Chciałabym też użyć własnego zakwasu. Od kilku miesięcy piekę chleb i posiadam swój własny zakwas żytni. Widzę, że przygotowanie tego do żurku to wymieszanie tylko mąki z wodą. Wigilijny żurek, popularny między innymi w Małopolsce powstaje na bazie wywaru grzybowego, który nadaje mu intensywny grzybowy aromat oraz ciemną barwę. Wróćmy jednak do podstaw, a więc do zakwasu.
Metoda przygotowania jest banalnie prosta, polecamy więc spróbować zrobić własny. Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur. Mam zaległości z zakwasem na żurek.
Zakwas jest w moim domu nowością, może nie sam w sobie ale jego przygotowywanie. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę.
Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. Często żurek stanowi u mnie danie główne – pełen kiełbasy i boczku jest bardzo syty. Zawsze z gotowanym jajkiem – nie wyobrażam sobie inaczej. Moja przygoda z zakwasem chlebowym trwa już kilka lat, ale człowiek uczy się całe życie.
Dopiero rok temu w okresie Wielkanocy olśniło mnie, że zupełnie bez sensu hodować od podstaw zakwas na świąteczny żurek, skoro równie dobrze można zupę ugotować chociażby na aktywnym zakwasie żytnim. Zupy Żurki ŻUREK NA ZAKWASIE przepis. Jak zrobić żurek na naturalnym zakwasie?
Zakwas podstawowy na żur oraz żurek szykuję się tak samo. Aby zrobić zakwas do żuru i żurku potrzebujesz mąki żytniej, najlepiej typ. Bardzo ważny jest też czosnek, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza proces fermentacji zakwasu. Resztek zakwasu nie musisz wyrzucać – możesz je zbierać w litrowym słoiku i zrobić z nich zakwas na żurek (dodaj do niego kilka łyżek mąki żytniej, ząbki czosnku i zalej wodą). Odstaw na kilka dni i użyj do ugotowania żurku.
Kiszenie żuru czyli jak zrobić domowy zakwas na żurek. Lubelszczyźnie) lub wszystkim. Ci z Was, którzy pieką chleby na zakwasie, ucieszą się z tego przepisu. Możliwe, że dla wielu będzie to zupełnie nowe wykorzystanie tego sympatycznego mieszkańca lodówki.
W tej wersji żurek jest lekko kwaskowaty, więc podbije serca tych, co nie lubią żurków-kwasieluchów. Ugotowałam go na wywarze z białej kiełbasy. Sam zakwas można przechowywać w lodówce i zrobić z niego jeszcze inne potrawy wymagające jego użycia. Dlatego też dzielimy składniki na żurek na dwie części.
Trzeba wiedzieć, że zakwas na żurek będzie się zakwaszał przez dni, dlatego nie jest. Obecnie żurek z białą kiełbasą na zakwasie to przede wszystkim danie wielkanocne. Dawniej zupa spożywana była przez cały okres Wielkiego Postu. Jednakże w nieco innej postaci, ponieważ nie zawierała żadnych dodatków, zarówno mięsnych, jak i. Najsmaczniejszy zakwas to ten,który ma pięc,sześc dni,wtedy nie jest za słabo ani za mocno kwaśny.
Na tym zakwasie żurek jest pierwsza klas,dodając smażony boczek lub słoninkę,kilka ziemniaczków i czosnek ze ząbki na litrowy garnek. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.
Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. W zależności od regionu Polski receptura na żurek może się różnić.
Tradycyjnie przyrządza się go na naturalnym zakwasie, który składa się z mąki żytniej bądź razowej, z dodatkiem aromatycznego czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego i kminku oraz kiełbasy wędzonej lub białej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.