czwartek, 8 grudnia 2016

Chleb żytni z mąki 2000

Jeśli lubicie chleb, taki aromatyczny, pyszny to chleb żytni jest dla was. Ją częściej stosuje się jako dodatek, a nie podstawową mąkę. Zaraz po upieczeniu konsystencja chleba jest lepka, ale już po dniu jest bardziej sucha, a wypiek zaskakuje smakiem i aromatem. Ekspresowy i prosty chleb razowy pszenno-żytni, na drożdżach, z dużą ilością siemienia lnianego, słonecznika i otrąb.


Jeśli tylko posiadacie składniki, to już za niecałe godziny możecie cieszyć się domowym, pachnącym chlebem! To całkowity czas przyrządzania, wyrastania oraz pieczenia. Moim sekretem jest wymieszanie dwóch mąk – pszennej razowej, z żytnią razową.


Dzięki temu chleb nabiera lekkości, a wciąż jest razowy. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Odpowiedz na ten komentarz. Być może się nie dopiekł i dlatego. Osobom początkującym w temacie wypieków na zakwasie polecam wyhodowanie, w pierwszej kolejności zakwasu żytniego.


Chleb żytni z mąki 2000

Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, ale poniżej przedstawię metodę moim zdaniem najprostszą i najbardziej efektywną. Lista przepisów na chleb żytni razowy na drożdżach z polskich blogów kulinarnych. Dzisiaj miał być wprawdzie chleb lekki, pszenny, ale zagapiłam się i nie miałam pszennej mąki.


Zużyłam całą, którą miałam i dodałam inne składniki, tak wi Zobacz więcej. Stęskniłam się za pieczonym w domu chlebem, więc dziś upiekłam właśnie taki - z mąki pełnoziarnistej, pyszny i syty. Pierwszy chleb czysto żytni upieczony. Otóż wyczuwam dość wyraźnie „zapach dzikich drożdży” zbliżony do tego z zakwasu taki zapach fermentacji oraz dość kwaskowaty posmak. Do chleba można dodać dowolne ziarna.


Chleb żytni z mąki 2000

Ciasto jest łatwe do wyrobienia, a przede wszystkim bardzo szybko rośnie. O zaletach mąki orkiszowej chyba już nie ma co wspominać :). Chleb z mąki orkiszowej.


Lubicie ciężkie, żytnie chleby? I to z przygodami, bo mi dzisiaj maszyna spadła z blatu na podłogę. W zakwasie znajdują się bakterie mlekowe, które pozostają w harmonijnym współdziałaniu z drożdżami i tworząc kwas mlekowy, przyczyniają się do uzyskania prozdrowotnych właściwości chleba żytniego.


Chce się więcej i więcej. Mój zakwas wyprodukowałam z mąki żytniej typ 72 polecam Wam zacząć produkować zakwas z tej mąki, ponieważ na samym początku może nie szaleje nam w słoikach jak na razowej mące, ale przy produkcji zakwasu w której część produkcji ląduje w koszu, łatwiej jest robić z tańszej, łatwiej. Pyszny, żytni razowy chleb, bez dodatku innej mąki, tylko pełnoziarnista żytnia, czyli żytnia razowa.


Zachowuje długo świeżość, ma miękki, lekko wilgotno-lepki miąższ i pyszną skórkę. U nas znika bardzo szybko. Często pytacie jak zrobić aby chleb z takiej mąki wyrósł i był dobry. Parę ziarenek czarnuszki – nie za dużo bo jest aromatyczna, Siemię lniane. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Chleb żytni z mąki 2000

Nie zakręcać słoika, przykryć go folią spożywczą i zrobić w niej kilka dziurek. Słoik umieścić w ciepłym miejscu np na lodówce lub w piekarniku z włączona lampką (bez uruchamiania temperatury). Tak wygląda mój zakwas na trzeci dzień od rozpoczęcia procesu. Najzdrowszym rodzajem pieczywa jest oczywiście chleb na zakwasie, niezależnie od tego, z jakiej mąki jest wypiekany.


Ta metoda polega na dodaniu do ciasta chlebowego zakwasu, czyli mieszanki wody i mąki, która została poddana fermentacji. Wyhodowane w ten sposób kultury bakterii działają podobnie jak drożdże. W chlebie są również ziarna słonecznika i siemienia lnianego. Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na godziny. Przepis przekąska Rodzaj dania.


Czynność powtórz jeszcze razy. W sumie zakwas rośnie przez dni. Przetrząsnąłem w sieci masę przepisów, ale ludzie strasznie kombinują.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty