Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Dodać surową białą kiełbasę, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok. Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu.
Choć może się wydawać, że zupa żurek z białą kiełbasą jest tłustą potrawą, to dietetycy doceniają jego właściwości. Dzięki zawartej z zakwasie mące żytniej jest bogaty w białko. Ponadto żurek posiada wiele innych składników mineralnych, takich jak: mangan, potas, miedź, wapń oraz cynk. Dodane przez maciekzw: Tylko o kuchni. Nie brakuje w nim również.
Czy konieczny jest zakwas na żurek? Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Trudno wyobrazić sobie Święta Wielkanocne bez żurku na zakwasie, przyprawionego czosnkiem i pachnącego majerankiem, podanego z kiełbasą i jajkiem.
Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku pieprzem , czosnkiem i majerankiem. Na talerzu dokładać pokrojone na ćwiartki jajka na twardo. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np.
Ja dzisiaj podaje mój przepis. Przepis na zakwas żurek film. Taki żurek podajemy na śniadanie wielkanocne, dodając do niego święcone jajko. Można przygotować go na kupnym lub domowym zakwasie na żurek.
Jest pyszny i lekko kwaśny. Wielkanocny żurek to tradycyjne danie, które znajdzie się na większości naszych stołów podczas zbliżających się świąt. Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo.
Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Podaje się ją na różne sposoby, w zależności od regionu. Masło trzeba rozpuścić w dużym garnku - do środka wsypać posiekaną cebulę i czosnek i zeszklić.
Wlać wodę i dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, suszone grzyby i wszystkie zioła (pieprz, liść laurowy itd.). Wszystko zagotować i wtedy dodać kiełbasę - wszystko gotować przez pół godziny. Wlać litry zimnej wody i zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok.
Odstawić na minut, następnie przecedzić przez sitko do czystego garnka. Dodać pętka kiełbasy oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Biała kiełbasa – bez niej wielkanocny żurek nie byłby kompletny. Mogłoby się wydawać, że ugotowanie białej surowej kiełbasy to pestka. Jak gotować białą kiełbasę?
Ciekawostką jest to, że białej kiełbasy się nie go. Możesz zakwasić żurek nawet jeśli nie masz zakwasu. Bez dwóch zdań najsmaczniejszy żurek to ten, który jest przygotowany na bazie domowego zakwasu.
Jednak wiem z doświadczenia, że w trakcie codziennej bieganiny nie zawsze jest czas na przygotowanie zakwasu. Bywa też tak, że nie mamy głowy nawet do tego, by kupić gotowy zakwas w. Wywar przecedzić do innego garnka, dolać zakwas i zagotować. Dodać podsmażony i pokrojony w paski boczek, majeranek i czosnek. Ja najbardziej lubię żurek z ziemniakami gotowanymi w zupie i pokrojonymi w drobną kostkę oraz z białą kiełbasą gotowaną w żurku.
Margarytko, bardzo dobrze wyszedł Tobie żurek. U mnie w domu rodzinnym również nie było tradycji gotowania tej zupy i nauczyłam się żurek gotować sama. Gotuję go w zasadzie podobnie do Ciebie, z ziemniakami na co dzień, na Święta bez. Często dodaję do żurku coś wędzonego. Zupy są bardzo sycące, a przy tym nie tuczą.
Do tego zupa to skarbnica witamin i składników odżywczych. Prozdrowotne właściwości zup można wymieniać bardzo długo. Pomidorowa wzmacnia pracę serca i całego układu krążenia.
Zupa ogórkowa i kapuśniak to źródła probiotyków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.