czwartek, 26 listopada 2015

Pizza sos na ciasto

Pizza sos na ciasto

Sos do pizzy to jeden z jej najbardziej zaniedbywanych składników. Mi samemu zdarza się niestety na ciasto trysnąć ketchupem. Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).


Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 2stopni celsjusza. Choć bardzo lubię pizzę z ciasta wyrastającego w lodówce (link) to domowe realia są często takie, że pizza ma być na już. Myślę, że wiecie o czym mówię ;-) Warto zatem przypomnieć ten prosty przepis na ciasto, który nie wymaga zbyt wiele czasu na przygotowania a efekty są mimo tego znakomite.


Pizza Margherita – przepis na sos i ciasto idealne. Cienkie ciasto, chrupiący spó puszyste brzegi. Słodki, aromatyczny sos i ciągnąca się mozzarella. Tak brzmi opis mojej pizzy idealnej.


Pizza sos na ciasto

Jeszcze do niedawna uważałem, że jest on nieosiągalny w domowych warunkach, ale ostatnio wszystko się zmieniło. Przepis na oryginalne, idealne ciasto na cienką, włoską pizzę oraz prawdziwy sos. A także kilka pora które pozwolą Wam osiągnąć w domowych warunkach rezultat jak z włoskiej pizzerii.


Ponieważ to właśnie odpowiednie ciasto oraz dobry sos, stanowią bazę pizzy i decydują o jej ostatecznym smaku. Poza tym sos pomidorowy lepiej smakuje zrobiony z pomidorów niż z soku pomidorowego. Dlatego warto odcedzić pomidory od soku i zacząć przyrządzać z kawałków pomidorów, ewentualnie dodając sok. Jako, że pizza to w głównej mierze dobre ciasto i dobry sos pomidorowy, warto poświęcić chwilę na wybór odpowiednich pomidorów. To idealna mieszanka włoskich smaków: suszonych pomidorów, wyrazistej szynki.


Moja druga pizza w życiu. Pierwsza się nieudała: ciasto sflaczałe, nie ten ser, nie ten sos. Natomiast z tego przepisu – REWELACJA! Ciasto cieniutkie, chrupiące, sos smaczny.


Po wyrobieniu ciasta włączyć piekarnik, a ciasto ma się nie lepić do rąk, możma je podsypywać mąką w czasie wyrabiania, ciasto należy rozciągnąć do formy (starcza na blachę od piekarnika) i ułożyć na posypanej mąką blasze, niech sobie kilka minut rośnie jak chce. Zrobiłam dzisiaj tą pizzę z podwójnej porcji,bo piekę na dwóch dużych blachach piekarnikowych. Pizza w ramach obiadokolacji,i powiem tak,przepis super na ciasto,pięknie wyrasta puszyste, mięciutkie. Wyszło mi grubsze ciasto ale u mnie domownicy takie uwielbiają,jednak następnym razem rozłożę ciasto na blaszki to wyjdzie cieńsze.


Mozzarella wiadomo- zawsze. Oliwą smaruję dużą blachę z piekarnika, ciasto wstępnie rozwałkowane rozciągam i formuję na całej blasze, więc jest prostokątna, cieniutka. Zawsze wychodzi ekstra, chrupiąca, pizza pyszna. Sos się świetnie mrozi, możecie więc przygotować więcej i poporcjować do zamrażarki.


Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzyć pięścią). Podzielić na części, następnie z każdej uformować spody do pizzy. Warto do podsypywania używać semoliny zamiast zwykłej mąki – pizza jest zdecydowanie bardziej chrupiąca. Jak zrobić ciasto na pizze. To najlepszy przepis, aby zrobić cienkie lub grube ciasto na pizze.


Pizza sos na ciasto

Tego, jak zrobić ciasto na pizze nauczyłam się wiele lat temu. Często zadajecie mi różne pytania w komentarzach i mailach. Podstawą dobrej pizzy jest doskonałe ciasto. Zrób ciasto do pizzy według przepisu Magdy Gessler i poczuj, jak smakuje prawdziwa włoska pizza.


Sprawdź, jak zrobić dobre ciasto na spód do pizzy, by miało idealną konsystencję i grubość. Oto ciasto na pizzę według receptury Magdy Gessler. To mój najlepszy przepis na ciasto do pizzy. Taka pizza domowa pojawia się u nas dość często szczególnie w weekendy, oraz wtedy, gdy wpadają do nas goście na wieczór filmowy.


Domowa pizza smakuje każdemu. Czasem robimy kilka małych pizz i każdy może sobie wybrać swoje ulubione dodatki. Pobierz darmowy PDF z przepisami na sos do pizzy, w tym przepis na klasyczny sos pomidorowy, sos marinara, sos kokosowy czy curry.


Poznasz również mniej kaloryczne wersje sosu śmietanowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty