środa, 28 grudnia 2016

Leczo z cukinii papryki i pomidorów

Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Gdy się zeszkli dodajemy kiełbaskę pokrojoną w półksiężyce, a po ok. Wszystkie składniki podsmażamy co jakiś czas mieszając. Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz przyprawy tj.


Leczo z cukinią- przetwory na zimę. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Z warzyw możemy wyczarować potrawy, które zachwycą swym smakiem i wyglądem. Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.


Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Zobacz, jak zrobić leczo. Polecam podawać leczo z bagietką.


Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. Po otwarciu słoiczka można dodać pieczarki, boczek lub kiełbasę, ugotować kaszę jaglaną lub ryż i obiad gotowy. Całej naszej rodzinie smakuje jednak taka najprostsza wersja bez żadnych dodatków - takie warzywne leczo najczęściej jemy na zimno, na kanapkach.


W Polsce przyrządzana jest często na oleju z dodatkiem cukinii, kabaczka lub bakłażanów. Danie można przygotować również na ryżu, zwiększając jego gęstość. Ile kalorii i jakie wartości odżywcze ma leczo? Jeśli wolisz wersję wegetariańską,. Pod koniec dodaj odrobinę koncentratu pomidorowego.


Leczo z cukinii papryki i pomidorów

Suszona bazylia świetnie podkreśli smak pomidorów. Dodaj też oregano, sól, pieprz i. To jeden z moich ulubionych obiadów, dlatego w sezonie robię go kilka razy. Rozważam też czy nie wpakować leczo do słoików lub część zamrozić? Mam tak dużo cukinii, że nie jesteśmy w stanie przejeść jej na bieżąco. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym.


Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało. Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. Prosta sałatka z pomidorów. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. To faktycznie olbrzym ta cukinia! Z takiej wielkiej cukinii to można zrobić wiele rzeczy np.


Takiej wielkiej nie trzeba całej obierać tylko po kolei, bierzemy kawałek, obieramy i coś z niej robimy. Wczorajszego wieczora podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne leczo paprykowe z dodatkiem cukinii do zamknięcia w słoiki, dziś druga bardzo podobna propozycja. Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek. Cóż zimą chcieć więcej jak obiad pachnący tyloma letnimi smakami. Darek o Ketchup z dyni, papryki i cebuli.


Bozenna Nowicka o Ketchup z dyni, papryki i cebuli. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kuchnia Bazylii. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis.


Lubicie leczo czyli duszoną paprykę, z dużą ilością pomidorów, cebulą i wędzonką ? CO Z SUSZONYH POMIDORÓW? Dodane przez abigail w: Tylko o kuchni. Ja z suszonych pomidorów robię sos do małych pulpecików z mielonego mięsa. Kroję pomidory bardzo drobno (te w oliwie od razu, a bez zalewy trzeba namoczyć w ciepłej wodzie, żeby zmiękły).


Wystarczy teraz przygotować pastę z cukinii i wstawić do słoików na zimę. Zapraszam na prawdziwe leczo węgierskie. To najlepszy i sprawdzony przepis na leczo. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.


W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami. W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne!


Całość pikantna, ale to zależy jakie mięso i dodatki wybierzemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty