czwartek, 8 czerwca 2017

Biszkopt do tortownicy

Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że pieczesz ten biszkopt w tortownicy 23cm lub mniejszej. Ja tak kiedyś zrobiłam i też mi się zapadł, tzn. Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty. Zaryzykowałam i zrobiłam ostatnio biszkopt ten prostokątny tylko w okrągłej tortownicy, bo chciałam zrobić tort.


Dodałam tylko jedno mniejsze jajko więcej i piekłam do go patyczka ok. I powiem Pani, że ten przepis zostanie ze mną już na zawsze! Rozumiem, że będzie to biszkopt upieczony w małej okrągłej tortownicy, tak, aby móc przeciąć go np. Biszkopt upiekł mi się bez problemu. Witam, mam ten sam przepis ale bez octu, jajka w temp pokojowej i maka wymieszana z jajkami za pomoca miksera na najnizszych obrotach,tez wychodzi pyszny, czasem az za wysoki mimo formy 26cm,ale moje dzieciaczki szybko uporaja sie z nadmiarem biszkoptu, dziekuje za przepisy sa rewelacyjne, gdy czestuje znajomych i rodzine nowosciami kulinarnymi i pytaja skad mam.


Nie zawsze planujemy zrobić duży tort, czasami na mniejsze okazje lub tak po prostu gdy mamy ochotę sprawdza się torcik z małej blaszki (18cm), wypróbowałam kilka przepisów na biszkopt i chyba ten naj Zobacz więcej. BISZKOPT DO MAŁEJ TORTOWNICY (18CM) 451. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 1stopniach przez około minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.


Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimy, to zdejmij z niego obręcz foremki. Jej dno wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Dokładnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno – to najważniejsza część. Jeżeli macie czasami dylemat – jaki biszkopt będzie lepiej pasował do tortu, zwykły czy czekoladowy?


Nie ma takiego kremu, który nie smakowałby w połączeniu z kakaowym biszkoptem. Ilość tortów i ciast, do przygotowania których możecie wykorzystać biszkopt. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.


Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Wlej do tortownicy wysmarowanej margaryną i piecz w piekarniku około minut w temperaturze około 2st. Puszysty biszkopt na tort zawsze wychodzi, bo wyrasta pięknie na niezawodnym Proszku do pieczenia WINIARY. Jest lekki, pieczony bez dodatku tłuszczu, a apetyczną zapachową nutkę nadaje mu Cukier wanilinowy.


Mam pytanie :chciałam kupić cieniutkie plastry boczku, ale u mnie w sklepach niestety nie ma. Postawiłam wysoką poprzeczkę, bo produkt jest wysokiej klasy, a od takich wymagam więcej. Boków formy niczym nie smarujemy. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.


Biszkopt do tortownicy

Aby przygotować ciasto, wystarczy za pomocą miksera ubić jajka z drobnym cukrem do wypieków na puszystą, jasną masę. Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika. Wmieszaj do niej stopniowo mąkę tortową, koniecznie przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj do masy rozpuszczoną wcześniej, przestudzoną kostkę do pieczenia i przelej całość do tortownicy.


Czas pieczenia jest uzależniony od tego, jakiego rodzaju ciasto chcemy uzyskać i jaką wykorzystamy do tego formę. Białka połączone z solą ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy drewnianą łyżką. Przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia dodajemy do masy i. Na ciasto potrzebujemy: – jajek, – łyżek cukru, – łyżek mąki.


Jednym z patentów na dobry biszkopt jest trzymanie jajek w temperaturze pokojowej przez około godziny przed pieczeniem. Wszystko razem mieszamy. Przygotowany biszkopt przekładamy do formy i pieczemy w temp. Gotowy biszkopt odstawiamy, aby wystygł.


Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na blaty. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sitko razy z wysoka, obie mąki wymieszać. Dolne piętro zrobione z biszkoptu o średnicy 27cm , górne z tortownicy 18cm. Polecam skorzystać z Przelicz Zobacz więcej.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Z miłości do słodkości. Tort chałwowo - czekoladowy z bezami 740. Zapewniam, że biszkopt najlepiej wyrośnie, jeśli będzie się wspinał po gładkich, czystych ściankach tortownicy. Jak zrobić biszkopt – przygotowanie. Kiedy mamy już składniki, najważniejsze pytanie brzmi: jak zrobić biszkopt, który nie opadnie.


Poradźcie mi dziewczyny. Z ilu jajek powinnam piec biszkopt (do przełożenia). Zawsze korzystałam z przepisu na biszkopt przepis II z Moich Wypieków (nie mogę wkleić linka) i zawsze w tortownicy piekłam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty