wtorek, 12 grudnia 2017

Składniki omletu

Składniki omletu

Aby uzyskań puszystą konsystencję omletu, ubija się całe jaja z dodatkiem niewielkiej ilości mleka, śmietanki a nawet wody, chodzi o to aby ubijając wprowadzić do masy. Rozpuszczam tłuszcz na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, wlewam jajka. Po sekundach mieszam szpatułką środek omletu i jeszcze raz rozprowadzam masę. Po 4-minutach masa się zetnie, wtedy składam omlet na pół i wykładam na talerz. Niewielka ilość mąki pszennej, kokosowej lub jaglanej zespaja wszystkie składniki.


Składniki omletu

Co zrobić, by nie opadł i nie rozpadał się? Poznaj kilka kroków do przygotowania idealnego omletu za każdym razem. Suchą patelnię postawić na bardzo małym ogniu, potem zwiększyć płomień, rozgrzać masło, ale nie rumienić, wlać masę jajeczną. Każdy ma swój własny przepis na omlet, ale nie każdy wie, który przepis na omlet jest tym klasycznym.


Przepisy z kategorii składniki do omleta. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Krok 1: Łączymy składniki omletu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.


Składniki omletu

Z granatu wydrążamy pestki. Białka oddzielamy od żółtek. Do masy dodajemy ubite białka i dokładnie mieszamy. Jeżeli chcesz do swojego omletu dodać składniki, teraz właśnie jest odpowiedni moment. Za pomocą łopatki omlet złóż w pół i smaż jeszcze przez chwilę.


Podaj na talerzyku udekorowany świeżymi ziołami. Wykorzystaj ten podstawowy przepis na. Do przygotowania omletu hiszpańskiego oprócz jajek konieczne są dwa podstawowe składniki – ziemniaki i cebula.


Resztę dodatków możesz skomponować według swoich upodobań smakowych. Jedyny problem związany z tym przepisem, to przerzucenie omletu na druga stronę. Trzeba być ostrożnym, a na pewno się uda.


Wszystkie składniki należy staranie połączyć z masą jajeczną i smażyć na rozgrzanej oliwie, na wolnym ogniu przez dłuższa chwilę z obu stron. Szpinak siekamy, posypujemy nim wierzch omletu. Oprószamy solą, pieprzem i odrobiną skórki otartej z cytryny. Na wierzchu układamy plastry łososia, ścieramy odrobinę skórki z cytryny i skrapiamy rybę sokiem z cytryny. Zobacz nasz prosty przepis!


Na paletni rozpuszczamy łyżkę masła lub margaryny. Przekładamy masę na patelnię. Smażymy na jasny brąz, po czym przerzucamy omlet na drugą stronę.


Przerzucanie omletu to operacja trudna. Omlet wykładamy na talerz. Ja zawsze pomagam sobie dwiema łopatkami do smażenia. Przygotowanie omletu zajmie wam tylko kwadrans.


W przypadku klasycznych omletów wytrawnych - najpierw smażymy sam omlet z jajek, później, gdy masa jajeczna jest już ścięta, dodajemy składniki (surowe lub wcześniej podsmażone), składamy na pół i wykładamy na talerz. Jeśli dodajemy ser, połowę możemy dodać do środka a resztą posypać wierzch omletu. Prosty, szybki, w sezonie grzybowym najlepszy z grzybami.


Przez cały rok z pieczarkami. Zamknij oczy i przypomnij sobie smak klasycznego omletu. Gdy smażysz omlet pachnie przecież w całym domu. Przypomnij sobie więc także zapach omletu.


A potem pomył: taki mięsisty, puszysty, smaczny. Jajka rozmącamy z mlekiem roślinnym, solą i pieprzem. Wlewamy na gorącą patelnię, delikatnie mieszamy, tak aby szczaw był całkowicie pokryty jajkiem.


Zmniejszamy ogień i ścinamy jajka pod przykryciem. W miarę potrzeby można unosić brzegi omletu i przelewać masę jajeczną pod powierzchnię omletu. Dzisiaj przygotowałam przepis na omlet z płatkami owsianymi w wersji bezglutenowej na śniadanie. Jak dla mnie, to absolutnie nie wymaga podkręcania go miodem, syropem, cukrem czy dżemami. Oddziel żółtka od białek.


Ubij białka na sztywną pianę. Pod sam koniec ubijania dodaj żółtka, mąkę oraz sól. Rozgrzej olej i trzymaj na brzegu płyty. Na rozgrzaną patelnię wlej masę, a po chwili obróć.


Gdy już znudzą nam się z kretesem wszystkie wariacje na temat jajka na twardo, spróbujmy rzeczy niemal równie prostejw przygotowaniu - omletu. Wiosną smakuje najbardziej. Poza podstawowym przepisem na wykonanie bazy jajecznej,daje pole do nieskończonych pomysłów na wypełnienie go smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty