Ach te smaki domu rodzinnego! Przepis na majonez domowy mam od mamy. Taki majonez robiłam, jako dziecko.
Pamiętam to jak dziś, gdy ubijałam mikserem elektrycznym żółtka z olejem i raz po raz nalałam za dużo oleju i masa mi się warzyła. Majonez domowy z całym jajkiem. DOMOWY MAJONEZ – na Wielkanoc zawsze przygotowuje domowy majonez, ma niepowtarzalny smak. SAŁATKA NA WIELKANOC – co roku wielu z nas staje przed problemem wyboru odpowiedniej sałatki na wielkanocny stół, dlatego zebrałam w jednym miejscu moje propozycje.
Mam nadzieje, że moje sałatki przypadną Wam do gustu i zagoszczą na Waszych stołach. Zaskocz domowników lub gości i przygotuj najzdrowszy domowy majonez! Pyszny, prosty i sprawdzony przepis na domowy majonez. Zobacz jak w kilka minut zrobić własny majonez, który dodajesz potem do sałatek, jajek na twardo a nawet ciast. Poznaj mój sprawdzony przepis na majonez.
Dzisiaj polecam domowy majonez, zrobicie go sami w domu w kilka chwil. Jest bardzo gęsty i kremowy. Składniki: żółtaka jaj szt.
Ile gospodyń, tyle przepisów, ale zasadnicza część jest wspólna. Domowy majonez z blendera jest bardzo gęsty. W przepisie poniżej podaję „moje proporcje przypraw i dodatków, ale oczywiście można je zmodyfikować pod swój smak tak, by majonez był naprawdę dla Was idealny:) W zależności od celu. Tradycyjny domowy majonez składa się głownie z żółtek i oliwy. Jeśli chcemy sami zrobić domowy majonez, musimy po prostu wybrać oliwę najwyższej jakości i dobrze jeśli mamy dostęp do wiejskich jajek:).
Pierwszy to przepis na domowy majonez robiony blenderem, który przygotujemy w dwie minuty, a drugi to przepis na domowy majonez robiony mikserem – nieco bardziej wymagający i czasochłonny. Sprawdzony przepis na domowy majonez od MniamMniam. Gotuj razem z nami krok po kroku! Smacznie, szybko i tanio. Okazuje się, że nie jest to trudne.
Podstawą są dobre produkty i sprawdzony przepis. Jak przygotować idealny domowy majonez. Z dodatkiem cukru, soli i octu smakuje wyśmienicie!
Jak zrobić majonez Jak zrobić majonez to pytanie pojawia się często w mailach od was i komentarzach. Zrobienie majonezu jest proste, jeśli ma się dobry i sprawdzony przepis na majonez. Kliknij, aby zobaczyć przepis.
Strach ma wielkie oczy ! Wiesz co użyjesz do zakwaszenia, wiesz z jakiego tłuszczu skorzystasz, cukier dodasz lub darujesz go sobie, no i nie musisz gotowego produktu konserwować aby mógł stać na półce sklepowej kilka miesięcy. By domowy majonez się udał, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a jajka powinny być możliwie jak najświeższe - najlepiej jeśli pochodzą ze sprawdzonego źródła prosto od kury. Przed użyciem trzeba je dokładnie umyć lub sparzyć. Prosty przepis na puszysty, domowy majonez z wykorzystaniem całego jajka. Polecam przepis Magdy Gessler - taki domowy majonez smakuje doskonale!
Musisz tylko pamiętać, by go szybko zjeść – bo jako, że jest naturalny, szybko się psuje. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy, aż przepisy na domowy majonez: w wersji standardowej, fit i wege. Dodaję do jajek i sałatek.
Aby zrobić dobry majonez domowy, potrzebujemy zaledwie kilku składników. W podstawowej wersji niezbędne będą jajka, olej, ocet winny, musztarda oraz sól, pieprz i cukier do smaku. Warto wybrać dobrej jakości olej z pierwszego tłoczenia oraz zwrócić uwagę na oznaczenie na jajkach. To oczywiście majonez domowy. Sklepowe majonezy niestety bazują na tanich, niskiej jakości olejach, zwykle rafinowanych.
Poza tym znajdziemy w nich różne dodatki, jak ocet spirytusowy, zagęstniki czy konserwanty. Wbrew pozorom zrobienie go samodzielnie nie jest trudne i na pewno nie będzie w nim żadnych dodatkowych utrwalaczy. Jeśli macie wątpliwości, to przeczytajcie etykiety majonezów deklarowanych jako wyroby bez konserwantów.
Sprawdź przepis na majonez własnej roboty!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.