piątek, 9 marca 2018

Przepis na majonez domowy

Ach te smaki domu rodzinnego! Przepis na majonez domowy mam od mamy. Taki majonez robiłam, jako dziecko.


Pamiętam to jak dziś, gdy ubijałam mikserem elektrycznym żółtka z olejem i raz po raz nalałam za dużo oleju i masa mi się warzyła. Majonez domowy z całym jajkiem. DOMOWY MAJONEZ – na Wielkanoc zawsze przygotowuje domowy majonez, ma niepowtarzalny smak. SAŁATKA NA WIELKANOC – co roku wielu z nas staje przed problemem wyboru odpowiedniej sałatki na wielkanocny stół, dlatego zebrałam w jednym miejscu moje propozycje.


Mam nadzieje, że moje sałatki przypadną Wam do gustu i zagoszczą na Waszych stołach. Zaskocz domowników lub gości i przygotuj najzdrowszy domowy majonez! Pyszny, prosty i sprawdzony przepis na domowy majonez. Zobacz jak w kilka minut zrobić własny majonez, który dodajesz potem do sałatek, jajek na twardo a nawet ciast. Poznaj mój sprawdzony przepis na majonez.


Przepis na majonez domowy

Dzisiaj polecam domowy majonez, zrobicie go sami w domu w kilka chwil. Jest bardzo gęsty i kremowy. Składniki: żółtaka jaj szt.


Ile gospodyń, tyle przepisów, ale zasadnicza część jest wspólna. Domowy majonez z blendera jest bardzo gęsty. W przepisie poniżej podaję „moje proporcje przypraw i dodatków, ale oczywiście można je zmodyfikować pod swój smak tak, by majonez był naprawdę dla Was idealny:) W zależności od celu. Tradycyjny domowy majonez składa się głownie z żółtek i oliwy. Jeśli chcemy sami zrobić domowy majonez, musimy po prostu wybrać oliwę najwyższej jakości i dobrze jeśli mamy dostęp do wiejskich jajek:).


Przepis na majonez domowy

Pierwszy to przepis na domowy majonez robiony blenderem, który przygotujemy w dwie minuty, a drugi to przepis na domowy majonez robiony mikserem – nieco bardziej wymagający i czasochłonny. Sprawdzony przepis na domowy majonez od MniamMniam. Gotuj razem z nami krok po kroku! Smacznie, szybko i tanio. Okazuje się, że nie jest to trudne.


Podstawą są dobre produkty i sprawdzony przepis. Jak przygotować idealny domowy majonez. Z dodatkiem cukru, soli i octu smakuje wyśmienicie!


Jak zrobić majonez Jak zrobić majonez to pytanie pojawia się często w mailach od was i komentarzach. Zrobienie majonezu jest proste, jeśli ma się dobry i sprawdzony przepis na majonez. Kliknij, aby zobaczyć przepis.


Strach ma wielkie oczy ! Wiesz co użyjesz do zakwaszenia, wiesz z jakiego tłuszczu skorzystasz, cukier dodasz lub darujesz go sobie, no i nie musisz gotowego produktu konserwować aby mógł stać na półce sklepowej kilka miesięcy. By domowy majonez się udał, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a jajka powinny być możliwie jak najświeższe - najlepiej jeśli pochodzą ze sprawdzonego źródła prosto od kury. Przed użyciem trzeba je dokładnie umyć lub sparzyć. Prosty przepis na puszysty, domowy majonez z wykorzystaniem całego jajka. Polecam przepis Magdy Gessler - taki domowy majonez smakuje doskonale!


Musisz tylko pamiętać, by go szybko zjeść – bo jako, że jest naturalny, szybko się psuje. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy, aż przepisy na domowy majonez: w wersji standardowej, fit i wege. Dodaję do jajek i sałatek.


Aby zrobić dobry majonez domowy, potrzebujemy zaledwie kilku składników. W podstawowej wersji niezbędne będą jajka, olej, ocet winny, musztarda oraz sól, pieprz i cukier do smaku. Warto wybrać dobrej jakości olej z pierwszego tłoczenia oraz zwrócić uwagę na oznaczenie na jajkach. To oczywiście majonez domowy. Sklepowe majonezy niestety bazują na tanich, niskiej jakości olejach, zwykle rafinowanych.


Przepis na majonez domowy

Poza tym znajdziemy w nich różne dodatki, jak ocet spirytusowy, zagęstniki czy konserwanty. Wbrew pozorom zrobienie go samodzielnie nie jest trudne i na pewno nie będzie w nim żadnych dodatkowych utrwalaczy. Jeśli macie wątpliwości, to przeczytajcie etykiety majonezów deklarowanych jako wyroby bez konserwantów.


Sprawdź przepis na majonez własnej roboty!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty