czwartek, 28 grudnia 2017

Zakwas do chleba żytniego przepis

A kiedy zakwas jest już gotowy, nie pozostaje już do zrobienia nic innego jak upieczenie chleba! Co warte wspomnienia – przepis ten jest przede wszystkim oparty o moje osobiste, czteromiesięczne doświadczenia i kieruję go do osób chcących po raz pierwszy przygotować własny zakwas. Osobom początkującym w temacie wypieków na zakwasie polecam wyhodowanie, w pierwszej kolejności zakwasu żytniego. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, ale poniżej przedstawię metodę moim zdaniem najprostszą i najbardziej efektywną.


Zakwas do chleba żytniego przepis

Pamiętam swoje przemyślenia odnośnie zakwasu, zanim poznałam tajniki jego hodowli. Zrobienie domowego zakwasu wydawało mi się czymś nieprawdopodobnie trudnym i skomplikowanym. Uważałam, że jego wykonanie jest niczym mitologiczne syzyfowe prace, przynoszące jedynie wysiłek. Zakwas to cudowny stwór, dzięki któremu mamy możliwość upieczenia zdrowego, wyjątkowo smacznego chleba, czy chrupiących bułek, utrzymujących bardzo długo swoją świeżość.


W przeciwieństwie do chleba kupowanego obecnie w piekarni, który po dwóch dniach już jest nieświeży, suchy czy traci smak). Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego, piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. Bardzo prosty przepis na bardzo dobry chleb. Przepis na zakwas żytni do pieczenia chleba. W sobotę planuję upiec pierwszy chleb na zakwasie żytnim.


Zakwas do chleba żytniego przepis

Zakwas wyhodowałam sama od początku ale dostałam przepis od gospodyni z agroturystyki. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Jak nie dokarmiasz zakwasu to pewnie podczas każdego pieczenia chleba odkładasz część ciasta na następny raz? Kiedyś też przez jakiś czas miałam taki zakwas i raczej innego chleba niż ten, na który masz przepis na nim nie upieczesz… Ja próbowałam i niestety nie wychodziło i dlatego wyhodowałam swój „uniwersalny”. Czy ktos posiada wyprobowany sposob na zakwas ? Ja zupelnie nie mam szczescia (albo cierpliwosci) Probowalam wielokrotnie przepis z pewnego blogu Pracownia Wypiekow ale jakos mi nie.


Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na godziny. Czynność powtórz jeszcze razy. W sumie zakwas rośnie przez dni. Gotowy zakwas przełoż do dużej miski. Dodaj 5g mąki żytniej razowej i 5ml przegotowanej, ciepłej wody.


Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Tagi: zakwas, przepisy bez jajek, mąka żytnia, przepisy bezmleczne, suszone śliwki.


Ja byłam zmuszona,piekłam mój pierwszy chleb i sprawdzałam co skopalam w przepisie. Okazalo się, że nic nie skopalam,a przepis był nie do końca dopracowany. Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecam ten przepis.


Mój przepis na chleb żytni jest bardzo prosty i szybki, wy. Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie.


Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże. A jak najprościej rozmnożyć zakwas? Prosty chleb żytni na zakwasie – mąką i woda.


Każdy, nawet zapracowany człowiek może taki zakwas wyhodować w ciągu siedmiu dni. Podczas tego tygodnia zakwas sfermentuje i powstaną tzw. Tutaj szczegółowo opisałam jak zrobić zakwas na chleb. Moje doświadczenia to potwierdzają, faktycznie czym starszy zakwas tym silniejszy (lepiej wyrasta), chociaż jak się okazuje już z 5-dniowego zakwasu można zrobić chleb – bochenek z głównego zdjęcia wpisu powstał właśnie z takiego młodego zakwasu żytniego. Sam przepis na zakwas wydaje się prosty, wystarczy wymieszać mąkę.


Ja dostałam zakwas letni i mam najprostszy przepis na chleb. Odkładam z tego porcje kolejnego zakwasu, a do masy dodaję co chcę – przyprawy, zioła, bakalie. Do wykonania zakwasu zwykle używam mąki żytniej typu 720. Zwykle kasuję te maile nawet ich nie czytając, a dziś kliknąłem, bo temat maila brzmiał „Tniemy koszty internetu i chleba”.


Aga mam problem, kiedyś robiłam Twój zakwas bez chleba w normalnym słoiku i wychodził super, a teraz jak na złość potrzebuję go na już dla mamy bo jest na chemii i już raz się zepsół. W dzień robi się pianka i niestety do wylania. Daje wszystko tak jak w przepisie, stoi w ciemnym miejscu. Zakwas karmimy od razu po wyjęciu z lodówki i odstawiamy go na kilka godzin w dość ciepłe miejsce, żeby „strawił” mąkę.


W zależności od temperatury otoczenia, temperatury wody, którą dodaliśmy do zakwasu razem z mąką i od mocy samego zakwasu, zależy ile godzin zajmie mu przerobienie, czyli zakwaszenie, wsypanej mąki. Sposób przygotowania Zakwasu Żytniego od podstaw. Czy robicie domowy zakwas na żurek? To szalenie proste i tak wdzięczne.


Zapach domowego zakwasu żurkowego jest obłędny, rozkręca ślinianki i każe tęsknić za gęstym, domowym żurkiem, lekko kwaskowym, z mnóstwem majeranku, wiejskim jajkiem gotowanym na twardo, z kawałkami pysznej białej kiełbasy. Chleb pszenny z mąki typu 7różni się nieco od chleba, który jadam na co dzień czyli orkiszowego, pełnoziarnistego na zakwasie żytnim lub orkiszowym czy mieszanym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty