poniedziałek, 2 listopada 2015

Przepis na makówki

Kroki wykonania: Mak drobno zemleć ( najlepiej młynkiem ręcznym nie elektrycznym ). Do garnka wlać odrobinę wody i zagotować następnie wlać mleko, do gotującego się mleka dodać cukier ( powinno być dość słodkie ) mak, masło i rodzynki gotować około minut bardzo często mieszając ( żeby mak nie przywar ), w trakcie gotowania dolewać mleko które wpiło w mak albo. U mnie w domu makówki nie były znane jako potrawa, ale miałam okazję ich zasmakować w domu rodzinnym męża podczas świąt Bożego Narodzenia. Głowne składniki to mak, orzechy, bakalie, mleko i jasne pieczywo. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Do salaterek układa się warstwami -chałkę (lub sucharki) porcja gorącego maku.


Powinno zakończyć się warstwą maku i górę. Kolejna nowość, jaka pojawiła się na naszym wigilijnym stole to makówki. Zdecydowałyśmy się z mamą zrobić ją niemal w ostatniej chwili, w zamian za kutię. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.


Warto zaznaczyć, że przepis na makówki różnić może się w zależności od miejsca zamieszkania i tradycji rodzinnych. W skład makówek (w zależności od regionu) wchodzą mak, bułki (lub chałka, lub sucharki), mleko lub woda, mió cukier i bakalie. Makówki na mleku mogą stać w lodówce ok.


Przepis na makówki

Wigilijne makówki, nigdy nie może ich zabraknąć na naszym wigilijnym stole. Oczywiście ilość wszystkich składników dzielmy proporcjonalnie. W makówkach najważniejsze jest to by były mokre. Zobacz przepis na makówki śląskie. Tradycyjna potrawa - jeśli do tej pory nie gościła w Twoim domu - na pewno zachwyci gości.


Makiełki wigilijne z gotowej masy makowej. Podstawowym składnikiem tego deseru jest dobrej jakości mak, bułki pszenne lub chałka, mleko oraz bakalie. Proponuję przepis na makówki z moimi ulubionymi dodatkami, oczywiście możesz ją wzbogacić o wszelkie bakalie i udekorować wedle własnej fantazji. Jednak ja makówki lub makiełki (bo z taką nazwą również się spotkałam) urozmaicam dodatkową maślaną warstwą budyniu waniliowego z dodatkiem prawdziwej wanilii.


Już najwyższy czas, by zdecydować się, co ugotować na kolację wigilijną i święta. Zachęcamy do skorzystania z przepisów na. W każdym domu robi się je odrobinę inaczej.


Wiele lat temu, kiedy część Bożego Narodzenia, jeszcze na studiach, spędziłam na Górnym Śląsku, przypadły mi do gustu, zaserwowane przez mamę mojej przyjaciółki. To prosty przepis na makówki , a efekt może Was przyjemnie zaskoczyć. Jak udekorować makiełki. Właściwie w prawie każdym śląskim domu robi się na Swięta makówki. Skład: Mak zmielony 300g Masło 100g Bułka kajzerka 2szt.


Przepis na makówki

Orzechy włoskie 100g Migdały 50g Rodzynki 100g Mleko lub woda 600ml Cukier Cukier wanilinowy 1szt. Wykonanie: Mleko zagotować, dodać masło, cukier do smaku i cukier wanilinowy, po czym powoli wsypywać zmielony mak. Doprowadzić do zagotowania, mieszać około. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makówki. Zdrowe makówki – przepis.


Bogactwo błonnika sprawia, że makówki doskonale nadają się dla osób będących na diecie odchudzającej. Aromatyczne makówki z bakaliami z miejsca staną się hitem świątecznego stołu, a nawet mogą być konkurencją dla tradycyjnego makowca. Sprawdź, jak zrobić śląskie makówki według sprawdzonej receptury Anny Starmach. Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze.


Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Mak należy wcześniej sparzyć żeby był miękki, oleisty a nie suchy, i dopiero potem mielimy. Zdecydowanie smaczniejszy jest z orzechami włoskimi, bo ziemne są słonawe a masa ma być słodka. Przepis prawie identyczny który stosuję od lat. Nie należy zapomnieć o odpowiedniej ilości soli, aby smak był pełniejszy.


Ja nie wrzucam bułki do maku lecz robię przekładańca(warstwa bułki-warstwa maku kończąc na bułce). Na wierzch należy nalać trochę mleka które zostanie wchłonięte a makówki się nie wysuszą. Specjalny odcinek programu, w którym Remigiusz Rączka wspólnie z Grzegorzem Poloczkiem i paniami z Kół Gospodyń Wiejskich w Bełku i Dębieńsku przygotowuje św.


Ale dalej są to prawdziwe nasze makówki. This feature is not available right now. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców.


Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty