środa, 9 marca 2016

Chleb z mąki razowej żytniej

Ją częściej stosuje się jako dodatek, a nie podstawową mąkę. Lista przepisów na chleb żytni razowy na drożdżach z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Dzisiaj miał być wprawdzie chleb.


Niestety upieczenie dobrego chleba na samej mące żytniej razowej i drożdży jest praktycznie niemożliwe, wyjdzie z tego gniot. Jeśli mąką żytnią jasną to tak. Mąka żytnia nadaje się głównie do wypieków na zakwasie, ewentualnie na bazie mąki żytniej jasnej da się upiec coś na drożdżach.


Nie doczytałam w komentarzach żeby nie piec z żytniej mąki. Wyszedł super- jest niski ale to w niczym nie przeszkadza. Mała porada dla piekących chleby- miski lub formy w których chleb wyrasta przykrywać szczelnie folią spożywczą - wyrośnięcie murowane.


To jest podstawa, oczywiście można a nawet trzeba robić odchyłki od tej reguły. Z każdym dniem zakwas dojrzewa coraz bardziej. V dnia pęcherzyki powinny być już widoczne, ale głównie widać będzie zmianę jego koloru.


Po kilku dniach od nastawienia zakwasu żytniego na bazie mąki żytniej razowej – zakwas zmieni się z koloru szarego w zdecydowanie bardziej jasnobrązowy – taki jak na zdjęciu. Ekspresowy i prosty chleb razowy pszenno-żytni, na drożdżach, z dużą ilością siemienia lnianego, słonecznika i otrąb. Wielu z nas lubi smaczny, świeży, chrupiący chleb. W takim razie zamiast konserwować się jak mumie egipskie zjadając kolejne konserwanty, ulepszacze itp.


Wystarczy na to poświęcić jeden wieczór w tygodniu a korzyści dla zdrowia będą duże. Dodane przez LenaMS w: Tylko o kuchni. Ostatnio szukałam mąki pszennej razowej na jeden chleb. Szukałam w Tesco, Carrefurze i nic.


Przypadkiem (niestety już po czasie) trafiłam w Intermarche. Domowy chleb z żytniej i orkiszowej mąki to jedna z tych opcji, które możesz z łatwością przygotować w domu. Jego składniki można łatwo kupić na rynku lub w sklepie ze zdrową żywnością, a kroki, które trzeba wykonać, nie sprawią nikomu trudności. Niedawno wyjęłam z pieca pyszne bułeczki razowe z dodatkiem mąki żytniej. Chce się więcej i więcej.


Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na godziny. Czynność powtórz jeszcze razy. W sumie zakwas rośnie przez dni. Gotowy zakwas przełoż do dużej miski. Dodaj 5g mąki żytniej razowej i 5ml przegotowanej, ciepłej wody.


Mąki orkiszowe ogólnie są dość drogie. Ja zwykle mąki kupuję na targu, mam już swoje sprawdzone. Z firmy Melvit mam żytnią. Razowa mąka z tej firmy jest taka ciężka bardzo, coś jak bułka tarta. Ja bym dodała trochę jasnej mąki (typ 72 orkiszowej lub żytniej) – chleb wyjdzie wtedy lżejszy, taki mniej razowy.


Jak zatem wybrać dobry chleb w czasie zakupów: trzeba szukać chleba z krótką listą składników, najlepszym rozwiązaniem jest chleb z mąki razowej lub z przewagą mąki żytniej, a także pumpernikiel, chleby na zakwasie są ciężej strawne, ale dają uczucie sytości na dłużej, zawierają tez sporo błonnika. Bardzo prosty i szybki chleb na drożdżach składający się z razowej i jasnej mąki pszennej, z niewielkim dodatkiem żytniej mąki razowej i miodu. Nie wymaga długiego zagniatania, rośnie bardzo szybko a smakuje… jak chleb graham :-) Jest raczej miękki i puszysty, rewelacyjny również do tostów.


Przepisy na temat: chleb z mąki razowej żytniej. Chleb graham na drożdżach. Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem. Zaraz po upieczeniu konsystencja chleba jest lepka, ale już po dniu jest bardziej sucha, a wypiek zaskakuje smakiem i aromatem.


Chleb z mąki razowej żytniej

Naprawdę można tak powiedzieć o tym razowym cieście z jabłkami. Ciasto przygotowałam na mące żytniej razowej, do tego zamiast oliwy, jak w przypadku ciasta daktylowego, dałam jabłka, więc jest dosyć wilgotne. Do smaku dorzuciłam ulubione orzechy i doprawiłam całość cynamonem. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Jeden i drugi rodzaj zboża jest dla nas bardziej wartościowy w porównaniu do pozostałych typów. Będzie jeszcze smaczniejsze() z mąki żytniej razowej, ale można też przygotować go z płatków owsianych. Wsyp do kamionkowego naczynia opakowanie płatków, dodaj łyżkę.


Odkąd pamiętam zawsze chciałam upiec prawdziwy domowy chleb. Pachnący, z chrupiącą skórką, ale zawsze coś było nie tak. Ma ten szczególny zapach, jest świeży przez kilkanaście dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty