Staropolski żur to prosta, mocna polska zupa. Jej smak właśnie powinien być kwaśny, więc raczej nie powinno się dodać do niej śmietany – ewentualnie jakąś kwaśną. Zwróć uwagę, że w polskiej sztuce kulinarnej istnieje również barszcz biały (na zakwasie mąki pszennej) i to bardziej do niego pasuje słodka śmietanka.
Tak właśnie myślałam o dodaniu zakwasu, ale miałam ‘na zbyciu’ suchą kromkę swojego chleba na zakwasie, więc poszła kromka. Ale jak kiedyś będę chciała przyspieszyć proces, to pewnie w ruch pójdzie zakwas #128578; Na razie zakwas żurkowy się robi i pachnie cudnie! Dodać żur i gotować przez ok. W międzyczasie dodać majeranek oraz czosnek przygotowany w następujący sposób: nieobrany czosnek położyć na małej patelence i prażyć go przez ok.
Po dniach żur jest już ukwaszony Pierwszy żur zazwyczaj nie jest zbytnio smaczny, dlatego lepiej go zlać, dodać nową porcję mąki i wody. Drugi żur zakwaszony po kolejnych dniach jest dużo lepszy. Wszystkie warzywa obrać, przekroić na części. Włożyć do garnka, zalać wodą i dodać pozostałe składniki. Nazwa żur wywodzi się prawdopodobnie od niemieckiego słowa „sauer” (niegdyś sur), oznaczającego „kwaśny”, ukiszony lub zakwaszony.
W zależności od regionu Polski receptura na. Tak samo szykuję zakwas na żurek staropolski. Kiedy zakwas na żurek jest zepsuty.
Na powierzchni zakwasu na żur i żurek może się pojawić jasna piana. Przepis Magdy Gessler na wielkanocny żurek na prawdziwym, domowym zakwasie! Wypróbuj żurek z dodatkiem grzybów, z kiełbasą i jajkiem, doprawiony aromatycznym majerankiem. Zakwas na żurek staropolski warto zrobić w domu.
Szybko i prosto, według tradycyjnej receptury. Zakwas żytni to podstawa przepisu na żurek wielkanocny. Oto przepis na idealny zakwas na bazie mąki żytniej. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żur staropolski na domowym zakwasie.
Najczęściej przygotowujemy go dodając gotowy żur, kupiony wcześniej w sklepie. Warto, choć raz na jakiś czas, zrobić tę wspaniałą zupę na prawdziwym, domowym zakwasie. Zobacz przepis na staropolski żur z jajkiem i białą kiełbasą, na wędzonce! Przepisy Żur staropolski na zakwasie z przepisem na zakwas. Przygotuj dwulitrowy słoik i gazę.
Mąkę wsyp do słoika, dołóż czosnek i zalej przegotowaną, l. Polaków, kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodne dni. To przykład potrawy, która zawsze była, jest i będzie stałym punktem w menu każdej karczami regionalnej. Połączenie kwaskowatego smaku zupy z wędzonką, białą kiełbasą i ziemniakami rozgrzeje i zadowoli nawet największego. Składniki: 5ml zakwasu na żurek, dag wędzonego boczku, cebula ziaren ziela angielskiego pieprz w ziarenkach ząbki czosnku liście laurowe, łyżki chrzanu sól pieprz majeranek, białe kiełbasy łyżki śmietany jajka ugotowane.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Mowa oczywiście o żurku. Można śmiało powiedzieć, że to król polskich zup, który gości na naszym stole od wieków.
Nazwa żur prawdopodobnie pochodzi od niemieckiego słowa „sur” oznaczającego dawniej coś kwaśnego. Zupa ta szczególnie popularna była wśród chłopów, którzy jadali ją nie na śniadanie. Kuchnie regionalne mają własne różnorodne przepisy. Jest to danie staropolskie – stąd czasami nazywana żur staropolski.
Czasami podawana z osobno ugotowanymi ziemniakami okraszonymi stopioną słoniną lub boczkiem, kiełbasą, podrobami lub gotowanym jajkiem. U mnie zazwyczaj gości barszcz, dlatego postanowiłam, że w tym roku podzielę się z wami przepisem na żurek (przewrotnie). Z dwoma rodzajami kiełbasy, białą i wiejską, podawany z jajkiem i ziemniakami. Jak zrobić zakwas na żur z zakwasu chlebowego. Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie.
Pokazujemy, że pieczenie domowego chleba nie jest trudne. Właściwie z ciastem na chleb na zakwasie jest tak samo, dlatego czas wyrastania jest istotny. Wielkanocny żur staropolski na wędzonce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.