piątek, 11 marca 2016

Biszkopt czekoladowy przepis

Najlepszy przepis na pyszny, czekoladowy biszkopt. Nie wierzę, że mi się udało za pierwszym razem i to bez proszku do pieczenia :-D czy jest możliwość, aby podał mi ktoś ilość składników w przeliczeniu na formę cm? Pozdrawiam i dziękuję za tak wspaniałą stronę, mam teraz motywację by próbować innych.


Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł #128578;. Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć. Wiele przepisów, na biszkopt czekoladowy, opiera się na dodaniu do mikstury kakao. Natomiast w skład naszego biszkoptu, wchodzi masa z prawdziwej, rozpuszczonej czekolady. Dzięki temu, w efekcie końcowym otrzymujemy pyszny, aromatyczny, naprawdę czekoladowy biszkopt, o apetycznym, ciemno-brązowym kolorze.


Dno formy o średnicy ok. Piekarnik nagrzać do 1stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Przepis na biszkopt czekoladowy. Aby biszkopt czekoladowy zawsze był wyrośnięty i puszysty, warto wcześniej wyjąć jajka z lodówki i odczekać, aż będą miały temperaturę pokojową.


Jeśli nie ma takiej możliwości, można włożyć je na kilka minut do ciepłej wody. Ważne, żeby nie była gorąca. Klasyczny biszkopt bez proszku do pieczenia, tym razem o czekoladowym lub, jak kto woli, kakaowym smaku czyli biszkopt czekoladowy do tortów, ale nie tylko :). Jest bardzo delikatny, lekki i puszysty, wyrasta na pianie z białek, a przygotowuje się go bez dodatku tłuszczu i mąki ziemniaczanej. Pieczony bez dodatku proszku do pieczenia, nic nie opadający.


Nawet takiemu laikowi w kuchni jak ja się udał. Próbowałam wielu naprawdę przepisów ale zawsze niestety moja porażka. Ten przepis wyróżnia to, że resztę składników dodaje się do ubitych białek.


Biszkopt czekoladowy przepis

Biszkopt urósł ponad formę. Inne moje przepisy zawierały dodanie białek do żółtek na koniec. Do tego jest potrzebny idealny przepis i ten poniżej właśnie taki jest! Wypróbowałam już wiele przepisów na biszkopt, ale ten jest najlepszy, zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo smaczny. Zaczynam od przepisu na biszkopt idealny, a w innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Deserek. Mój sposób na idealny biszkopt? Upuszczenie go z wysokości pół metra ;) Pierwszy raz zobaczyłam biszkopt rzucany na blogu Moje Wypieki.


Pierwszy sposób to ubicie całych jajek z dodatkiem cukru na bardzo puszystą jasną masę. Dodane przez agusw: Tylko o kuchni. Wychodzi super smak i aromat. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na biszkopt czekoladowy.


Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Może mieć wiele smaków, np. Można go piec z dodatkami, np. Wypróbuj przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi.


Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku. Generalnie nie miałam szczęścia do biszkoptów-nigdy mi nie wychodziły. Babcia podsyłała sprawdzone przepisy, polecane od cioć itd.


Musiałam robić dwa biszkopty, żeby wyglądały jak jeden. Prosty i bardzo smaczny biszkopt czekoladowy. Puszysty i lekki, dobrze się kroi.


Jego zrobienie trwa mniej więcej tyle co nagrzanie piekarnika. Przełożony dowolnym kremem będzie pięknym tortem. Urośnie bez proszku, z małą górką.


Układam go zaraz po lekkim przestudzeniu do góry nogami, wtedy tort ma równy wierzch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty