Najważniejsze jest, żeby potrawa nie była tłusta bo można podawać i na ciepło i na zimno.
Ryby kroję na kawałki i oprószam solą. Przygotowane ryby maczam w rozkłóconych jajkach i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano na rozgrzanej oliwie. Razem podsmażam na oliwie. Dodaję starte na tarce o dużych oczkach warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler).
Mieszam i chwilę podsmażam. Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla).
RYBA PO GRECKU W SŁOIKU - jeśli została Wam ryba po grecku spokojnie możecie ją zagotować w słoiku. Jarzyny obrałam, starłam na tarce o grubych oczkach. Przyznam się Wam w tym miejscu, że osobiście najbardziej smakuje mi pietruszka w roli zamiennika ryby. Tak przygotowane warzywa a’la ryba po grecku świetnie smakują podane na ciepło i na zimno. W lodówce wytrzymają do 3-dni.
Osobiście sporządzając rybę po grecku, filety białej ryby gotuję w parowarze, ale warzywa duszę (czyli najpierw obsmażam) wraz z przyprawami oraz koncentratem pomidorowym na łyżce oleju (patelnia teflonowa). Nie smażę w panierce tylko obtaczam w mące. Spróbuj zrobić z mintaja w kostce.
Lepiej kupować taki pakowany, bo przynajmniej wiesz co masz. Jak kupisz mrożony filet, to więcej zapłacisz za lód na rybie, niż za samą rybkę. Przygotowanie dania briami - pieczone warzywa po grecku Piekarnik nagrzej do 2stopni. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Cebule obierz i pokrój w ósemki. Parmezan pokrój w małą kostkę. Bakłażany pokrój w grube półplastry. Cukinie pokrój w grube plastry. To potrawa, którą zawsze robię na święta.
W ciągu roku jakoś tak nie robię ryby w warzywach czyli powszechnie znanej ryby po grecku. Bardzo ją lubimy a jemy tylko dwa razy w roku, muszę to koniecznie zmienić i robić taką rybkę częściej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.