środa, 14 marca 2018

Ciasto na pierniki na choinkę

Ciasto na pierniki na choinkę

Dzien dobry, czy zna Pani przepis na naprawde twarde pierniki takie zeby nie pospadaly mi z choinki? W poprzednim roku robilam z innego przepisu i szkoda mi bylo gdy widzialam jak co chwila moje pieknie lukrowane pierniki upadaja na podloge. Pyszne, prześliczne, kruche i korzenne - pierniczki na choinkę.


Wyrabiaj ciasto do momentu, aż swobodnie będzie odchodzić od dłoni. Na koniec rozwałkuj je i poprószonymi mąką foremkami wycinaj wybrany przez siebie kształt, mogą być np. Jeśli chcesz, by ciastka jeszcze lepiej wyglądały, dodaj do lukru odrobinę barwnika spożywczego.


Polukrowane i włożone do ozdobnego pudełka pierniki będą także dobrym sposobem na świąteczny prezent dla bliskiej osoby. Pobierz listę składników i przygotuj wyjątkowo smaczne dekoracje na choinkę. Czyli idealne pierniki na choinkę. Są twarde, można je oczywiście jeść, jednak zwykle ozdabiam je sporą ilością lukru, zatem dla mnie są one niezjadliwe (bez lukru są smaczne :) ). Polukrowane pierniczki na choinkę idealnie zdobią choinkę, stroiki oraz prezenty wigilijne.


Ciasto na pierniki na choinkę

Ubierz choinkę w pierniki. Sprawdź, najlepszy przepis na choinkowe pierniki. Zobacz jak można ozdobić pierniki na choinkę. Najlepsza zabaw dla dzieci. W takiej formie piernik nadaje się również na choinkę z piernika oraz ozdoby świąteczne np.


Miękkie pierniczki bez miodu są za delikatne, by pełnić tego typu funkcje. Dodane przez listek w: Tylko o kuchni. Afra , na Smakerze jest mój przepis na pierniczki.


Ja część z nich zawsze wieszam na choinkę. Na tegoroczne święta wymarzyłam sobie dużą choinkę ozdobioną bombkami i. Przy mieszaniu, ciasto bardzo mi się kleiło do rąk, więc stwierdziłam, że zostawię je na wymaganą godzinę. Po tym czasie było to samo. Dosypałam trochę mąki, ale ciasto przy wałkowaniu rwało się na kawałki. Uzupełniałam mąką, bo ciasto nie dawało się rozwałkować, a pierniczki po wycięciu miały obszarpane boki.


To dzięki niemu pierniki są kruche, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Podpowiadamy jak przyrządzić pyszne ciasto na pierniczki oraz jak udekorować bożonarodzeniowe ciasteczka! Pierniczki na choinkę to świąteczny rarytas. Ciasto na pierniczki to podstawa! Kiedy w domu unosi się słodki zapach miodu, cynamonu i goździków to znak, że Święta są blisko.


Możemy je przygotować dużo wcześniej (podobnie zresztą, jak i samo ciasto). Jeśli poleżą trochę w metalowych pudełku, zyskają tylko na smaku! Przepis na świąteczne kruche pierniczki. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia.


Pierniczki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu, ale można je również przechować w zamkniętych puszkach bardzo długo, nawet do miesięcy. Choinki z pierników ozdobią świąteczny stół. Nadają się również na prezent. Pierniczki w kształcie gwiazdek różnych wielkości posklejane lukrem od największych do najmniejszych i udekorowane posypką cukrową przypominają choinki.


Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Miód rozpuść i wlej do mąki. Dokładnie siekaj na jednolitą konsystencję. Na koniec powoli do ciasta dolewaj ciepłe mleko i dobrze zagniataj ciasto dłońmi.


Odkrawałam po kawałku ciasta, wałkowałam i foremkami wyciskałam pierniki. Następnie z tych składników zagniotłam ciasto. Zatem, przedstawiony poniżej przepis jest bardzo dalekim kuzynem prawdziwych pierników, których ciasto tygodnie leży w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty