poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Leczo z cukinii bez pomidorów

Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz. Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.


Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Przygotowane w kilka minut leczo z cukinii będzie dla nas posiłkiem na cały dzień. Twojego przepisu nie jest węgierską potrawą.


Leczo z cukinią, papryką i kiełbasą. Mimo to, ja również robię taki gulasz warzywny i. Zobacz, jak zrobić leczo. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.


Niektórzy lubią dodać do lecza. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano. Narobiłaś mi smaku i chyba zrobię leczo w tym tygodniu na obiad!


My też bardzo lubimy leczo. Zwłaszcza o tej porze roku jest ono wyśmienite. Z warzyw możemy wyczarować potrawy, które zachwycą swym smakiem i wyglądem.


Leczo z cukinii bez pomidorów

Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Istnieje wiele modyfikacji leczo. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. W Polsce leczo przygotowuje się z dodatkiem cukinii lub bakłażanów, których w okresie letnim jest pod dostatkiem.


Po otwarciu słoiczka można dodać pieczarki, boczek lub kiełbasę, ugotować kaszę jaglaną lub ryż i obiad gotowy. Całej naszej rodzinie smakuje jednak taka najprostsza wersja bez żadnych dodatków - takie warzywne leczo najczęściej jemy na zimno, na kanapkach. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków.


Bulion drobiowy WINIARY z liściem laurowym i zielem angielskim sprytnie połączy smaki wędliny, cukinii, czerwonej papryki, marchewki i cebuli. Możesz ją też zastąpić innym mięsem, np. Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobną. Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało. ZAWSZE robi bez cukinii.


Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. To jeden z moich ulubionych obiadów, dlatego w sezonie robię go kilka razy. Rozważam też czy nie wpakować leczo do słoików lub część zamrozić?


Mam tak dużo cukinii, że nie jesteśmy w stanie przejeść jej na bieżąco. Cukinię obrać, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do dużego garnka wlać około szklankę rosołu i dusić pod przykryciem około minut (od czasu do czasu mieszając). Wczorajszego wieczora podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne leczo paprykowe z dodatkiem cukinii do zamknięcia w słoiki, dziś druga bardzo podobna propozycja.


Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek. Cóż zimą chcieć więcej jak obiad pachnący tyloma letnimi smakami. Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami. W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne!


To faktycznie olbrzym ta cukinia! Z takiej wielkiej cukinii to można zrobić wiele rzeczy np. Takiej wielkiej nie trzeba całej obierać tylko po kolei, bierzemy kawałek, obieramy i coś z niej robimy. Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo bez pomidorów. Jeśli chcecie zrobić tę potrawę np. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. Gdy chcemy powrócić do tych smaków zimą koniecznie musimy zrobić kilka słoików leczo z cukinii Jest to leczo warzywne.


Tradycyjna Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Tradycyjna Kuchnia. Szybka do zrobienia letnia zupa z cukinii z dodatkiem świeżych pomidorów. Prosta i pożywna - można ją podawać z grzankami serowymi (z dowolnym serem, ja lubię np. gorgonzolę).


Zupę można po ugotowaniu zmiksować na krem lub tylko trochę rozdrobnić blenderem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty