A kiedy zakwas jest już gotowy, nie pozostaje już do zrobienia nic innego jak upieczenie chleba! Co warte wspomnienia – przepis ten jest przede wszystkim oparty o moje osobiste, czteromiesięczne doświadczenia i kieruję go do osób chcących po raz pierwszy przygotować własny zakwas. Przed dokarmieniem zakwas wyjmuję z lodówki i czekam około godziny aż się ogrzeje, następnie dokarmiam i zostawiam na wierzchu aż „przerośnie” i zacznie opadać, może nawet całkiem opaść i wtedy chowam z powrotem do lodówki. Zakwas przechowuję w lodówce, może tam stać długo, trzeba go tylko dokarmiać co około – dni. Pamiętam swoje przemyślenia odnośnie zakwasu, zanim poznałam tajniki jego hodowli.
Uważałam, że jego wykonanie jest niczym mitologiczne syzyfowe prace, przynoszące jedynie wysiłek. Kiedyś też przez jakiś czas miałam taki zakwas i raczej innego chleba niż ten, na który masz przepis na nim nie upieczesz… Ja próbowałam i niestety nie wychodziło i dlatego wyhodowałam swój „uniwersalny”. Zrobienie domowego zakwasu wydawało mi się czymś nieprawdopodobnie trudnym i skomplikowanym.
Kiedyś robiłam zakwas z buraków z dodatkiem razowego chleba na zakwasie. Jak nie dokarmiasz zakwasu to pewnie podczas każdego pieczenia chleba odkładasz część ciasta na następny raz? Ale sami wiecie jakie te chleby teraz są… Chyba, że macie własny. Ponad rok temu koleżanka powiedziała mi, że robi zakwas bez chleba. Byłam zdziwiona, że taki w ogóle się udaje, ale spróbowałam.
I od tego czasu taki właśnie robię. Zakwas to cudowny stwór, dzięki któremu mamy możliwość upieczenia zdrowego, wyjątkowo smacznego chleba, czy chrupiących bułek, utrzymujących bardzo długo swoją świeżość. Pani przepisu i przymierzam się do upieczenia chleba z powyższego przepisu. Jeśli tak to czy proporcje zostają takie same? Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na godziny.
W przeciwieństwie do chleba kupowanego obecnie w piekarni, który po dwóch dniach już jest nieświeży, suchy czy traci smak). Czynność powtórz jeszcze razy. W sumie zakwas rośnie przez dni. Gotowy zakwas przełoż do dużej miski. Dodaj 5g mąki żytniej razowej i 5ml przegotowanej, ciepłej wody.
DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD. Zrobienie zakwasu na prawdziwy domowy chleb jest bardzo łatwe, choć nieco czasochłonne. Cały proces trwa cztery dni, a piątego dnia można. Domowe porady Jak zrobić dobry zakwas żytni do pieczenia chleba. Myślałam, że pieczenie chleba jest trudniejsze - okazuje się że to 30min roboty, 30min pieczenia i chwilę oczekiwania i mam własny pyszny chleb :) dziękuje za przepis!
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zakwas do chleba razowego. Zakwas jest dobry, ale według mnie ma za niską temperaturę otoczenia. Po 3-im dokarmianiu piekę już chleb odejmując część zakwasu.
Jest taka zasada, że im więcej zakwasu w słoiku, tym jest on bardziej głodny (duży zje więcej) więc najlepiej zakwas pracuje, jeśli jest go mało i dokarmiamy go większą porcją mąki i wody. Przygotowanie dania zakwas z buraków na barszcz świąteczny. Wodę zagotuj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Buraki obierz i pokrój na kawałki. Do dużego słoja włóż buraki, cebulę, czosnek, kromkę chleba razowego, pieprz kolorowy, ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. Z piekarnika, w późnych godzinach wieczornych, wyjęłam, cudownie pachnący, chrupiący bochen chleba. Z moich obserwacji i doświadczeń wynika, że zakwas lubi ciepłe miejsca, dlatego zimą, strefa przy kaloryferze jest bardzo dobra.
Zakwas buraczany jest bardzo zdrowy, wzmacnia krew i podnosi odporność. Zjedliśmy połowę, smarując sobie każdą kromkę masłem, kupnym niestety. Aby przyśpieszyć proces kiszenia się buraków dodajemy łyżkę wody (kwasu) z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej.
Można zamiast tego dodać kromkę chleba razowego. Orzeźwiający kwas chlebowy to idealny napój np. Kwas możesz łatwo zrobić samodzielnie z chleba razowego i drożdży. Przetestuj nasz przepis na domowy kwas chlebowy! KROK 2: Przyprawiamy zakwas.
Do roztworu mąki i wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek oraz skórkę razowego chleba. Słój nakrywamy lnianą ściereczką, obwiązujemy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.