Kruche ciasteczka świąteczne z przyprawą piernikową. Idealne na Mikołaja czy pod choinkę. Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek.
Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) Jeśli szukasz wypieku, który można przygotować wspólnie z domownikami, korzenne ciasteczka na choinkę będą dla Ciebie doskonałym wyborem. Do ciasta koniecznie dodaj: cynamon, imbir oraz kardamon, dzięki czemu ciastka będą nie tylko doskonale smakować, ale również wspaniale pachnieć. Ciasteczka wyszły rewelacyjnie! Robiłam kruche ciasteczka po raz pierwszy w życiu. Trochę z duszą na ramieniu, czy wyjdą.
Udało się :) Przepyszne, słodkie, korzenne - po prostu rewelacja! Miodowo-korzenne świąteczne pierniczki to wyśmienite słodkie danie na wigilijny stół. Sprawdź, jak zrobić pyszne pierniczki krok po kroku - podajemy dokładny przepis. Przepyszne korzenne pierniczki, które nie muszą długo leżakować, aby zmięknąć.
Od razu nadają się do chrupania i po tygodniu dalej są rewelacyjne. Podczas pieczenia fantastycznie pachnie w całym domu, ponieważ dosyć sporo dodajemy do nich przypraw korzennych. To mój stary, dobry i sprawdzony przepis. Nie cierpię ciasta, które jest twarde i zimne i trzeba je wałkować marnotrawiąc całą siłę.
Mąkę pszenną zamień na owsianą, a smalec – na olej kokosowy. Dodatkowo, możesz zastąpić miód syropem z agawy. Kruche, aromatyczne i słodkie pierniczki świąteczne z imbirem i cynamonem wspaniale smakują z ciepłym mlekiem w długie, zimowe wieczory. Te miękkie można jeść i dekorować od razu. Twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do zamkniętego pojemnika.
Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować. Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką). Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Przepis na świąteczne kruche pierniczki. Te słodko wyglądająco ciastka świąteczne to niemieckie pfeffernüsse, rodzaj świątecznych pierniczków, trochę już staromodnych i często niedocenianych (popularnych także w Danii i Holandii).
Korzenne kruche ciasteczka – Rewelacyjne ciasteczka, które są po prostu przepyszne. Dodajemy sporą ilość korzennych przypraw i odrobinę aromatu rumowego. Pierniczki bożonarodzeniowe Anny Applebaum - Sikorskiej.
Do tego, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Postanowiłam zrobić prezent mikołajkowy moim przyjaciołom, dlatego też miesiąc wcześniej upiekłam pierniczki, które podczas leżakowania. Bardzo kruche i co ważne - długo zachowujące swoją świeżość ciasteczka.
Kiedy Boże Narodzenie zbliża się nieuchronnie, a Ty nie masz jeszcze świątecznych pierniczków, nie ma się o co martwić. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak w ekspresowym tempie upiec i ozdobić te ciasteczka. Najprostsze świąteczne ciasteczka korzenne.
Jeżeli moja druga połowa, która nie przepada za piernikami i podobnego typu wypiekami z korzenną nutą, się nimi zachwyca, to coś w nich musi być. Wykrawaj foremkami ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia pierniczki nieco urosną. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 1stopni na około minut. W tym czasie przygotuj lukier z białek jaj utartych z cukrem pudrem.
Smak lukru wzbogaci sok. Każdego roku przed świętami Bożego Narodzenia wypiekam pierniczki. Czasami uda mi się przechować w pudełeczku, bo zdążę schować i po prostu w ferworze przygotowań świątecznych zapomni się o nich. Pieczenie domowych ciasteczek to sama przyjemność.
Można odrywać kawałki ciasta i piec losowe kształty, lub przy pomocy najróżniejszych wykrawaczek wycinać serca, choinki, czy gwiazdki. Domowe ciasteczka korzenne z cukrem trzcinowym są najlepsze jesienią i zimą. Cukier trzcinowy Diamant DRY DEMERARA, to cukier.
Kliknij, aby zobaczyć przepis. Do świąt zostało już bardzo mało czasu, w radiu leci zapętlone last christmas, więc czas wziąć się za moje ulubione wypieki na święta czyli ciasteczka korzenne :) Choinka już jest prezenty w drodze, tylko brakuje wypieków. Każdy je zna, każdy je lubi. Same ciasteczka są bajecznie proste w wykonaniu, i chyba każda gospodyni domowa potrafi je upiec. W naszej cukierni wykorzystujemy je jako bazę do tworzenia wspaniałych, słodkich dekoracji.
Przy nich moje ulubione sklepowe pierniczki zostają daleko w tyle. Porcja wydaje się mała, ale kiedy rozwałkujemy ciasto i zaczniemy wykrawać ciasteczka, jest ich naprawdę dużo. Opis przepisu: Autor: meg0Rarytas, bez którego nie obejdą się żadne święta, czyli świąteczne ciasteczka korzenne przygotowywane na bazie mąki, masła, miodu, jajek i oczywiście przyprawy korzennej.
Z rozwałkowanego ciasta możesz wycinać przeróżne kształty świątecznych ciastek korzennych – serca, gwiazdki, choinki, kwiatki i wiele innych! Zapach, jaki wydzielają pierniczki korzenne to zapach świąt. Cynamon, kardamon, kolendra, imbir - duża ilość przypraw w cieście nada twojemu domowi niesamowity aromat.
Im dłużej leżą, tym są pyszniejsze! Szybkie w przygotowaniu, a do tego kruche i bardzo aromatyczne korzenne ciasteczka. Zawsze lubiłam korzenne ciasteczka, szczególnie pierniczki które można kupić w Ikei, moje co prawda są bardziej miękkie, ale ile przy tym satysfakcji, w końcu zrobiłam je sama!
Ponieważ był to mój pierwszy raz potrzebowałam jakiegoś przepisu, na którym mogłabym się wzorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.