czwartek, 8 grudnia 2016

Przepis na leczo z wołowiną

Kiedy leczo jest zbyt wodniste możemy pogotować je bez przykrywki, aby woda odparowała, jednak papryka może się rozgotować. Wołowinę kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek i wołowinę, wrzucamy do dużego garnka z odrobiną oleju i smażymy parę minut, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli. To taki rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów, świeżej papryki z podsmażoną cebulą na smalcu, doprawionego papryką w proszku. W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii, bądź kabaczka i kiełbasy.


Dziś mam dla Was przepis na jedną z moich ulubionych potraw. Przepisy z kategorii leczo z wołowiną. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD. Dziś przedstawiam coś idealnego na obiad na te chłodne już, jesienne dni.


Lista przepisów na leczo z wołowiną z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo z wołowiną.


Przepis na leczo z wołowiną

Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Pikantne leczo z cukinią to moja propozycja na deszczowe i chłodne dni. Idealnie rozgrzewa, jest sycące oraz aromatyczne. Jeżeli natomiast nie przepadacie za ostrymi potrawami, dodajcie do lecza mniej ostrej papryki.


Przy przygotowaniu lecza z cukinii należy pamiętać, aby go nie przegotować. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością kolorowych warzyw i mocnym mięsnym akcentem. Możesz dowolnie wymieniać składniki i eksperymentować, np.


Finalny wygląd i smak zależy od Twojej wyobraźni. Oprócz wołowiny, w moim leczo znalazły się pachnące pomidory, kolorowe papryki, cukinia, bakłażan, pieczarki i fasolka szparagowa. Tak naprawdę można tam wrzucić większość warzyw, nie trzeba się aż tak inspirować oryginalnym leczo.


Lubię też wersję z chorizo lub kukurydzą, ostatecznie ważne, aby było sezonowo. Leczo, zawsze z tych samych składników a za każdym razem inaczej smakuje. Dużo cebuli, dużo papryki i wędzona wołowina. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem.


Przepis na leczo z wołowiną

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. W dużym garnku rozgrzewamy olej i przysmażamy cebulę, w między czasie płuczemy i kroimy w kostkę mięso, dodajemy do cebuli, mieszamy i smażymy przez ok minut na dużym ogniu.


W między czasie obieramy i kroimy pieczarki, dodajemy do garnka. Wyjąć wołowinę z rondla. Włożyć cebulę i podsmażyć, krótko, tylko tak, aby delikatnie zmiękła.


Przepis na leczo z wołowiną

Do rondla wlać wymieszane przyprawy z miodem i octem, doprowadzić do wrzenia i odczekać, aż trochę płynu się zredukuje. To sprawi, że wołowina będzie miała smak słodko-słony z delikatną nutką wędzonego. Phở bò czyli nic innego jak ugotowany na wołowinie i przyprawiony po wietnamsku rosół. Zupa z pewnością dobrze znana wszystkim bywalcom niegdysiejszego Jarmarku Europa na Stadionie Dziesięciolecia :-) Uwielbiam pho i muszę przyznać, że w tej kategorii stawiam przynajmniej na równi z naszym rodzimym rosołem :-) Tak jak i rosół pho to przede wszystkim dobry, długo gotowany bulion. Najlepiej smakuje gotowane w kociołku nad ogniskiem.


Ale z domowej kuchni tez będzie wyśmienite. Zapasteryzujcie kilka słoiczków na zimę. Obłędne i rozgrzewające leczo z pikantnym chorizo, rozpływającą się w ustach wołowiną i warzywami takimi jak cukinia, papryka i pieczarki będzie hitem na Waszym stole! Nie mogłam przestać go jeść, gdyż smak tego dania jest absolutnie wyjątkowy! Sałatka z tuńczykiem i serem.


Ta sałatka to mój ratunek na odwiedziny niezapowiedzianych gości. Grillowane pieczarki nadziewane wołowiną. Tiella - zapiekanka warstwowa. Leczo świetnie nadaje się do wekowania! Z Hrabiną w kuchni - blog kulinarny.


Strogonow to spolszczona nazwa dania znanego i lubianego na całym świecie. Proste składniki i nieskomplikowany sposób wykonania powoduje, że chętnie gości na polskich stołach, zarówno w domach, jak i restauracjach od wielu lat. Strogonowa można przyrządzić jako danie obiadowe lub kolacyjne, albo jako danie na ciepło podczas przyjęcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty