Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Czy konieczny jest zakwas na żurek? Przepis Magdy Gessler oraz receptura Ewy Wachowicz należą do.
Jak już wspomniałam mój żurek wielkanocny musi być na bogato – gotowane jajka, biała kiełbasa, gotowana marchewka Bardzo istotne jest by nie oszczędzać na białej kiełbasie. OK, dziękuję za szybką odpowiedź! Za kilka dni robię żurek i już się nie mogę doczekać.
Jak ktoś od lat robi chleby na zakwasie, to taki prawdziwy żurek też w końcu powinien, prawda? Taki żurek wielkanocny na białej kiełbasie smakuje świętami. To mój najlepszy przepis na żurek staropolski. Najczęściej żurek podaję z gotowanym na twardo. Dzisiaj przepis na żurek wielkanocny.
Nie taki zwykły a prawdziwy żurek wielkanocny na białej kiełbasie, z wędzonką, chrzanem, idealny! Wypróbuj żurek z dodatkiem grzybów, z kiełbasą i jajkiem, doprawiony aromatycznym majerankiem. Można przygotować go na kupnym lub domowym zakwasie na żurek.
Znaleźliśmy przepisów w kategorii Żurek na zakwasie. Jest pyszny i lekko kwaśny. Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Warto, choć raz na jakiś czas, zrobić tę wspaniałą zupę na prawdziwym, domowym zakwasie. Lekko gęsty, przyjemnie kwaskowy, o bogatym smaku wędzonki i majeranku.
Zakwas na żurek z płatków owsianych. Ci z Was, którzy pieką chleby na zakwasie, ucieszą się z tego przepisu. Możliwe, że dla wielu będzie to zupełnie nowe wykorzystanie tego sympatycznego mieszkańca lodówki.
W tej wersji żurek jest lekko kwaskowaty, więc podbije serca tych, co nie lubią żurków-kwasieluchów. Ugotowałam go na wywarze z białej kiełbasy. Obejrzyj odcinek i zobacz, jak Karol wraz z naszym gościem specjalnym - Jolą z kanału Przepisy Joli - przygotowywali tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem! Różnica polegać może na tym, że jest to żurek lub barszcz biały. W centralnej i wschodniej Polsce jada się barszcz biały, natomiast żurek popularny jest raczej na południu i na zachodzie kraju.
Bo żurem, wielkanocny żurek jest najlepszy na świecie na domowym, cudownie aromatycznym zakwasie z żytniej mąki. I jeśli już chociaż raz zrobicie żur na domowym zakwasie, nigdy nie będziecie chcieli wrócić do gotowców. Cała nasza rodzina uwielbia kwaśne zupy, kapuśniak, ogórkowa, dlatego tego typowego dla polskiej kuchni smaku nie mogło również zabraknąć na śniadaniu wielkanocnym.
Robi się go bardzo łatwo – niemalże tak samo jak każdą inną zupę. Tradycyjny żurek wielkanocny na domowym zakwasie. Nie wlewajcie od razu całej przygotowanej porcji do garnka, podzielcie ją na dwie części i najpierw próbujcie zanim dodacie kolejną część zakwasu. Wielkanocny na zakwasie. Naczynie przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4-dni.
Najważniejsze jest jednak to, by żurek sporządzony był na prawdziwym zakwasie z mąki żytniej, z dodatkiem kiełbasy. Dodane przez nana74j w: Tylko o kuchni. Bez niego nikt nie wyobraża sobie prawdziwego, tradycyjnego wielkanocnego śniadania.
Uwielbiamy tą gęstą i aromatyczną zupę o lekko kwaśnym smaku. Jedną z tradycyjnych potraw, która króluje na wielkanocnym stole jest właśnie żurek. Zupa bardzo popularna i lubiana.
Choć sama zupa wydaje się prosta, jej sekret tkwi w dobrym zakwasie. Przedstawiamy przepis według Magdy Gessler na żurek wielkanocny na zakwasie. Przepis: Żurek wielkanocny na domowym zakwasie. Ogólnie za nim nie przepadam, praktycznie mógłby dla mnie nie istnieć.
Są jednak dwa takie momenty w roku, których bez żuru sobie nie wyobraża1. Opis przepisu: Autor: WINIARY Pyszny, pachnący żurek na zakwasie z białą kiełbasą możemy przygotować w niecały kwadrans, jeżeli do przyrządzenia aromatycznego i intensywnego w smaku wywaru użyjemy Bulionu warzywnego WINIARY oraz Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia, z cebulą, czosnkiem oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Sprawdzony przepis na najlepszy żurek wielkanocny na domowym zakwasie od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio.
Gotuj razem z nami krok po. Specjalność naszej polskiej kuchni znana od pokoleń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.