piątek, 6 listopada 2020

Zupa żurek z białą kiełbasą

Zupa żurek z białą kiełbasą

Dodajemy parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, pieprz, sól vegetę oraz parę grzybków. Gotujemy wywar około minut. Białą kiełbasę myjemy i wrzucamy do gotującego się wywaru. Po około minutach wlewamy żurek z butelki, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.


Na koniec wciskamy ząbki czosnku. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ Kolejna klasyczna propozycja na święta, żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i boczkiem. Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej. Właściwości zdrowotne żurku z białą kiełbasą Choć może się wydawać, że zupa żurek z białą kiełbasą jest tłustą potrawą, to dietetycy doceniają jego właściwości.


Dzięki zawartej z zakwasie mące żytniej jest bogaty w białko. Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką.


Podoba mi się Pana blog. Bardzo wyjątkowy smak,u mnie w domu znika do ostatniej kropli. Nie tylko na Święta min łatwe tanie. Zupy Żurek na wędzonej kiełbasie.


Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Wypróbuj więc przepis na szybki żurek. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!


Zupa żurek z białą kiełbasą

Zobacz nasze przepisy na Polki. Zdjąć z kuchenki, dodać roztarty w dłoniach majeranek, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyjąć z zupy kiełbasę , pokroić ją w plasterki i włożyć z powrotem do garnka. Podawać z jajkiem na twardo pokrojonym na ćwiartki.


Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Wielkanoc, można go jadać od święta a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień. Podajemy przepis na szybki, prosty żurek z białą kiełbasą. Zupa chrzanowa z białą kiełbasą to idealna zupa na Wielkanoc, ale nie tylko. Sprawdzi się także na codzienny obiad.


Wbrew pozorom jest bardzo delikatna (ja nie przepadam za chrzanem, a bardzo mi posmakowała), w dodatku robi się ją wyjątkowo prosto. Smacznie, szybko i tanio. Na malutkim ogniu podgrzewamy zupę przez ok. Biała kiełbasa ma się w niej jedynie parzyć. Odławiamy sparzoną kiełbasę, a wlewamy dokładnie roztrzepany zakwas i dodajemy majeranek.


Kiełbasę kroimy w plasterki, tak samo odłożone marchewki i grzyby. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Do garnka wlać wodę, wrzucić kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek i gotować ok.


Zupa żurek z białą kiełbasą

W międzyczasie usmażyć cebule oraz ścinki na odrobinie oleju, po czym dodać do wywaru z kiełbasy. Następnie dodać ziemniaki i ugotować je do miękkości, dodać zakwas, zagotować, dodać czosnek. Przepis na żurek z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić każde jajko na cztery części.


Wywar z parzenia szynki przecedzić i przelać do garnka. Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak danie z jednego garnka, bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku). Do wrzącego bulionu warzywnego lub wody wrzucić białą kiełbasę w całości, a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Kiełbasę po podgotowaniu ponakłuwać widelcem, żeby puściła sok.


Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty