Zupa botwinka to moja wiosenna specjalność. Rewelacyjnie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Mógłbym ją jeść prawie codziennie. Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami. Pierwsza to zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem.
Druga to tarta na cieście francuskim z botwinką, kozim serem i koperkiem. Pyszna sezonowa zupa z botwinki. Bardzo szybka w przygotowaniu.
Najlepiej smakuje właśnie teraz, w sezonie wiosenno-letnim. Można ją podawać z młodymi ziemniakami i koperkiem lub z pieczywem. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Zupa z botwiny z ziemniakami to propozycja na pyszną i kolorową zupę.
Gotuj ją dopóki na straganach jest dostępna pyszna, młoda botwina! Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach.
No to dzisiaj zupa z botwiny z ziemniakami, mlekiem koksowym, fasolą, soczewicą lub ciecierzycą i warzywami. Z botwiny można przyrządzić szereg różnych zup. Kilka pomysłów na tę zupę do znalezienia na naszym blogu. Dziś botwina w nowej odsłonie: botwinka zupa krem!
Zwykle gotując zupę z młodych buraczków stawiamy na jarzynową klasykę, często z dodatkiem kalarepy, obowiązkowo z jajkiem. Zawsze dodaję też sporo młodej marchewki oraz ziemniaki i obowiązkowo koperek. Jeśli ktoś ma ochotę, to może też dorzucić do swojej porcji jajko gotowane na twardo.
Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni. Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi. Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni,.
Mam nadzieję, że pomysł spotka się z Waszą aprobatą. W przyszłym tygodniu pojawi się przepis na wspomniany domowy bulion z warzyw. A teraz zapraszam na miseczkę pysznej zupy z botwiny i ziemniaków.
Częstujcie się przepisem #128522; PS. Chłodnik z botwiny Magdy Gessler. Zaczynamy od ugotowania wywaru z botwiny – botwinę wraz z liśćmi siekamy drobno, zalewamy małą ilością wody (tylko, by woda przykryła buraki) i gotujemy minut. Wywar delikatnie zakwaszamy sokiem z cytryny i schładzamy.
Robimy ją w sposób szybki, łatwy,a do tego z minimalnym nakładem finansowym. Jest to rewelacyjna zupa którą możemy podać Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Vege Kika. ZUPA Z BOTWINKI NA MIĘSNYM WYWARZE - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Uwielbiam moją babcię między innymi za jej wspaniałą kuchnię.
Wiosną babcia robi rewelacyjne zupy ze świeżych warzyw. Sposób przygotowania tej zupy jest tak prosty, że botwinka regularnie pojawia się na moim stole. Naprawdę każdy poradzi sobie z jej przyrządzeniem, więc do dzieła i botwinka na stół. Część z nich straci w gotowaniu, ale przecież można ją też zjadać na surowo i jeśli nie zupa botwinka na obia to niech na talerzu zagości sałatka z botwinkowymi listkami!
Dla mnie najważniejsza obecnie jest botwinka. Spieszmy się więc, póki dostępne są delikatne liści i łodygi młodych buraczków. Wypróbuj nasze inne przepisy na dania z botwinką!
Botwinka najbardziej smakuje świeża.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.