Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia.
Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Tak samo postąp z cukinią – pamiętaj, by nie obierać jej ze skórki. Warzywa przełóż do garnka i duś pod przykryciem. Dodaj także kostkę bulionową lub Bulion warzywny WINIARY, jeśli decydujesz się na wersję wege tego dania.
Gotuj przez około minut. Kroimy paprykę na małe kawałki jak do gulaszu i cebulę na paski dorzucamy na patelnie podsmażamy aż cebulka się zeszkli. Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie.
Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. Podstawą każdego lecza jest papryka.
Nic dziwnego w końcu leczo to węgierski wynalazek. Złagodzisz nieco jego pikantny wyraz dodając do niego cukinię. Jeszcze cebula, pomidory, zioła i masz gotowe danie w wersji wegetariańskiej. Jeśli jednak brakuje ci tu mięsnego pierwiastka dodaj kiełbasę, lub podsmażoną pierś z kurczaka. Moje ulubione od lat jest to samo leczo, wprawdzei z cukinią więc nie tak klasyczne węgierskie, ale wolę jeść to co najbardziej lubię a nie to co nakazują książki ;) zawsze korzystam z. Nie lubię jak nazwy oryginalnych potraw przypisuje się innym potrawom.
Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Cukinia na zimę to nie tylko sałatka czy leczo. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni.
Co ciekawe, do przetworów z cukinii można wykorzystać przepisy na przetwory z ogórków. Można zakisić cukinie w słoikach, podobnie jak się robi ogórki małosolne. Cukinię i ogórki można kisić razem lub osobno, do bezpośredniego spożycia lub też do słoików na zimę.
Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało. ZAWSZE robi bez cukinii. Przepis jest prosty, nie ma w nim żadnych kombinacji i zbędnych składników. Najszybciej budyń studzi się w dużej misce. Ja proponuję wersję lżejszą.
Do podsmażenia cebuli użyłam oliwy z oliwek a zamiast słoniny chudą wędzoną kiełbasę. Ponieważ w moim domu leczo jada się jako główne danie z dodatkiem pieczywa, ekstra składnikiem jest cukinia, która je świetnie uzupełnia, a dla zaostrzenia smaku mała papryczka chilli. Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz przyprawy tj. Gdy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną cukinię - wielkość zależy od gustu - jeśli chcemy by była chrupiąca, kroimy na większe części, a jeśli chcemy by się rozpadła, kroimy na małe cząstki. Wszystko zależy od sposobu przygotowania.
Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 1g tego posiłku jest około kcal. Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 1g jest tylko około kcal. Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Najlepsze leczo robi mój Maż.
Chodziłam, męczyłam, bo wielką na leczo ochotę miałam, no i się doczekałam. Uwielbiam leczo, a szczególnie leczo z kiełbasą. Ważnym składnikiem, poza papryką czy pomidorami, jest smalec. Kiedy jesień zastępuje lato, a dni robią się chłodne i coraz krótsze, chętniej sięgamy po przepisy na rozgrzewające dania. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny.
Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.