Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować, posypać cukrem perlistym, złożyć na pół i wyciąć ciasteczka. Moje pierwsze pierniki wyszły nad wyraz dobrze.
Są smaczne i aromatyczne. W dodatku przepis jest rewelacyjny! Ciasto wyrabia się szybko i łatwo. Przepis na ciasteczka piernikowe. Dodać masło, żółtko, miód i kilka kropel aromatu pomarańczowego.
Dodajemy zimne masło lekko posiekane, miód i jajko. Do miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki i mieszamy. Zagniatamy w miarę szybko ciasto, by było elastyczne i gładkie. Owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok - godzinę. Bardzo jesienne, do kubka herbaty i niezwykle proste.
Lubię takie wypieki ze względu na ich szybkie wykonanie. Piernikowe, wilgotne ciasto z dżemem. Dzięki przyprawom korzennym jest bardzo aromatyczne. Polecam wypiek w okresie świąt Bożego Narodzenia. Opcja idealna dla tych, którzy nie mają dużego doświadczenia w. Grube, aromatyczne, a przede wszystkim miękkie pierniczki w kształcie piernikowego ludzika.
Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Dzisiejszy przepis na ciastka piernikowe będzie idealny jako słodki upominek! Ciastka są bardzo smaczne o wyraźnym aromacie przypraw, które nieodzownie kojarzą się z zimą, choinką i świętami. Delikatne i lekkie ciasto rozpływa się podczas pieczenia, tworząc olbrzymie ciacha podobne do tych, które można spotkać w dobrych.
Kliknij, aby zobaczyć przepis. Miód rozpuszczamy z mlekiem, można go podgrzac , i potem ostudzić. W misce mieszamy wszystkie składniki.
Dodajemy do j masy masło i rozdrabniamy palcami na grubą kaszę. Z podanych składników zagnieć ciasto i rozwałkuj je na grubość ok. Dziecko niech wycina z niego piernikowe ludziki przy pomocy wykrawacza w kształcie ludzika. Resztę ciasta zagnieć, rozwałkuj ponownie i wycinajcie z niego ciastka, aż ciasto się skończy. Ciasteczka piernikowe wyczarowałam z myślą o premierze mojej piątej książki pt.
Tradycyjnie i Nowocześnie” oraz Targach Be Free, które odbyły się w Warszawie w dniach 1-2. Jak są pyszne musicie przekonać się sami. Zerknijcie na filmik z targów (KLIK). Poza tym dodałabym polewę czekoladową na wierzch.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij ciasteczka za pomocą foremek. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po upieczeniu możesz udekorować ciasteczka polewą czekoladową lub lukrem. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż swobodnie będzie odchodzić od dłoni. Następnie zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki, ponieważ musi się mocno schłodzić.
Na koniec rozwałkuj je i poprószonymi mąką foremkami wycinaj wybrany przez siebie kształt, mogą być np. Robiłam dzisiaj pierwszy raz - wyszły rewelacyjne! Przyznam, że jakoś nie mam ręki do pierniczków - próbowałam wcześniej z trzech różnych przepisów i jakoś zawsze kończyło się to porażką. Tym razem jednak zapowiada się inaczej.
Choć początkowo ciasto nie chciało współpracować, to po schłodzeniu było bez zarzutu. Wykrawać ulubione kształty i piec w temp. Ostudzone ciasteczka udekorować czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Możesz też je inaczej udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.