Jaka była moja radość, kiedy szef kuchni restauracji, w której zjedliśmy najlepszą jak do tej pory spaghetti carbonara, podzielił się na nią przepisem. Dla osoby, która kocha gotować i robi to praktycznie każdego dnia taki przepis jest prawdziwym skarbem. Obiecałam, że się nim podzielę i tak oto nastała ta chwila :) Przygotuj się, że od teraz każda inna carbonara nie.
Makaron z wędzonym boczkiem, jajkami, serem pecorino, pieprzem i natką pietruszki. To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Do sosu dodaję śmietanę. Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza.
Poznaj spaghetti carbonara - szybkie i pyszne włoskie danie z boczkiem, serem, śmietaną i jajkiem. Podajemy klasyczny przepis na spaghetti carbonara! Nie masz czasu gotować skomplikowanych potraw i uwielbiasz włoską kuchnię? Zobacz też inne nasze przepisy na spaghetti!
Kiedyś trafiliśmy nawet na taki ze śmietaną i wędzonym boczkiem, który (nie wiemy czy uczciwie) sygnowany był nazwiskiem Magdy Gessler. Spaghetti carbonara to danie dla ciebie! No ale przyjdźmy do przepisu. Przygotowanie dania jest banalnie proste i szybkie, jednak sekretem prawdziwej carbonary są składniki.
Sama carbonara to tradycyjne włoskie danie, pochodzące z Neapolu. Co do nazwy trwają spory i dokładnie nikt nie wie, co ona oznacza - jedni twierdzą, że pochodzi od nazwy osób rozwożących węgiel, inni, że od czarnego pieprzu, bez którego makaron w tej wersji nie może istnieć. Sekretem dobrej carbonary jest jednak nie tylko pieprz.
Przyznam, że raz w życiu jadłam spaghetti carbonara ze śmietaną, wykonane przez moją dobrą koleżankę Polkę i bardzo mi smakowało, ale żaden Włoch nie nazwałby go carbonarą. Błagam, nie róbcie więc tego. Przywoziła wszystkie produkty, więc spaghetti alla carbonara pojawiło się przed nią na talerzu dosłownie po kilkunastu minutach. Sprawdzone przepisy na spaghetti carbonara. Znajdź przepis na spaghetti carbonara w Ugotuj.
Co prawda oryginalna carbonara jej nie zawiera, ale ze względu na dodatek bobu możemy odejść od tej zasady aby pysznego sosu było nieco więcej ;-) Z reszty składników potrzebne Wam będą: spaghetti, boczek, natka pietruszki i parmezan. Polecam do wypróbowania! Złożone z makaronu, sosu oraz przypraw jest proste do wykonania, a zarazem pyszne i sycące.
Gotujemy go przez około minut, mieszamy z. Był taki czas, gdy spaghetti carbonara lądowało na naszych talerzach niemal co drugi, trzeci dzień. W jego przyrządzaniu przodował Monsieur, który przy każdej okazji podkreślał, że robi lepszą carbonarę niż ja, co w sumie było prawdą, bo ja nie gotowałam jej wcale. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe.
Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. Ta strona wykorzystuje pliki cookie do tworzenia profili, w tym pliki stron trzecich, do wysyłania reklam i oferowania usług. Jeśli nadal przeglądasz stronę internetową, uzyskując dostęp lub wybierając dowolny jej element, wyrażasz zgodę na jej użycie lub pliki cookie.
Dodane przez justynanatalia w: Tylko o kuchni. Kalejdoskop Renaty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kalejdoskop Renaty. Prawdziwe spaghetti alla carbonara 149. To również bzdura, że alkohol całkowicie wyparowuje.
Co prawda, zostaje już mniejsza ilość przy dłuższym gotowaniu, ale faktem jest, że mimo wszystko wciąż jest obecny, dlatego jednak warto mieć to na uwadze i nie rozpowszechniać tego mitu. W oryginalnej wersji carbonara bazuje na sosie przygotowywanym z jajek, pieprzu, boczku oraz parmezanu. Co ciekawe, prawdziwa carbonara nie zawiera w sobie nawet grama śmietany, którą tak często przecież dodajemy, przyrządzając w Polsce to danie.
Carbonara to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw z makaronem. Ciekawe jest to, że w prawie każdej restauracji w Polsce dostaje się tradycyjną karbonarę, która nie ma nic wspólnego z oryginalną recepturą. Niektóre są wytwarzane z szynką zamiast pancettą, w niektórych znajduje się cebula. Pyszne spaghetti carbonara ze śmietaną. Sprawi ona, że sos będzie bardziej kremowy i delikatny, a cała potrawa stanie się bardziej apetyczna.
Najlepszym sposobem na jeszcze szybsze przyrządzenie obiadu dla czterech osób jest wykorzystanie Sosu Carbonara Italia WINIARY. Carbonara jest to popularna potrawa, wywodząca się z kuchni włoskiej. Oryginalny przepis na carbonarę zawiera w sobie makaron (zwykle spaghetti), podgardle (guanciale) oraz kremowy sos, sporządzony z jajek i sera (najczęściej pecorino lub parmezan). W Polsce carbonarę przygotowuje się najczęściej z boczkiem lub szynką, a bazę sosu często stanowi śmietana.
Przyznaję się do tego z całą odpowiedzialnością! Kiedyś w jednym z magazynów kulinarnych przeczytałam, że aż Polaków je makaron kilka razy w tygodniu, więc z pewnością nie jestem osamotniona w moich gustach kulinarnych ;) Dziś prezentuję Wam włoską klasykę kulinarną – spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i bazylią – pierwowzór znanego przepisu. Danie proste, smaczne i sycące. W swoim podstawym przepisie zawiera tylko składników: makaron, jajka, bekon, parmezan (lub pecorino) i świeżo zmielony, czarny pieprz. Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.
Makaron carbonara podawaj z dużą ilością startego parmezanu. Piersi z kaczki z morelami - przepis inny niż tradycyjne. Perła kuchni włoskiej – spaghetti alla carbonara tradycyjnie powstaje bez dodatku śmietany. W moim wydaniu makaron ten jest także bez dodatku sera, jednak w niczym nie ujmuje mu to smaku.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. This video is unavailable. Przepisy z kategorii makaron-do-spaghetti.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.