Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. RYBA PO GRECKU - PRZEPIS. Ryba po grecku to danie, którego nie może zabraknąć na wielu wigilijnych stołach. Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach.
Z Grecją niewiele ma wspólnego, a Grecy dziwią się, gdy widzą naszą rybę po. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Zapraszam po mój najlepszy przepis na rybę po grecku. Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad.
Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek. Jednak uniwersalność oraz ciekawy warzywny smak czynią z niej danie idealne na wczesną kolację lub lunch. Kupując rybę filetowaną zwróć uwagę na jej świeżość. Dacie wiarę, że jadłam ją pierwszy raz w życiu?
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy minuty. Rozmrożoną rybę osuszamy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, oprószamy mąką i smażmy z obu stron na złoty kolor. W zgodzie z powyższym hasłem dziś przepis na rybę po grecku. Rybę wytrzeć ręcznikiem papierowym, oprószyć ją solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wyłożyć warstwą warzyw, na to położyć rybę, kolejną warstwę warzyw itd. Zazwyczaj układamy warstw. Potrawę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC na minut. Co prawda przepis na rybę po grecku wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości, bo danie jest dość pracochłonne.
Ale za to jak taka ryba po grecku wygląda! No zjawiskowo po prostu :) A do tego jest dobra na ciepło i na zimno. Zaskoczona jestem opinia p. Ja tez robię taka rybę, tyle ze nie dodaje papryki. Czy naprawdę w slepie mozna kupić dobra rybę po grecku ? Cóż każdy moze sie wypowiadać jak uważa. Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu.
Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić. Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Kiedy robię rybę po grecku, już z założenia przygotowuję więcej sosu warzywnego, bo znika podczas próbowania przez M. Aby tradycji stało się zadość, rybę po grecku możesz przyrządzić także liściem laurowym i zielem angielskim. Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler. Pełną pomidorowych smaków i aromatycznych ziół rybę po grecku zajadaj przez całe święta!
Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem! Co prawda w Grecji nie jada się ryby po grecku, ale za to przepada za nią większość miłośników kuchni polskiej. Do tego smakuje wszystkim.
Pożywna ryba i solidna porcja warzyw z ryby po grecku czynią pożądane danie w codziennej diecie. Potrawa o której smaku decyduje ryba oraz sos z którym ją podajemy. Gość 6dni temu Mój przepis to :D 1. Jest daniem, które możemy podać na ciepło lub na zimno, wszystko kwestia smaku. Ja lubię bardzo rybę po grecku na ciepło, szczególnie, że przygotowuję ją w wersji na bogato - z rybą smażoną w panierce z mąki, jajka i bułki tartej.
Wypróbuj i ty przepis na rybę po grecku mojej mamy! Cebulę i pora zeszklij na 3-łyżkach oliwy lub oleju (uważaj, aby się nie przypaliły). Następnie dodaj pokrojone w słupki warzywa i smaż jeszcze 8-min. Tradycyjny przepis na rybę po grecku Rybę po grecku podaje się głównie w święta Bożego Narodzenia, jednak równie dobrze sprawdza się jako codzienna kolacja czy obiad. Wybierz swoją ulubioną rybę (warty zarekomendowania jest mintaj), dokładnie ją oczyść i odpowiednio zamarynuj.
Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy. Jednakże śledź po grecku to dla mnie całkowita nowość, która brzmi bardzo smakowicie. Rybę obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich przecier pomidorowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku. Rybę i warzywa układamy warstwami na półmisku: kilka kawałków ryby, warstwa warzyw, warstwa ryby i znów warstwa warzyw. Moja ryba po grecku jest wymieszana z warzywami, oddaje warzywom smak i aromat, jest lekko słodko- kwaśna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.