poniedziałek, 23 listopada 2015

Zupa z soczewicy czerwonej

Przepis na zupę z soczewicy bardzo lubię i smakuje ona wszystkim członkom mojej rodziny. Nawet dziecko się zajada, co nie jest regułą. Sprawdź przepis na zupę z soczewicy czerwonej! Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.


W dużym rondlu rozgrzej oliwę, włóż cebulę z czosnkiem i podsmaż na szklisto. Dodaj obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchew i smaż razem minuty. Wsyp opłukaną na sicie soczewicę. Zupa z czerwonej soczewicy. Kilka minut przed końcem dodajemy koncentrat i przecier pomidorowy.


Dzisiaj zapraszam Was na słoneczną zupę, która podbiła podniebienia moich chłopaków. Jest prosta i szybka do przygotowania, złożona z łatwo dostępnych składników. Możesz sięgnąć po nasze przepisy, w których soczewica gra pierwsze skrzypce – takie jak zupa z czerwonej soczewicy doprawiona pomidorami lub zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym. Równie dobrze soczewica smakuje też w parze z grochem lub kiszoną kapust.


Zupa z soczewicy czerwonej

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy. Mój program kulinarny Z. Chwilę smażyć, a następnie zalać wrzącym bulionem. Warzywa obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz opłukaną na sicie soczewicę.


Gotować aż warzywa bedą miękkie, po czym dodać. Najlepsza zupa z soczewicy, z ziemniakami, na żeberkach. Idealnie wpisuje się w jesienne i zimowe menu. Mimo długiej listy składników zupa jest bardzo prosta do przygotowania. Podstawą dania jest oczywiście soczewica.


Do niej makaron pasuje idealnie. Można się zatem pokusić o to, by nazwać ją zupa pomidorowa z soczewicą. Pyszna zupa z soczewicą i pomidorami.


Gęsta zupa z czerwonej soczewicy, zwłaszcza podana w formie kremu, to doskonały sposób na rozpoczęcie uroczystego posiłku, a także na ciepłą kolację. Jest znakomita, ponieważ łączy w sobie delikatny smak soczewicy, słodką marchewkę i kwaskowaty przecier pomidorowy, który dodatkowo nadaje jej koloru oraz odpowiedniej konsystencji. Bulion doprowadzić do wrzenia i wrzucić soczewicę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany seler. Dodać pomidory i smażyć jeszcze przez 8-minut.


Zupa z soczewicy czerwonej

Przełożyć do garnka z soczewicą. Zupy Turecka zupa z czerwonej soczewicy. Przepyszna sycąca i aromatyczna zupa krem z soczewicy - przepis kuchni tureckiej - w oryginale zwana mercimek corbasi.


Zupy Grecka zupa z zielonej soczewicy. Nie miałam dzisiaj ochoty na długie gotowanie. Dlatego też zupa z soczewicy z pomidorami pieczonymi była idealnym pomysłem! Muszę przyznać że dokładnie każda zupa z soczewicy jest jednym z tych dań, które są u mnie traktowane jako ostatnia szansa na ciepły posiłek. Ale nie byle jaki, co to, to nie!


Pomagał mi mój szybkowar. Wyszła bardzo pożywna i aromatyczna. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Wielkopolska pyra. Ta czerwona szybko się gotuje, więc tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, by zupę z soczewicy ugotować zawsze, kiedy ma się na nią ochotę.


Soczewica gości w mojej kuchni bardzo często. Istnieje kilka rodzajów. Najczęściej sięgam po czerwoną odmianę, która tym razem posłużyła mi jako składnik pysznej zupy.


Doprawiłam tymiankiem i słodką papryką. I wbrew pozorom nie musi to być (choć może) zupa krem. Potrawka z czerwonej soczewicy.


Wiem, bo dostaję wciąż wiadomości o tym, że skład niby taki niepozorny, a całość zaskakująco dobra. Idealne danie na początek przygody z soczewicą. Wyjdzie każdemu na pewno.


Warto ją włączyć do swojego menu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty