środa, 7 czerwca 2017

Jak zrobić chrusty

Jak zrobić chrusty

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Pani Jolu ja mam na chrusty bardzo fajny przepis jeszcze mojej mamy.


Chrust cieniutko wywałkowane są. Tylko w karnawale można sobie pozwolić na taką dozę kalorii i zarazem. Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. Jak zrobić dobre faworki? Po uderzaniu ciasto na chrusty (faworki) należy rozwałkować cieniutko na blacie lub stolnicy.


Chciałabym jeszcze raz je zrobić ale nie wiem co zrobiłam źle-mąkę wymierzyłam na wadze (dałam tortowej) , śmietana była ale nie wiem jak sprawdzić czy to była kwaśna śmietana. Czy ma ktoś jakiś pomysł co poszło nie tak? A może miałam za małe jajka? Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Z nami uda Ci się zrobić faworki w kilkanaście minut.


Oto szybki, prosty i sprawdzony przepis na faworki tudzież chrusty. Są łatwiejsze w przygotowaniu niż pączki i dlatego. Jest na to kilka sposobów.


Wystarczy, że blachę wysmarujesz dokładnie tłuszczem i upieczesz ciastka na złocisty kolor. Pamiętaj również o tym, że chrust przyrządzisz nie tylko na słodko. To mój pierwszy film w którym pokażę wam jak zrobić faworki zwane inaczej chrustem. Robimy je najczęściej w tłusty czwartek ale pasuje na każdą okazję.


Polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu. W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu). Zobacz, jak wycinać faworki a także jak je smażyć! Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni.


Sprawdź nasz pomysł na faworki - zobacz! Robi się je z ciasta śmietanowego zbijanego i smaży jak pączki. Bardzo dokładny przepis na kruche faworki domowe znane też jako chrust, chruściki lub jaworki. Te polskie tradycyjne i chrupkie ciastka można smażyć w głębokim oleju lub upiec w piekarniku. Nożem lub radełkiem wycinać paski (ścięte na końcach prostokąty), mniejsze niż średnica garnka.


Jak zrobić chrusty

W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Szukacie prostego i sprawdzonego przepisu na faworki? Wszyscy możemy się bezkarnie najeść kaloriami. Pora więc pomyśleć nad przysmakami, które możemy w ten dzień zaserwować sobie i bliskim.


Oprócz pączków bardzo popularny jest chrust (inaczej faworki). Tłusty czwartek już niedługo. Przepis i instrukcja poniżej.


Opis przepisu: Autor: WINIARY Z okazji tłustego czwartku chcesz przygotować coś innego niż tradycyjne pączki z cukrem pudrem lub po prostu masz ochotę na prosty i szybki domowy wypiek? Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w minut! Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce. Mąkę mieszamy z solą dodajemy miękkie masło i wyrabiamy (na tym etapie nie wyjdzie nam jeszcze ciasto, raczej coś w rodzaju sypkiej kruszonki). FAWORKI, CHRUSTY – pyszne, chrupiące i złociste faworki.


Oprószone cukrem pudrem smakują doskonale. To tradycyjny przepis jeszcze z mojego rodzinnego domu. Smażę je najczęściej w okresie karnawału. To obowiązkowa przekąska w tym czasie, zaraz obok wyśmienitych pączków. Zdradzą Wam, jak zrobić perfekcyjne faworki krok po kroku.


Jeśli tak jak ja należycie do klubu faworkożerców, to czas moi mili, byście nauczyli się również, jak się je przygotowuje. Znam sporo osób, które uwielbiają ten karnawałowy przysmak, ale przyznają się do kulinarnego analfabetyzmu w tym delikatnym, żeby nie rzec kruchym. Koniec karnawału tuż, tuż, a jego zwieńczeniem będą zapusty, czyli tłusty czwartek. Ja używam jednorazowych woreczków, które wyrzucam po skończonej pracy.


Woreczek z odciętym końcem umieszczam w wysokim naczyniu. Wówczas woreczek nie przewraca mi się po wlaniu do niego ciasta. Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka (w recepturze nie ma błędu co do ich liczby!). Wysiekać nożem i gdy jajka z mąką zaczną zamieniać się w „kluski”, ponownie zrobić dołek, wrzucić do niego ciepłe masło, wlać mleko i spirytus. Pierwszym etapem przygotowywania chruściku jest wyrobienie ciasta.


W tym celu mieszamy mąkę ze śmietaną, a następnie dodajemy żółtka i odrobinę octu. Ciasto starannie wyrabiamy, a potem energicznie uderzamy je wałkiem by wtłoczyć do środka jak najwięcej powietrza. Czas trwania ubijania to ok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty