Staropolski żur to prosta, mocna polska zupa. Jej smak właśnie powinien być kwaśny, więc raczej nie powinno się dodać do niej śmietany – ewentualnie jakąś kwaśną. Zwróć uwagę, że w polskiej sztuce kulinarnej istnieje również barszcz biały (na zakwasie mąki pszennej) i to bardziej do niego pasuje słodka śmietanka. Mam zaległości z zakwasem na żurek. Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur.
Zakwas jest w moim domu nowością, może nie sam w sobie ale jego przygotowywanie. Wypróbuj żurek z dodatkiem grzybów, z kiełbasą i jajkiem, doprawiony aromatycznym majerankiem. Gwarantujemy, że żurek na Wielkanoc według przepisu Magdy Gessler zrobi furorę wśród gości!
Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Zakwas na żurek robiłam kilka lat temu i jeśli masz ochotę zrobić swój zakwas na żurek to zapraszam do tego przepisu na żurek wielkanocny.
Jak już wspomniałam mój żurek wielkanocny musi być na bogato – gotowane jajka, biała kiełbasa, gotowana marchewka Bardzo istotne jest by nie oszczędzać na białej kiełbasie. Tak właśnie myślałam o dodaniu zakwasu, ale miałam ‘na zbyciu’ suchą kromkę swojego chleba na zakwasie, więc poszła kromka. Ale jak kiedyś będę chciała przyspieszyć proces, to pewnie w ruch pójdzie zakwas #128578; Na razie zakwas żurkowy się robi i pachnie cudnie! Dzisiaj przepis na żurek wielkanocny. Nie taki zwykły a prawdziwy żurek wielkanocny na białej kiełbasie, z wędzonką, chrzanem, idealny!
Polsce na Wielkanoc przygotowuje się tradycyjny barszcz. Różnica polegać może na tym, że jest to żurek lub barszcz biały. W centralnej i wschodniej Polsce jada się barszcz biały, natomiast żurek popularny jest raczej na południu i na zachodzie kraju. Czy konieczny jest zakwas na żurek? Prawdziwy, intensywny w smaku, wyjątkowy!
Przygotuj tradycyjny żurek na bazie zakwasu. Mowa oczywiście o żurku. Można śmiało powiedzieć, że to król polskich zup, który gości na naszym stole od wieków. Nazwa żur prawdopodobnie pochodzi od niemieckiego słowa „sur” oznaczającego dawniej coś kwaśnego. Zupa ta szczególnie popularna była wśród chłopów, którzy jadali ją nie na śniadanie.
Do garnka wlać zakwas na żur – tyle, by zupa była wystarczająco kwaśna i gęsta. Kiełbasę pokroić w plastry, usmażyć na patelni na odrobinie oliwy (powinna być mocno rumiana). Przyprawić solą i pieprzem. Kiszenie żuru czyli jak zrobic domowy zakwas na żurek. Przepis ja ukisić żur na Wielkanoc, krok po kroku!
Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry.
Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Można przygotować go na kupnym lub domowym zakwasie na żurek. Jest pyszny i lekko kwaśny.
Tak przygotowany żurek można podawać również w ciągu roku z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Marchewkę z wywaru też można pokroić na plasterki i dodać do zupy. Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Jak zrobić zakwas na żur z zakwasu chlebowego. Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie.
Pokazujemy, że pieczenie domowego chleba nie jest trudne. Właściwie z ciastem na chleb na zakwasie jest tak samo, dlatego czas wyrastania jest istotny. Bo żurem, wielkanocny żurek jest najlepszy na świecie na domowym, cudownie aromatycznym zakwasie z żytniej mąki.
I jeśli już chociaż raz zrobicie żur na domowym zakwasie, nigdy nie będziecie chcieli wrócić do gotowców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.