piątek, 25 marca 2016

Puszysty biszkopt kakaowy na dużą blachę przepisy

Przepisy, jak zrobić - Smaker. Ciasta wyszło bardzo dużo, ubijalam mikserem planetarnym. Podczas pieczenia temp 1stopni, biszkopt wyrósł ponad formę najbardziej brzegami, środek nie bardzo chciał urosnąć. Po rzuceniu biszkopem pojawiły się pęknięcia i się zapadł.


Mam zamiar upiec ten biszkopt, ale w tortownicy o średnicy cm. Z przelicznika wynika, ze nalezy użyć ponad jajek, a przeciez tyle nie ubiję jednym mikserem. Pytanie brzmi jak długo piec taki biszkopt, bo będzie płytszy? Czy mogę w takim razie upiec jeden biszkopt np.


W rzeczywistości składa się tylko z jajek, cukru oraz mąki. Wymaga jednak zastosowania kilku ra aby nawet biszkopt kakaowy na dużą blachę wyszedł puszysty, równy i nieprzesuszony. Przede wszystkim biszkopt kakaowy na dużą blachę trzeba piec ze świeżych, dużych jaj, ogrzanych do temperatury pokojowej.


Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł #128578;. Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć. A jednak nie każdemu wychodzi. Może on mieć wiele smaków, np. Nieco inaczej natomiast robi się biszkopt na tort, a inaczej biszkopt z owocami.


Blachę wykładam papie rem do pieczenia. Biszkopt ciemny (kakaowy). Puszysty i długo zachowuje świeżość. Po upieczeniu wyjmuję blachę.


A po 5-minutach wyjmuję biszkopt z blachy i zdejmuję papier. Nawet takiemu laikowi w kuchni jak ja się udał. Próbowałam wielu naprawdę przepisów ale zawsze niestety moja porażka.


Ten przepis wyróżnia to, że resztę składników dodaje się do ubitych białek. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na biszkopt kakaowy duza blacha. Inne moje przepisy zawierały dodanie białek do żółtek na koniec.


Formę lub blachę wykładamy tylko papierem do pieczenia. Następnie dodaję partiami przesianą mąkę i mieszam całość delikatnie łyżką. Aby zapobiec jego przesuwaniu się, stosujemy mały trik: na blachę nakładamy odrobinę masła i za jego pomocą mocujemy papier. Mój biszkopt piekł się min w 1stopniach z termoobiegiem.


Dziewczyny pewnie nie uwierzycie, ale jest prosty sposób na puszysty biszkopt. Wypróbowałam już wiele przepisów na biszkopt, ale ten jest najlepszy, zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo. Jeśli biszkopt na spody tortowe upieczemy dzień wcześniej, możemy go z łatwością pokroić na kilka blatów. Czyli po 30- minutach - bo tak jest w przepisie na biszkopt Pani Doroty z Moich Wypieków, sprawdzałam patyczkiem czy biszkopt jest suchy w środku. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Do tego jest potrzebny idealny przepis i ten poniżej właśnie taki jest! Składniki: jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej szklanki mąki ziemniaczanej łyżka proszku do pieczenia łyżka. Kategoria biszkopty, a w niej wszystkie sprawdzone przepisy na przeróżne biszkopty, które doskonale sprawdzą się jako podstawa do tortów, przekładańców, czy sezonowych ciast z owocami, kremem i galaretką. A ja bym proponował , na każde jajko łyżka cukru i łyżka mąki, z tymże jedną łyżkę mąki pszennej zastępujemy łyżką mąki ziemniaczanej, do mieszania żółtek z białkami użyłbym łyżki a nie miksera ,do mieszania z mąką również , biszkopt dzięki temu będzie wyższy , bardziej puszysty. Polecam mój drugi sposób na wyrośnięty, puszysty biszkopt bez dziwnych dodatków, z naturalnych składników i bez proszku do pieczenia.


Na moim kanale znajdziesz wiele autorskich i dobrych. Wiele gospodyń ma niezawodny przepis na biszkopt. Ja prezentuję biszkopt, który można nazwać idealnym. Jest puszysty, wysoki i prosty – co jest niewątpliwym atutem przy krojeniu go na tort.


Rośnie bez proszku do pieczenia. Cała tajemnica tego cuda tkwi w… rzuceniu nim o podłogę. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.


Gdy zależy nam na upieczeniu biszkoptu na dużą blachę, wówczas musimy liczyć się z koniecznością użycia co najmniej jaj. Z ilu jajek powinnam piec biszkopt. Uparłam się na biszkopt kakaowy.


Czy taki jest trudniejszy do upieczenia? Dodaję dwie niezbyt czubate łyżeczki od herbaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty