Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu. Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem.
Z nami uda Ci się zrobić faworki w kilkanaście minut. Kruche faworki to niezła sztuka! Wymagają poświęcenia czasu – przynajmniej minut – na ubijaniu zagniecionego ciasto wałkiem lub drewnianym tłuczkiem. Po dość energicznym zabiegu ciasto powinno minimum pół godziny leżakować w lodówce, aby później rozwałkować, ponacinać, przewinąć przez nacięcia i. Polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypywane cukrem pudrem.
Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki, czyli we wtorek przed Środą Popielcową. Bardzo, bardzo chrupiące, złociste domowe faworki oprószone cukrem pudrem. Z podanych składników zagniatamy ciasto i mocno wybijamy wałkiem.
Następnie cieniutko rozwałkowujemy, tniemy na prostokąty, a środek każdego nacinamy wzdłuż. Koniec ciasta przekładamy przez nacięcie, tworząc kokardkę. Na gorący smalec wkładamy faworki i smażymy na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku. Domowe faworki to obowiązkowy punkt każdego karnawału.
U mnie w domu robimy wspólnie co roku. Temperatury tłuszczu pilnowałem z termometrem. Ciasto wyszło jeszcze twardsze, aż trudno było z nim pracować. Najlepsze faworki są kruche i lekkie.
Przygotowanie ciasta na faworki jest troszkę pracochłonne, ale naprawdę warto, bo faworki wychodzą przepyszne. Sprawdź nasz wypróbowany. Jak zrobić pyszne faworki domowe ? Druga próba od razu z większymi jajkami, bez żadnych kombinacji żeby było dokładnie jak w przepisie.
Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy. Oto najlepsze przepisy na. Wałkowanie ciasta wygląda podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego, ciasto rozpłaszczamy, składamy.
Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Szybko zagnieść gładkie, nieklejące się do rąk ciasto. Bardzo dokładny przepis na kruche faworki domowe znane też jako chrust, chruściki lub jaworki. Te polskie tradycyjne i chrupkie ciastka można smażyć w głębokim oleju lub upiec w piekarniku.
Nie chłoną dużo tłuszczu przez co są bardzo kruche. I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Smaży się je w okresie karnawału i na tłusty czwartek.
Opis przepisu: Autor: WINIARY Z okazji tłustego czwartku chcesz przygotować coś innego niż tradycyjne pączki z cukrem pudrem lub po prostu masz ochotę na prosty i szybki domowy wypiek? Podajemy sprawdzone przepisy na faworki tra. Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w minut! Chrusty smakują wybornie z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY.
Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce. Z ciasta faworkowego można również zrobić domowe ciastka w kształcie różyczek. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję.
To idealne święto dla fanów słodkości, tego dnia można jeść przepyszne faworki i pączki bez zbędnych wyrzutów sumienia. Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.