Lubie szybkie desery, a szybkie ciasta uwielbiam. Przedstawiam przepis na minutowe ciasto. Na ten piernik dojrzewający czeka się ok. Piernik (dojrzewający) Czas przygotowania:.
Wypowiedzi na forum o: piernik przepis z olejem. Tym razem piernik dla zabieganych i niecierpliwych. Czyli piernik, którego smakiem będziecie mogli się cieszyć zaraz po upieczeniu… no może ewentualnie trzeba będzie zaczekać, żeby nieco przestygł. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na piernik na oleju. Zrobiłam i zdegustowałam, w smaku bardzo dobry, ale struktura mi wyszła bardziej zbita i suchawa.
Na Twoim zdjęciu widać że jest taki puchaty, mięciutki. Wszystko wg przepisu, dałm masła i oleju pół na pół. Jaki w ogóle powinien być piernik? Pewnie co kucharka to inne ma zdanie i przepis.
Lista przepisów na piernik z miodem na oleju z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Dodane przez Bozow: Tylko o kuchni. Proponuje ten przepis, chociaż nie jest to przepis na typowy piernik ale jak smakuje.
Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia. Całe jajka wbijamy do szklanej miski i zaczynamy ubijać, dosypujemy stopniowo cukier i ubijamy do momentu aż powstanie puszysta, jasna masa. W sporym garnku ubic jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysta masę. Nastepnie, ciagle miksując dodawac na przemian make i mleko.
Wlewac stopniowo olej, wymieszac z kakao, cynamonem, soda oczyszczoną i przyprawa do piernika. Na koniec połaczyc z dżemem. Przepisów na pierniki jest mnóstwo.
Ja mam jednak taki, którego tajemnica tkwi w prostocie przygotowywania i tym, że zawsze się udaje. Ten puszysty piernik to mój faworyt wśród ciast. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych (m.in. w związku z wysyłaniem materiałów reklamowych, informacji o nowościach, promocjach itp.) przez Prymat Sp. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięty piernik ostrożnie wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia. Czekoladę z olejem kokosowym roztopić w mikrofalówce lub na parze i polać nią wierzch piernika. Następnie dodać produkty i mleko i dokładnie rozmiksować. Potem dodać dżem z czarnej porzeczki.
Zwyczajny, szybki piernik. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Bardzo długo szukałam odpowiedniego przepisu na szybki i nieskomplikowany piernik.
Taki , którego można przygotować na ostatnią chwilę. Ten jest właśnie taki , prosty w przygotowaniu i nieziemsko pyszny , wilgotny i aromatyczny. Puszysty piernik dojrzewający, przełożony śliwkowymi powidłami, to jedno z najsmaczniejszych bożonarodzeniowych ciast. Choć zwykle zaleca się, by zagnieść go na mniej więcej 4-tygodni przed świętami, powinien udać się również wtedy, gdy przygotujecie go lub tygodnia wcześniej.
Jajko, cukier, miód i olej utrzeć na gładką masę. Do masy dodać mąkę, kakao, przyprawę do piernika i powoli lać mleko delikatnie mieszając. Do upieczenia na ostatnią chwilę przed świętami lub na każdą inną okazję :-) Zaraz po upieczeniu i ostudzeniu można zabrać się za jedzenie, nie czekając aż dojrzeje tak jak dzieje się w przypadku tego piernika.
Naprawdę smaczny piernik nie może mieć w sobie dużo miodu (podobnie jak pierniczki). Dlatego z okazji nadchodzącego Bożego Narodzenia na blogu musiała pojawić się kolejna odsłona tego ciasta – tym razem jako korzenny, pomidorowy piernik! Od razu odpowiem na pierwsze pytanie, jakie przychodzi teraz wam do głowy – nie, w tym cieście wcale nie czuć pomidorów i tak, naprawdę jest pyszne.
Ja używam oleje gęste, z pierwszego tłoczenia. Kiedyś zrobiłam ciasto wg przepisu to po upieczeniu olej pływał w formie. Ser: oddzielam żółtka od białek. Ucieram żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaję ser, mleko, olej i budynie i wszystko miksuję - masa będzie bardzo rzadka.
Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, przekładam do masy serowej, dokładnie mieszam łyżką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.