wtorek, 13 grudnia 2016

Zupa grochowa przepis

Kroki wykonania: Żeberka umyć pokroić,zalać litrami wody,zagotować. Groch mocno wypłukać aż do uzyskania czystej wody. Ten przepis w Waszym wykonaniuDodaj swoje zdjęcie. Bardzo sycąca, rozgrzewająca, pyszna i łatwa do przygotowania zupa.


To nie jest zupa grochowa w domowym stylu. Cebulę i por pokroić,warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach,wrzucić do wywaru,pogotować min,dodać przyprawę listek laurowy , czosnek i umyty groch,gotować do miękkości żeberek. To wolno gotowane danie jednogarnkowe z dużą ilością kiełbasy i boczku, które ma nasycić i zregenerować wyczerpane ćwiczeniami ciało żołnierza.


Spodobał Ci się ten przepis? Oceń przepis aby doradzić innym! Następnie zupę grochową przyprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem oraz dużą ilością majeranku. Nadal gotujemy przez około minut aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodaj ten przepis do ulubionych.


Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów. Jak to zrobiłam, krok po kroku: Share. Dobra zupa grochowa jest bardzo pożywna więc spora porcja wystarczy za cały obiad. Przy grochówce nawet Żarłoczek, który nie przepada za zupami, nie marudzi i nie domaga się drugiego dania. Tak też bywa u nas kiedy ją ugotuję.


Warzywa wkładamy do garnka, który napełniamy litrami wody. W taki sposób na ogniu przygotowujemy wywar warzywny z odrobiną soli. Każdy mężczyzna, który był w wojsku, nauczył się ją gotować.


Pozostali powinni przeczytać przepis i koniecznie go wypróbować. Bardzo często dodajemy do niej również ziemniaki, włoszczyznę i majeranek. Innym pomysłem na tę zupę jest grochówka z kiełbasą, grochówka na żeberkach i grochówka na boczku. Tradycyjna zupa grochowa gotowana jest na wędzonce. Gotuj do chwili, aż ziemniaki będą miękkie.


Jeśli nie przepadacie za grochem to możecie ugotować nieco podobną Zupę z soczewicy - też będzie. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię, żeby wytopić tłuszcz. Kiedy boczek zacznie się przysmażać, oprósz go mąką i zrób rumianą zasmażkę. Całą zawartość patelni dodaj do zupy, zagotuj.


Zupa grochowa przepis

Przygotowana w ten sposób zupa jest gęsta, aromatyczna i bardzo sycąca. Nie ma to jak pożywna zupa grochowa w zimny listopadowy dzień. A zupa grochowa z łuskanego grochu jest bardzo szybka w przygotowaniu, bo groch nie wymaga wcześniejszego namaczania, pod warunkiem, że nie jest w całości, a w połówkach. Wówczas zupę można przygotować w pół godziny.


Jeśli masz ochotę, dodaj wędzony boczek lub kiełbasę, wyjdzie bardziej tradycyjna. Jaka jest najlepsza grochówka? Dla mnie idealnym połączeniem jest boczek podwędzany oraz lekko podwędzana kiełbasa. Nie ma chyba lepszej zupy niż grochówka na chłodny, zimowy dzień, nawet kiedy zima nie dopisuje, a może nawet tym bardziej. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.


Czy będzie to grochówka z boczkiem i ziemniakami, czy też grochówka na boczku surowym? Zawsze robiona w naszym domu w sposób tradycyjny, bo tak Tato zajadał w wojsku i taką pokochał :). Koniecznie z grochem łuskanym, żaden inny nie wchodzi w grę, bo wtedy to już nie tradycyjna zupa grochowa i smakuje zupełnie inaczej. Podobnie mięso – koniecznie owędzane. Do garnka wkładamy kość i zalewamy litrami wody.


Gdy się zagotuje, dodajemy groch, pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu. Polecane przepisy: zupa grochowa magda gessler Zobacz więcej.


Jak przygotować domową zupę ziemniaczaną z zacierkami - sprawdzony przepis krok po kroku. Przepis na zupę grochową (grochówkę). Za sprawą bogatego w białko grochu, dodatku mięsa i warzyw, zupa ta idealnie sprawdzi się na chłodne dni. Grochówka – ulubiona zupa mojego Taty.


Wypróbuj jesienny przepis na rozgrzewającą zupę grochową. Sprawdź nasz przepis na grochówkę z boczkiem! Jak widać jest to zupa, która daje wiele możliwości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty