środa, 18 listopada 2015

Zupa chrzanowa

Popularna w okresie wielkanocnym zupa chrzanowa. W smaku przypomina nieco biały barszcz czy żurek, ale w zupie chrzanowej to posmak chrzanu jest najbardziej wyczuwalny. Do swojej wersji dodałam ziemniaki, wędzone żeberka (niedużo, tylko dla smaku) oraz białą kiełbasę (surową).


Podawałam ją oczywiście z jajkiem i szczypiorkiem. Zupa chrzanowa jest po żurku kolejną propozycją zupy na stół wielkanocny. Można podać ją z gotowanym jajkiem, rzeżuchą czy grzankami.


Zupę zabieliłam śmietaną, a podałam z gotowanymi jajkami na twardo. Kremowa i smaczna zupa chrzanowa , idealna na wielkanocny stół! Boczek pokrój w drobną kostkę (ewentualnie w paseczki), wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut, aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące. Wtedy ściągnij je z patelni (pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz). Najlepsza zupa chrzanowa z jajkiem, ziemniakami i kiełbasą.


Zdecydowanie zbyt rzadko ją robimy, dobra jak nie wiem, łagodnie kwaśna, nieco podobna do żurku, choć delikatniejsza zupa. Gotuję wywar z warzyw i wędzonych kości lub na kawałku wędzonego boczku. Albo do wywaru dodaję pozostałości z pieczenia mięsa. W sam raz na jesień i zimę, kiedy potrzebujemy rozgrzewających dań.


Zupę często podaje się z jajkiem lub kiełbasą. Dziś proponuję inną wersję – z ziemniakami i boczkiem. Do przygotowania zupy sięgnij po świeży chrzan.


Alternatywą jest oczywiście chrzan tarty w słoiczkach – nie tylko wtedy, gdy o świeżym chrzanie możemy tylko pomarzyć, ale także wówczas, gdy nie mamy ochoty mierzyć się z tak mocnym. Jego prawdziwą moc warto odkryć również w bardzo oryginalnej odsłonie. Jej lekko kwaskowaty i ostry smak doskonale wkomponuje się w świąteczne menu. Wbrew pozorom jest bardzo delikatna (ja nie przepadam za chrzanem, a bardzo mi posmakowała), w dodatku robi się ją wyjątkowo prosto. Sprawdzi się także na codzienny obiad.


Wypłukać boczek i pokroić w plastry, przełożyć do garnka, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por oraz liść laurowy, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek i jedną łyżkę majeranku otartego. Pożywna zupa chrzanowa na aromatycznym wywarze, z kiełbasą śląską i wędzonym boczkiem, zaprawiona kwaśną śmietaną. Kto chce - może posypać siekaną natką. Przygotowanie dania zupa chrzanowa z białą kiełbasą Bulion zagotowuję, wkładam do niego kiełbasę i gotuję na małym ogniu przez minut. Na patelni rozgrzewam masło, kiedy zaczyna się pienić, dodaję sparzony i osączony chrzan, smażę na średnim ogniu przez 2-minuty, cały czas mieszając.


Przyprawić solą i pieprzem. Po kilku łyżkach wyrazistej w smaku, aromatycznej chrzanicy, na usta, podobnie jak w wierszu Brzechwy, będą nam się cisnąć słowa: Panie chrzanie, niech pan przestaje, bo trudno będzie nam wstać od świątecznego stołu. Dodajemy opłukaną białą kiełbasę.


Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę z wywaru. Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną schłodzonej zupy (nie jest to konieczne, jeśli nie musicie mieć gęstej zupy). Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na maśle. Szynkę pokroić w cieniutkie paseczki, czosnek w plasterki dodać do cebuli i również podsmażyć.


Zupa chrzanowa

Marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę dodać do cebulki i całość chwilkę podsmażyć. Mocny aromat zupy dobrze wkomponuje się w świąteczne menu. Do zupy można wykorzystać gotowy chrzan ze słoika lub świeży korzeń, starty na tarze o małych oczkach. Bez chrzanu trudno wyobrazić sobie stół wielkanocny, w ludowych wierzeniach był on symbolem siły fizycznej.


Chrzanówka ma ostry i lekko kwaśny smak. Ma też duże wartości odżywcze, a to za sprawą witaminy C, w którą jest bogaty. Zyskał popularność jako dodatek do mięs, kiełbas i różnego rodzaju wędlin. Wedle uznania można podać ją z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniakami lub dać też ugotowane na twardo jajka. Uwielbiam dania z polskiej kuchni, a zwłaszcza te, których przepisy są bardzo proste do wykonania.


Zupa chrzanowa

To świetna alternatywa dla żurku! Zupa z chrzanem Obiecałam wam jakiś czas temu, że zupa z chrzanem czyli chrzanowa również zawita na mojego stronaa. No nie mogło być inaczej. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy tę propozycję.


Taka zupa to doskonała opcja nie tylko dla wegan, ale też dla każdej osoby, która chciałaby od czasu do czasu spróbować czegoś nowego. Wielkanocna zupa chrzanowa Ewy Wachowicz. Warzywa ścieramy na tarce i dodajemy również do gotującej się zupy.


Do garnka z wodą wrzucamy pokrojone w kostkę mięsa oraz pora. Jest zabielana śmietanką i posiada lekko wędzony posmak. W smaku trochę przypomina barszcz biały lub żurek, ale dominuje w niej smak chrzanu.


Niezwykle aromatyczna, chrzanowa zupa. Zapewnić ma nam przez cały rok zdrowie i siły witalne. Jest również naturalnym antybiotykiem działającym jednak bez skutków ubocznych, znajdującym zastosowanie w leczeniu różnych chorób.


U nas przedsmak świąt i pyszna zupa chrzanowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty