środa, 2 listopada 2016

Potrawy z zająca

Potrawy z zająca

Pasztet z zająca ze śliwkami najlepiej wpisuje się w miano przekąski. Tradycyjnym polskim daniem jest zając pieczony w śmietanie, dodanie śmietany spowoduje, iż mięso będzie miękkie, kruche oraz nabierze wykwintnego smaku. Dziś jest rzadkością, ale ciągle warto „zapolować” na zająca. Podajemy sprawdzony przepis na zająca w śmietanie.


Można też przyrządzić zająca w czerwonych buraczkach, z dodatkiem ziemniaków, tak odświętne danie. Niegdyś dziczyzna często gościła na polskich stołach. To pyszne mięso o niebanalnym smaku, a pieczeń z zająca w sosie śmietanowym zadowoli najwybredniejsze podniebienia.


Przepisy kulinarne internautów. Internetowa łowiecka książka kulinarna. Wszystkie potrawy Inne z tej zwierzyny Inne z tej grupy Zwierzyna: Zając Rodzaj potrawy: Pieczenie. ZAJĄC A LA POMPADOUR ZAJĄC PO KRÓLEWSKU –. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Dodatki Domowy pasztet z zająca.


Domowej roboty pasztecik taki swojski dobrze przyprawiony. Przed pieczeniem usunąć warzywa, zająca oprószyć solą i włożyć do brytfanny lub żaroodpornego naczynia. Obłożyć kawałkami masła, dodać opłukane suszone grzyby i przykryć. Piec godzinę minut w temp. Od czasu do czasu polewać sosem z pieczenia.


Jeśli sos wyparuje, podlać wodą. Lista przepisów na potrawy z zająca z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Sprawionego zająca włożyć do szklanego lub kamiennego naczynia, zalać maślanką i odstawić na 2-dni w chłodne miejsce (obracać co godzin).


Zająca wyjąć, podzielić na części, na potrawę przeznaczyć comber i uda. Ziarna jałowca i pieprzu utłuc w moździerzu, natrzeć nimi kawałki mięsa. Zaloguj się lub zarejestruj. Mięso zająca udusić w niewielkiej ilości osolonej wody.


Mięso wieprzowe i słoninę pokrajać w grubą kostkę i dusić z cebulą do miękkości. Ostudzić i obrać z kości. Podroby zajęcze dodać w ostatniej fazie duszenia mięsa. Bułkę namoczyć w sosie z mięsa. Miękkie mięso dodać do mięsa zajęczego.


Na ogół pieczone, i pieczeń z dzika i szynka, nie cieszą się tak sławą, jak szynki wędzone, niemniej też mogą być bardzo smaczne, o ile dzik był tłusty, młody, a mięso dobrze zabejcowane. Po 4-godzin obkładamy zająca słoniną i obwiązujemy białą nicią. Pieczemy zająca lub comber na rożnie lub w piekarniku nagrzanym do 1stopni C przez godzinę.


Przed końcem pieczenia mięso solimy i polewamy śmietaną. Podajemy tradycyjnie z buraczkami. Z zabejcowanego mięsa natomiast można piec to samo co z wieprzowiny. Maciej Kuroń ,,Kuchnia domowa”, str.


Potrawy z zająca

Przełożyć do rondla, dodać cebulę oraz pokrajane warzywa, skropić wodą i dusić pod przykryciem, mieszając. Gdy mięso zacznie mięknąć dodać wątróbkę, daj słoniny pokrajanej w piastry oraz bułkę i udusić. Na polskich stołach gości przeważnie podczas świąt, jednak jego walory smakowe są doceniane coraz częściej.


Pasztet z dziczyzny jest o wiele zdrowszy niż tradycyjny, dlatego tym bardziej warto się do niego przekonać. Wystarczy, że jeszcze ciepłe kawałki mięsa polejesz sosem (np. tatarskim) i podasz razem z pieczonymi ziemniakami, ryżem oraz surówką. Do dekoracji potrawy możesz wykorzystać posiekaną natkę pietruszki lub świeży koperek. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła! Wśród naszych przepisów na przysmaki z dzika znajdziecie pasztet, pieczeń, gulasz oraz inne inspirujące dania z dziczyzny.


Pokaźny zbiór przepisów. Podroby i przednią część zająca umyć, włożyć do garnka, dodać umyte, obrane, opłukane i pokrojone w talarki jarzyny, przyprawy, smalec, sól, szklankę wody i całość dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia uzupełniać wyparowaną wodę. Przyrządzić comber, udźce i przodki zajęcze jest łatwiej, niż się to niejednej osobie wydaje. Dotyczy to zresztą także żwawego kuzyna zająca - dzikiego królika.


Boczek z dzika zwykle wykorzystuje się do potraw gotowanych. Smaczny jest zimny gotowany boczek z ostrymi sosami chrzanowym lub musztardowym, albo boczek gotowany na gorąco z kapustą. Głowę dzika i tylne nogi faszeruje się, a po ugotowaniu przyrządza wykwintne przystawki. Potrawy z dzika i zająca. Mięso umyć, zalać wywarem i ugotować na małym ogniu.


Z miękkiego mięsa usunąć kości i pokrajać w kostkę. Grzyby oczyścić, opłukać i pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, włożyć grzyby i dusić na małym ogniu do miękkości.


Następnie połączyć z wywarem, łazankami, śmietaną, mięsem i przyprawami. Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty