środa, 25 listopada 2020

Żurek domowy

Żurek domowy

Lista składników wymaga krótkiego wstępu. Do przygotowania dobrego żurku potrzebne są dobrej jakości produkty. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku.


Tu nie ma kompromisów – ja zwykle używam domowego rosołu lub własnej roboty bulionu (nawet wołowego) z zamrożonych zapasów. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Wśród nich jest oczywiście tradycyjny żurek domowy. Zapamiętaj dobrze przepis na niego, bo nieraz może wybawić cię z kulinarnej opresji.


Jajka ugotowane na twardo i polska kiełbasa to zestaw sprawdzony i uwielbiany przez Polaków. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie bazy do żurku, sięgnij po Żurek Knorr. Domowy zakwas na żurek ETAP 1: Mąkę wsyp do dużego słoika i lekko spulchnij łyżką, zalej go przegotowaną ciepłą wodą i bardzo dobrze wymieszaj. Słoik zakryj gazą aby docierało powietrze i zostaw w ciepłym miejscu na dni.


Dodaj przyprawy oraz kromkę chleba na zakwasie. Domowy żurek na prawdziwym zakwasie, to jest to! Podgrzewamy bulion, wkładamy do niego kiełbasy. Na osobnej patelni przesmażamy pokrojony boczek, który dodajemy do bulionu (uwaga: kiełbasę parzymy, nie gotujemy, wtedy będzie soczysta, a nie wiórowata). Bożego narodzenia czy Wielkanoc to specjalny rodzinny czas.


Za pasem Wielkanoc czas przygotować domowy zakwas na żurek. Dlatego staramy się przygotować dania tradycyjne i włożyć w nie jak najwięcej serca. Sami pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę czy nastawiamy domowy zakwas na żurek. Ja jakąś wielką fanką żurku nie jestem, choć zakładam, że gdyby nie miał w sobie tego całego majeranku na pewno bardziej by mi smakował #128521; Twój wygląda cudnie #128578;. Proszę odświeżyć stronę i spróbować jeszcze raz.


Przeciągnij i upuść plik tutaj jpg,jpeg,png do 10MB. Ocena wpisu: Ilość ocen: 45. O tym ostatnim jest dzisiejszy. Mowa oczywiście o żurku.


Można śmiało powiedzieć, że to król polskich zup, który gości na. Wykonanie: Do słoika wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba.


Zakwas przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Przepraszamy, ale nie udało się zainicjować komponentu. Kiszenie żuru – jak zrobić domowy zakwas na żurek.


Zakwas to tylko składnik żurku (zwany również kiszonym żurkiem), przepis na samą zupę po kliknięciu na link – domowy żurek na zakwasie. Gotowy zakwas na żurek możemy przechowywać w lodówce nawet ok. Nasz żurek domowy to produkt w stu procentach naturalny, przygotowany na zakwasie z razowej mąki żytniej, z dodatkiem tradycyjnych przypraw i odrobiną czosnku, który nadaje mu nieco ostrzejszy smak. Czosnki i chleb muszą być całkowicie zanurzone w wodzie – gdy będą wystawać mogą spleśnieć i zepsuć zakwas.


Żurek domowy

Oczywiście w składzie żurku znajdziesz również aromatyczny majeranek – nieodłączny element, jakim charakteryzuje się każdy. Zarówno na świąteczny obia jak i pierwsze danie podczas przyjęcia. Przepis ja ukisić żur na Wielkanoc, krok po kroku!


Taki żurek podajemy na śniadanie wielkanocne, dodając do niego święcone jajko. Można przygotować go na kupnym lub domowym zakwasie na żurek. Jest pyszny i lekko kwaśny. Najczęściej żurek podaje się z białą kiełbasą i jajkiem. Sekretem udanej zupy jest dobrej jakość zakwas (najlepiej własnej roboty), choć i sklepach można dostać całkiem smaczne.


Żurek domowy

Jak zrobić Żurek tradycyjny Doskonała zupa nie tylko na Wielkanoc. Kroki wykonania: Do wody wkładamy kiełbasę następnie listki laurowe , ziele angielskie oraz cebule i wsypujemy łyżeczki przyprawy do żurku (gotować minut). Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę.


Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. Mój luby ma swoją teorię na temat j. Historia z żurem ma drugie dno. Według jego teorii jest żurek, żur:samotny, żonaty i barszcz biały.


Dodane przez Bozow: Tylko o kuchni. Mnie te jego subtelności nie obchodzą ale w jego wykonaniu to żur na pewno żurem nie był.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty