piątek, 23 czerwca 2017

Biszkopt łatwy

Prosty przepis na biszkopt, który nie upada. Z nim Twoje torty zawsze wyjdą rewalacyjnie! Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach! Szybki i łatwy biszkopt.


Biszkopt łatwy

Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Do ubitych żółtek dodajemy powoli białka - miksując na najniższych obrotach. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i partiami mąkę oraz wodę.


I wcale, ale to wcale nie martwię się, że przygotowuję tort sama dla siebie, bo bardzo to lubię, a gdy zaszywam się w kuchni sam na sam z mikserem i piekarnikiem jestem w swoim żywiole. Przez wiele lat dopracowałam przepis na biszkopt tak, by zadowalał mnie smakiem, był niezawodny, wyrośnięty i łatwy do przygotowania. Pod koniec ubijania dodaję cukier.


Biszkopt łatwy

Ubijam , aż piana bedzie błyszcząca i nie wypadnie z naczynia. Dodaje żółtka i mieszam mikserem na wolnych obrotach. Najlepszy z najlepszych – biszkopt błyskawiczny. Jest idealny do rolad (łatwy w rolowaniu), ale też niezastąpiony w tortach (tych jednostopniowych lub po prostu trzeba upiec trzy spody oddzielnie).


Jeśli szukacie typowego biszkoptu do tortu, to polecam przepis na biszkoptowe spody. Szczególnie wtedy, gdy muszę upiec szybko kilka spodów. Nie udają mi się nigdy biszkopty, w których najpierw trzeba ubić białka, a później robić całą resztę, ale ten biszkopt zawsze mi się udaje!


Całe jajka ubić z cukrem na gładką, jasną masę. To bardzo ważne żeby biszkopt wyszedł wysoki i puszysty. W osobnej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.


W końcu znalazłam idealny przepis na biszkopt na tor t. Ciasto jest pu szyste, pulchne, świetnie wyrasta i łatwo je przekroić na cztery, a nawe t pięć cienkich blató w. Ni e może się nie udać, o zakalcu nie ma mowy. Niezawodny i najlepszy przepis na domowy biszkopt do tortu. Jak upiec idealny biszkopt do tortu.


Dodane przez Tosca w: Tylko o kuchni. Poproszę o sprawdzone przepisy na łatwy i szybki tort, taki który zawsze się udaje i nie ma opcji, bym go zepsuła, gdyż musi wyjść za pierwszym podejściem. Biszkopt który zawsze się udaje. Ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.


Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł #128578;. Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć. Moje własne urodziny… Od samego rana dostaję miłe maile, smsy i telefony. Dobrze, jeśli jego góra jest równa – wtedy łatwo można pokroić go na warstwy. Idealny biszkopt powinien być lekki i delikatny.


Najlepiej nie wyjmować go od razu - przez około minut powinien pozostać w otwartym piekarniku. W przypadku biszkoptu rzucanego zrób podobnie. Do całkowitego ostygnięcia najlepiej odłożyć na całą noc.


Testem bylo tez uzycie zlotego barwnika i ja tak jak dziecko ktoremu po raz pierwszy daje sie do reki farbki , maluje wszystko, tak ja rowniez wykorzystalam zlotko na maksa zgodnie z zasada: Sie kupilo, sie ma , sie uzywa! PRzepis jest sprawdzony (teściowa tak robi i jej wychodzi). U mnie zaś wszystko jest super. ROśnie pięknie, widać jaki jest pulchny itd. Kolejny przepis na biszkopt, tym razem biszkopt makowy, który będzie idealny jako baza do świątecznych wypieków.


Przygotowanie biszkoptu nie jest trudną sprawą. Wspaniałą sprawą jest to, że nie trzeba namaczać i mielić maku, ponieważ w tym przepisie wykorzystujemy całe i ziarenka. Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty