piątek, 9 grudnia 2016

Leczo bez cukinii

Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Sprawdź tu sprawdzony przepis! Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka.


Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki.


Polecam podawać leczo z bagietką. Dzisiaj zrobiłam na obiad i kolację leczo z cukinii, takie proste i smaczne. Przygotowane w kilka minut leczo z cukinii będzie dla nas posiłkiem na cały dzień.


Leczo bez cukinii

Zobacz, jak zrobić leczo. Leczo - danie proste i smaczne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. Składa się z duszonych, sezonowych warzyw, które są odpowiednio przyprawione.


Typowo węgierską wersja dania bazuje na pomidorach i czerwonej papryce. W Polsce leczo chętnie uzupełnia się o cukinie lub. Twojego przepisu nie jest węgierską potrawą.


Mimo to, ja również robię taki gulasz warzywny i mówię na niego leczo bo tak się już u nas przyjęło :-) Smacznego i pozdrawiam. Pyszne leczo z mielonym mięsem. I jest to właśnie to leczo z cukini, ale i moje ulubione placki z cukinii. Takie domowe leczo z cukini jest super proste i dość szybkie do zrobienia.


Ważną informacją jest to, że ja zawsze przepis na leczo z cukinii szykuję w jednym garnku. Moje leczo z cukinia znika w godzinę, więc uwierzcie mi, że gotuję je dość często. Nasze leczo z cukinią i bakłażanem przypomina nieco wegetariańskie ratatouille z Prowansji, które zawiera przede wszystkim cukinię i bakłażana. Aromatyczne leczo wypełnione po brzegi warzywami to pyszne jednogarnkowe danie. Idealne dla całej rodziny!


Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Warzywa te są duszone na smalcu z dodatkiem wędzonego boczku oraz podsmażonej cebuli z mieloną papryką. Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz. W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok.


Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami. Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne! Gdy chcemy powrócić do tych smaków zimą koniecznie musimy zrobić kilka słoików leczo z cukinii Jest to leczo warzywne.


Leczo bez cukinii

Tradycyjna Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Tradycyjna Kuchnia. A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo: Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat. Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało. ZAWSZE robi bez cukinii.


Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Robiłam je nie pierwszy raz, moja mama robi od paru lat, a przepis dostałam od teściowej.


Młodej cukinii nie trzeba obierać, umytą kroimy w plasterki. Na patelni ponownie rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i czosnek, dodajemy papryki, cukinię , smażymy 3-minuty. Zawartość patelni przekładamy do rondelka.


Gdy zdejmiemy leczo z ognia posypujemy je ziołami. Wczorajszego wieczora podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne leczo paprykowe z dodatkiem cukinii do zamknięcia w słoiki, dziś druga bardzo podobna propozycja. Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek. Cóż zimą chcieć więcej jak obiad pachnący tyloma letnimi smakami. Kiełbasę, cukinię, cebulę i paprykę na leczo z cukinią kroimy w kostkę.


Najpierw podsmażamy kiełbasę, później dodajemy po kolei cebulę, paprykę, całość smażymy kolejne min. Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty