poniedziałek, 5 grudnia 2016

Przetwory z cukinii

Szczególnie polecamy zaskakujące pomysły – ketchup z cukinii czy dżem z cukinii. Dla miłośników sałatek mamy kilka propozycji, nie zabrakło też cukinii w zalewie na kilka sposobów. Te i jeszcze więcej przetwory znajdziecie w naszej galerii. Sezon na cukinię jest baaardzo długi i trwa od późnej wiosny, aż do jesieni. Jeżeli masz w swoim przydomowym ogródku cukinię, wiesz, że po pewnym czasie już nie masz pomysłów co z nią robić - mam tak samo.


Przetwory z cukinii

Viti” sałatka z cukinii do słoików , przetwory Viti , to po chorwacku sznurek i właśnie taka jest ta sałatka , pełna sznurków z cukinii … Pyszna i niesamowita pod każdym względem. Z cukinii bardzo t Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga BasJulowe pasje. Przetwory z cukinii - pyszne dodatki, które zamknięte w słoikach na zimę, urozmaicą jesienne i zimowe posiłki.


W tym materiale proponujemy pyszne, gęste i pożywne leczo z cukinii, dżem z cukinii oraz sałatkę z cukinii (w towarzystwie innych warzyw). Wszystkie z proponowanych przez nas. Paski cukinii świetnie komponują się z fetą i papryką w oleju. Takie przysmaki są świetne na imprezy.


To oryginalne dodatki, które spokojnie możesz zrobić sama w domu, aby później cieszyć się smakiem domowych przetworów z cukinii. Właśnie tu znajdziesz wybór wielu pysznych i sprawdzonych przepisów na przetwory z cukinii. Cukinię można również zakisić, wykorzystując przepisy na ogórki małosolne.


Poznaj najciekawsze przepisy, aby cukinia na zimę zagościła na twoim stole w czasie, gdy trudno o najsmaczniejsze warzywa. Jak już wiesz, przepisy na cukinię na zimę są naprawdę różne. Warzywo można smażyć, dusić, marynować, piec lub jeść na surowo.


Przetwory z cukinii

Mało tego, z cukinii da się zrobić zapiekankę, placki, ciasto czy jednogarnkowe dania! Jednak prawdziwym rarytasem okazuje się cukinia w marynacie z curry. Dodane przez Jolaw: Tylko o kuchni. Autor Zdjęcia: Shutterstock Obfite zbiory kabaczków i cukinii można przerobić na przetwory na zimę.


Cukinie lub kabaczki są bardzo wdzięcznym materiałem na przetwory. Smakują świetnie na słodko, słono, i kwaśno, doskonale też komponują się z innymi. Ostatni tegoroczny rzut przetworów, na jakie się zdecydowałam to cukinia z pieprzem ziołowym. Przepis znów mam od sąsiadki pani Emilki.


Jest to prosta w wykonaniu i smaczna sałatka. Będzie idealna na Zobacz więcej. Cukinia to, Kabaczek (Cucurbita pepo convar.giromontiina Greb., Cukinia) – odmiana dyni zwyczajnej.


Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa cukinia od włoskiego zucchini. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na przetwory z cukini. Potrawy z cukinii - cukinia przepisy Pomysły na potrawy z cukinii to temat szeroki i zdecydowanie warty dalszego eksplorowania. Cukinia, nazywana również kabaczkiem, to idealne warzywo dla dbających o zdrowię i osób na diecie.


Wartości odżywcze tego warzywa są nieocenione. Wspomaga odchudzanie, a dodatkowo zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, potas, jo fosfor i żelazo. NAJLEPSZE PRZEPISY Z CUKINII. Zebrałam dla Was wszystkie moje przepisy w jednym miejscu dzięki czemu w sezonie na cuknie bez problemu wyczarujecie coś pysznego. Sałatka z cukinii żółtej i zielonej do słoików na zimę – to pyszne danie z kategorii przetwory z cukinii.


Smakuje świetnie i sprawdza się idealnie jako sałatka do grilla, czy jako dodatek do obiadu. Kolorowe papryki w tej sałatce idealnie komponują się z resztą składników nie tylko wizualnie, ale także smakowo. Nie masz pomysłu na przetwory z cukinii ? Wykorzystaj jędrne i średnie okazy w różnych kolorach. Przygotuj ketchup, dżem, marynowane do obiadu lub leczo.


Dżem z cukinii i cytryn to tani i smaczny przepis na zagospodarowanie nadwyżek cukinii. Można go przygotować zarówno z młodych, jak i przerośniętych cukinii. W tym ostatnim przypadku, trzeba usunąć gniazda nasienne. Ten słodki cytrusowy dżem ma konsystencję półprzejrzystej galarety i świetnie pasuje do tostów.


Zrobiłam porcję na próbę,ale okazał się tak pyszny,że dorobiłam jeszcze trzy takie porcje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty