środa, 14 czerwca 2017

Jak zrobic dobry zurek wielkanocny

Zwykle nawet w osiedlowych sklepach można dostać naprawdę dobry zakwas na żurek, a często można nawet wybierać spośród kilku różnych produktów od różnych producentów. Najlepszy zurek jaki zrobiłam, szczególnie jestem wybredna bo ciężarna ale nawet teraz masz za przepis! Przepis mysle ze dobry wyprobuje bo chce. Dodane przez Bozow: Tylko o kuchni. Historia z żurem ma drugie dno.


Mój luby ma swoją teorię na temat j. Według jego teorii jest żurek, żur:samotny, żonaty i barszcz biały. Mnie te jego subtelności nie obchodzą ale w jego wykonaniu to żur na pewno żurem nie był. Wielkanocny żurek z białą kiełbasą – nieśmiertelna tradycja. Bez niego potrawa straci swój oryginalny smak i ducha tradycji. Współcześnie sprawa jest prosta, ponieważ w sklepie można kupić gotowy wyrób.


Można też pokusić się o samodzielne jego przygotowanie. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej.


Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Jest chyba jedną z najpopularniejszych polskich zup, na tyle, że to właśnie on zajmuje najważniejsze miejsce na stole, podczas wielkanocnego śniadania. Mowa oczywiście o żurku. Przygotowujemy sobie duży garnek, a następnie wrzucamy tam białą kiełbasę, włoszczyznę bez kapusty, trochę pietruszki, nieobrane cebulę i czosnek, kawałek.


Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Kiszenie żuru czyli jak zrobic domowy zakwas na żurek.


Opis przepisu: Autor: WINIARY Żurek jest jedną z popularniejszych zup, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych. Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim. Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego.


Dzisiaj przepis na żurek wielkanocny. Nie taki zwykły a prawdziwy żurek wielkanocny na białej kiełbasie, z wędzonką, chrzanem, idealny! Jak zrobić żurek, aby wyszedł dobry jak u mamy. Trzeba pamiętać o tym, że żurek i barszcz biały to dwie odrębne zupy.


Zawsze gotuję ją na wędzonym boczku z włoszczyzną, dodaje zakwas i zabielam śmietaną. Czy konieczny jest zakwas na żurek? Jeśli miałabym stworzyć osobisty ranking ulubionych zup, żurek byłby w pierwszej trójce.


Zrobienie zakwasu na prawdziwy domowy chleb jest bardzo łatwe, choć nieco czasochłonne. Cały proces trwa cztery dni, a piątego dnia można. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Bez żadnej skrywanej skromności powiem, że to absolutnie najlepszy żurek wielkanocny jaki zrobiłam. Z grzybami, wędzonym boczkiem, czosnkiem, białą kiełbasą i naturalnym zakwasem.


Do tego śmietana, majeranek, chrzan i sporo pieprzu. Cudo nie żurek wielkanocny! Bardzo dobry Żurek, przepis miałam od mamy ale dopracowałam go i teraz jest fantastyczny. Ważne: Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze.


Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez. Jak przygotować najlepszy tradycyjny, wielkanocny żurek? Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie.


Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę. Składniki: 5g białej kiełbasy, boczek wędzony, żeberka wędzone, włoszczyzna, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, c. Jajka, biała kiełbasa, pieczeń, słodkie mazurki. Ale to od tego dania wiele rodzin rozpocznie wielkanocne śniadanie. Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla.


Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu. A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Myślę, że jest to spowodowane brakiem czasu.


Sporo ludzi nie wie też, jak przygotować bardzo dobry zakwas, choć wcale nie jest to kłopotliwe zajęcie. Ja zdecydowanie polecam zakwas własnego wyrobu. Wystarczą minuty na zmieszanie składników, a kolejne dni to samoistny proces kiszenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty