poniedziałek, 23 listopada 2015

Leczo zupa

Zupa a’la leczo z kiełbasą najlepsza jest następnego dnia. Podana z kromką chleba smakuje rewelacyjnie. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo.


Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.


Kurczak świetnie sprawdza się jako dodatek, dzięki któremu zupa będzie bardziej pożywna. Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało. Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć.


ZAWSZE robi bez cukinii. Składniki: 5g ulubionej kiełbasy duże czerwone. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.


Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. Na Węgrzech leczo najczęściej podawane jest jako dodatek do potraw mięsnych.


W Polsce bezmięsne leczo może być zaproponowane podobnie - z mięsem i np. Pomidory sparzyć obrać, pokroić na kawałki. Dusić w garnku do miękkośći Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, gotować w wodzie ok minut. Po tym czasie dodać umytą , oczyszczoną z gniazd nasiennych i skrojoną również w kostkę paprykę.


Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię. W moim domu od zawsze je się leczo w formie bardziej płynnej, jak zupa. Wzięło się to stą że zawsze mało nam tej wody z potrawy, która koncentruje cały smak :) Kiełbasę i cebulę kroimy na półplasterki i podsmażamy na oleju. Kremowa zupa marchewkowa.


Leczo z cukinii sprawdzi. Słodko-wytrawna wersja delikatnej warzywnej zupy świetnie sprawdzi się jako wstęp do obiadu lub c. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw.


Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Kliknij, aby zobaczyć przepis. Paprykę umyć, pokroić w paski i dodać do smażącej się cebuli, doprawić solą i dusić pod przykryciem przez około minut.


Leczo zupa

W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek.


Sprawdź nasze najlepsze przepisy! W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii lub bakłażanów. Spróbuj naszej bezmięsnej wersji z dodatkiem przyprawy w płynie Maggi. Ja do leczo dodaję też paprykę wędzoną, która pasuje do tego dania, jak do żadnego innego. Mój przepis na leczo wegetariańskie jest dopracowany do perfekcji.


Leczo zupa

Bardzo często szykuję leczo bez mięsa, ponieważ jest to danie jednogarnkowe i można je długo przechowywać w lodówce. Super pyszne jest też moje leczo z kiełbasą. Paprykę pokroić w paski (ja paprykę obieram ze skórki), pomidory sparzyć i obrać ze skórki i pokroić w kostkę, Kiełbasę podsmażyć z cebulą, dodać wszystkie warzywa i dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie (nie dodawać wody, warzywa mają się dusić w sokach, które same puszczą).


Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. Przepis na leczo z cukinii. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.


A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo: Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat. Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki. Tradycyjne leczo z cukinią nie jest daniem niskokalorycznym, ponieważ zawiera w swoim składzie kiełbasę i (lub) boczek.


Najlepiej smakuje gotowane w kociołku nad ogniskiem. Ale z domowej kuchni tez będzie wyśmienite. Zapasteryzujcie kilka słoiczków na zimę.


Szczególnie po okresie świątecznym czujemy się nieco ociężali, a przy okazji wpadło nam też kilka nadprogramowych kilogramów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty