Znalazłem ten przepis i oczywiście po zapoznaniu się z nim przestudiowałem komentarze. I powiem Wam jedno, carbonara czy nie carbonara, danie pyszne. I jeszcze te Wasze smaczki: czosnek, cebulka, gałka muszkatołowa, brokuł.
Na koniec dla tych co się boją cholesterolu. Poznaj spaghetti carbonara - szybkie i pyszne włoskie danie z boczkiem, serem, śmietaną i jajkiem. Podajemy klasyczny przepis na spaghetti carbonara! Nie masz czasu gotować skomplikowanych potraw i uwielbiasz włoską kuchnię? Spaghetti carbonara to danie dla ciebie!
Zobacz też inne nasze przepisy na spaghetti! Każdy z nas jadł już kiedyś spaghetti bolognese. Jest ono bardzo popularne i najczęściej przez nas jadane.
Ale zapominamy, że istnieje też i inny równie wyśmienity sos. Mowa oczywiście o robionym na bazie jajek i śmietany sosie carbonara. Przepisy na carbonarę różnią się od siebie, zresztą podobnie jest z sosem bolognese. Tę jedną z najsłynniejszych włoskich potraw szybko i łatwo przygotujemy dla całej rodziny. Proste danie obiadowe,szybkie w przygotowaniu a do tego smakuje dużym i małym :-) Testowałam przepis Tereski z serwisu Przyślij.
Na co dzień – zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych! Kiedy masz tylko minut na przyrządzenie i zjedzenie czegoś ciepłego, wtedy z pomocą przychodzi przepis na klasyczne spaghetti carbonara! Dla urozmaicenia: Do makaronu możesz dodać nieco świeżo startego parmezanu, a całość skropić obficie oliwą. Podstawę stanowi jajko oraz wędzony boczek. Kwestią gustu pozostaje dodanie do sosu śmietany, która choć w oryginalnym przepisie nie widnieje.
Oprócz walorów smakowych potrawa ma te dwie zalety, że jej przygotowanie jest błyskawiczne i stosunkowo tanie. Przepis na spaghetti carbonara opiera się na wykorzystaniu boczku i sosu jajecznego. Choć w tradycyjnym sosie wcale nie ma śmietany, my prezentujemy popularny w polskich domach. Smaczny włoski obiad gotowy do podania w dosłownie kilka minut. Tyle definicja, warto sprawdzić samemu smak i aromat tej włoskiej potrawy.
O tym, że makaron uwielbiam, już pisałam. I odczekaj ok minuty żeby spaghetti nieco przestygło. Jest to bardzo ważne, ponieważ zbyt gorący makaron sprawi, że nasz jajeczny sos zmieni się w jajecznicę.
Dodaj kremowy jajeczny sos do makaronu z boczkiem i dokładnie wymieszaj. Staraj się, by każda nitka spaghetti była dokładnie pokryta kremowym sosem. Zobaczcie, jak zrobić pyszną carbonarę z boczkiem i parmezanem. Makaron z wędzonym boczkiem, jajkami, serem pecorino, pieprzem i natką pietruszki. Przedstawiam moją wersję, która bardzo.
Carbonara - przepis na spaghetti carbonara. Tak wiem, kolejne tuczące danie z makaronem. Nie wiem co poradzić na tę miłość – carbonara jest aromatyczna, delikatna i bardzo smaczna.
Podobno przygotowuję najlepszą – więc mogę podzielić się z Wami jej sekretem. Jak zrobić sos carbonara? Przygotowując spaghetti carbonara, warto pomyśleć wcześniej o pożywnej przekąsce, która doda świeżego akcentu. Przywoziła wszystkie produkty, więc spaghetti alla carbonara pojawiło się przed nią na talerzu dosłownie po kilkunastu minutach.
Przepis pochodzi z książki Gino D’Acampo Włoskie dania makaronowe. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. PRZEPIS NA SPAGHETTI ALLA CARBONARA (porcje) Składniki : 2g makaronu spaghetti.
Szybki i prosty przepis na lekkie spaghetti carbonara bez śmietany. Na takie spaghetti pokusić powinien się każdy będący na diecie, od czasu do czasu oczywiście, żeby się nie znudziło. Makaron carbonara z boczkiem - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Polecane przepisy Doradcy Smaku. Najprostsze spaghetti bolognese - sposób przygotowania: Przygotuj sos do spaghetti: na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wsyp pokrojony w plasterki czosnek i cebulkę posiekaną w talarki. Zaczekaj, aż się zeszklą, przemieszaj kilkukrotnie. Potem dołóż mięso mielone i lekko je obsmażasz, mieszając łopatką, żeby nie przywarło. Ma tą podstawową zaletę, że od biedy da się je przygotować w jednym naczyniu (początkowo to były penne a nie spaghetti) i jest tanie.
Pasta alla carbonara należy do dań, w których ważną rolę odgrywa organizacja pracy. Przy wykańczaniu tej potrawy liczy się każda sekunda, dlatego wszystkie produkty i naczynia powinniśmy mieć odpowiednio przygotowane. Do przygotowania carbonary używa się zazwyczaj makaronu długiego: spaghetti, linguine, bucatini.
Oryginalny przepis na carbonarę zawiera w sobie makaron (zwykle spaghetti), podgardle (guanciale) oraz kremowy sos, sporządzony z jajek i sera (najczęściej pecorino lub parmezan). W Polsce carbonarę przygotowuje się najczęściej z boczkiem lub szynką, a bazę sosu często stanowi śmietana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.