Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Gdy doskwiera głó a brak czasu na szykowanie wykwintnych potraw, doskonale sprawdzi się leczo. Chcę zrobić paszteciki z męsem, ale bez wątróbki. Czy powinnam bardzo drobno pomielic mięso, żeby masa była gładka?
Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Później przełóż je wraz z cebulą i kiełbasą do papryki z pomidorami.
Rozpuść Bulion Warzywny Kogutek WINIARY w połowie szklanki gorącej wody i wlej do garnka. Duś całość przez minut, a na koniec dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Podawaj z pajdą świeżego chleba lub z grzankami.
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w pół plastry, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i czosnek i szklimy, dodajemy następnie kostkę bulionową, całość dokładnie mieszamy i podduszamy, następnie dodajemy mięso mielone, mieszamy i smażymy minut. Leczo - danie proste i smaczne. Przepisy na leczo są różne.
Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. Zobacz, jak zrobić leczo.
Warzywne leczo ma jeszcze inne zalety: możesz wykorzystać niemal dowolne warzywa, a przy przygotowywaniu lecza brudzisz niewiele naczyń. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.
Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii lub bakłażanów.
Spróbuj naszej bezmięsnej wersji z dodatkiem przyprawy w płynie Maggi. Najlepsze leczo robi mój Maż. Chodziłam, męczyłam, bo wielką na leczo ochotę miałam, no i się doczekałam. Uwielbiam leczo, a szczególnie leczo z kiełbasą.
Ważnym składnikiem, poza papryką czy pomidorami, jest smalec. Pamiętajmy, że leczo jest typem dania, które świetnie się wekuje. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.
Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Leczo z pieczarkami to kolejna wersja słynnego węgierskiego dania, złożonego tradycyjnie z pomidorów, cebuli i papryki z dodatkiem mięsa w postaci kiełbasy, wędzonej słoniny czy boczku.
Dzięki pieczarkom leczo zyskuje aromat grzybów, a smak dania staje się nieco łagodniejszy. To bez wątpienia pyszne i szybkie danie, którym ugościsz nawet największych smakoszy. This feature is not available right now. Leczo jest świetnym dodatkiem do kanapki czy wędliny w okresie zimowym. Robiłam je nie pierwszy raz, moja mama robi od paru lat, a przepis dostałam od teściowej.
Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym? Weź gotowe płaty makaronu, mięso mielone i sos pomidorowy. Jeżeli nie masz czasu przygotowywać swojego sosu, wybierz passatę w słoiku. Nie zapomnij o beszamelu. Na j patelni prażymy mąkę do czasu aż bedzie ładnie brązowa, wtedy też dolewamy stopniowo ok.
Tak przygotowany mięsnym sosem polewamy ziemniaki i całość podajemy z surowką. Wczorajszego wieczora podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne leczo paprykowe z dodatkiem cukinii do zamknięcia w słoiki, dziś druga bardzo podobna propozycja. Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek. Cóż zimą chcieć więcej jak obiad pachnący tyloma letnimi smakami. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Nieocenione są teraz szybkie dania jednogarnkowe, gdzie w krótkim czasie możemy mieć smaczny obiad na kilka dni. Dziś proponuję Wam leczo z mielonym mięsem - bardzo aromatyczne i soczyste danie które można podać z pełnoziarnistym makaronem, ryżem czy kaszą gryczaną - wszystko będzie pasowało. Samo leczo robi się bardzo szybko. Leczo to jedna z potraw, która przypomina mi kuchnię mojego dzieciństwa.
To jednogarnkowe danie kocham do dziś i przygotowuję je z ogromną przyjemnością. Najbardziej lubię te z dodatkiem delikatnej kiełbasy drobiowej, która podkreśla smak całości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.