poniedziałek, 30 listopada 2015

Pierniczki swiateczne latwe

Kruche ciasteczka to pyszności, które warto zrobić niezależnie od pory roku. U nas najczęściej pieczemy je w jesienne popołudnia i oczywiście na święta Bożego Narodzenia, ale latem do mlecznych koktajli też są pyszne. Przepis na pierniczki świąteczne. Dobry, sprawdzony przepis na świąteczne pierniki jest jak skarb - wraca się do niego co roku, by przygotować pyszne, korzenne ciasteczka na Boże Narodzenie.


Dzisiaj piekłam te pierniczki a wczoraj pierniczki nr. Szybkie pierniczki zrobiłam w dwóch wariantach, pierwszy zgodnie z przepisem drugi nadziewane dżemem morelowym i te dzieci bardziej polubiły. Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.


Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną. Nagrzej piekarnik do 1st. C i piecz pierniki przez ok. Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem. Anna Starmach i poleca swój przepis na proste, szybkie pierniczki na Boże Narodzenie.


Korzenne, kruche pierniki będą nie tylko pyszną przekąską do herbaty, ale też uroczą ozdobą stołu. Oto przepis na pierniczki świąteczne Anny Starmach. Pani Agnieszko, miałam nadzieję, że umieści Pani przepis na świąteczne pierniczki! I doczekałam się, i to fajnie, że już na początku grudnia :-)) jutro mam zamiar pojechać do rodziców i zrobić razem mikołajkowe pierniczki #128578; patrzyłam przepisy na innych blogach, ale przyznam, że czekałam na Pani przepis, bo Pani przepisy są. Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po dniach).


Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Te miękkie można jeść i dekorować od razu. Twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do zamkniętego pojemnika. Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować.


Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką). Dodać ¾ tej mieszanki do ciepłej masy wymieszać. Resztę mieszanki wysypać na stolnicę dodać masę i dokładnie wyrobić ciasto.


Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na około godzin. Po wyjęciu z lodówki ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na grubość około 2mm Wykrawać z niego pierniczki o dowolnych. Ich wielką zaletą jest fakt, iż nie trzeba na nie czekać, aż zmiękną, bo nie są twarde. Z ciastem idealnie się pracuje, a wykrawanie ciasteczek to czysta przyjemność:) Wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt końcowy (czyt. smakowy) jest rewelacyjny.


Uwaga dzieci duże i małe! Otwieram świąteczny warsztat piernikowy, pieczcie pyszne pierniczki i zajadacie, powieście je na choince lub po prostu podarujcie! Pierniki są bardzo proste do przygotowania, a to ciasto idealne do wykrawania foremką. Nie rosną zanadto podczas pieczenia i zachowują idealny kształt po upieczeniu.


D Dziękuję i pozdrawiam. Domowe lub kupne, w sklepie, w szkole… ich smak, zapach, a przede wszystkim wygląd jest tak charakterystyczny, że jakikolwiek. Sprawdzone przepisy na pierniczki w kategorii: łatwe.


Znajdź przepis na pierniczki w Ugotuj. Skorzystaj z tego przepisu na pierniczki bezglutenowe i ciesz się bezglutenowymi świętami Bożego Narodzenia. Pierniczki są czymś, co każdy pamięta z dzieciństwa.


Bezglutenowe ciasteczka imbirowe na święta. Pyszne i proste ciasteczka imbirowe – świetne ciasteczka na święta Bożego Narodzenia do rozgrzewającej herbaty. Polecam wypróbować na święta.


Nawet upieczone przed samymi świętami są rewelacyjne bo są mięciutkie i pyszne! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na łatwe ciasto na pierniczki świąteczne. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Pieczemy w temperaturze 1stopni przez ok.


Wszystkie najlepsze przepisy na świąteczne, domowe ciasta zebrane w jednym miejscu. Szczególnie polecam pyszne, korzenne pierniki i miodowniki, wyśmienite serniki pieczone oraz na zimno, pachnące miodem makowce, delikatne ciasta drożdżowe, mocno bakaliowe keksy, znakomite ciasta orzechowe oraz małe słodkie ciasteczka i pierniczki. Nie muszą leżakować tak jak inne.


Można je przygotować w wigilię i będą idealne na święta :-) Są niezwykle zdrowe, bo dodajemy do nich brązowy cukier, mió kakao i wiadomo inne składniki. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce, ostudzić i przełożyć do miski. Dodać mąkę, cukier, mió jajka, margarynę, kakao, sodę i przyprawę do piernika.


Ach, no i ten zapach przyprawy do piernika!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty