Jedno z tych ciast, które zaczynamy piec wiosną i pieczemy do końca jesieni, wymieniając tylko owoce. Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką. Najlepsze ciasto z rabarbarem.
Kruchy placek z kruszonką i rabarbarem. Placek z rabarbarem z pani przepisu piekłam już dwukrotnie. Pozdrawiam i życzę dalszych udanych wypieków i porad dla czytelniczek. Pani trafiła do MC, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie. Niebo w gebie, pieke juz raz, razy z rabarbarem, raz ze sliwka, z malinami a dzis z truskawkami, kazdemu smakuje, proste, szybkie I mega przepyszne.
Taki długi, jędrny i nasycony czerwono-różowym kolorem… pierwszy rabarbar. Znów upiekłam, tym razem z różowym rabarbarem, na spód wiśnie, bo akurat dostałam i na rabarbar ubite z cukrem i budyniem białka - z przepisu na kruche z malinami i pianką. Na wierzch oczywiście kruszonka. Przygotowanie dania kruchy placek z rabarbarem Make przesiac z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodac pokrojone na kawalki maslo i dokladnie posiekac. Dodac zoltka i smietane, zagniesc szybko ciasto (swietnie do tego nadaje sie malakser), uformowac w walek, zawinac w folie i schlodzic w lodowce przez conajmniej minut.
Jeśli mamy czas możemy wcześniej daktyle namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie. Dzięki temu mogłam” zabłysnąć” swoimi wypiekami. Zagotować i odstawić z ognia. Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodygi pokroić na plasterki.
Robiony kilkakrotnie, wszystkim zawsze bardzo smakuje, mimo iż ciasto mi nie wychodzi. Bardzo dziękuję za ten przepis. Mam problem z beza, próbowałam już tyle razy, w różnych warunkach atmosferycznych beza zazwyczaj oklapnie, robi się Rosa, jeśli nie zrobi się na górze to zrobi się jakby pod pierwsza warstwa chrupiąca, na warstwie rabarbaru. Wyłożyć go na spó następnie wyłożyć na niego gorący budyń. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga joduha.
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą. Umyty, obrany i pokrojony na nieduże kawałki rabarbar układaj na podpieczonym spodzie i oprósz mąką ziemniaczaną. Placek ponakłuwaj widelcem, aby się nie podnosił, i podpiecz. Bezę przygotujesz z ubitych na sztywno – z dodatkiem drobnego cukru do wypieków – białek. Nie ma tu żadnej filozofii - mieszamy składniki, białka ubijamy, owoce słodzimy, montujemy wszystko i do piekarnika, a po ok.
U mnie ciasto zniknęło błyskawicznie, polecam. Proste kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – Sezon rabarbarowy w pełni, więc w Małej Cukierence kolejne pyszne ciasto z tym kwaskowatym warzywem, tak na marginesie uwielbiam desery z rabarbarem :). Nadzienie rabarbarowe z dodatkiem malin i nuty pomarańczowej, wysoka pianka bezowa uwieńczona chrupiącą bezą a do podania.
Ilość ciasta z przepisu jest dość duża, taka na dwa kruche spody w prostokątnych blaszkach ok. Ja zazwyczaj piekę w mniejszych foremkach, ale ciasto zawsze przygotowuje z całej porcji, następnie dzielę na porcje i zamrażam, w ten sposób mam zawsze gotowe ciasto na kruchy spód. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką. Najpyszniejsza wiosenna klasyka - kruche z rabarbarem i bezą.
Dość miałam zwykłych ciast ucieranych z rabarbarem, a ten placek jest naprawdę przepyszny – mamy tutaj i bezę i dżem, który łamie słodycz ciasta. Trafiłam na niego na instagramie u Mojej Szczypty Orientu. Pyszne i proste ciasto z rabarbarem!
Znów rozpoczął się sezon na ciasta z rabarbarem. Podpowiadamy więc, jak szybko zrobić pyszny placek z rabarbarem! Zobacz najłatwiejsze przepisy na. W sam raz na małe conieco dla spragnionych słodkości łakomczuchów. Kolejny raz sięgam po przepis ze starego zeszytu.
Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z rabarbarem i kruszoką. Jedno ze smaczniejszych ciast kruchych jakie znam. Tym razem, jest to ciasto kruche z rabarbarem i daktylami. Swój wyjątkowy smak i kruchość, zawdzięcza dużej ilości żółtek i odpowiednim proporcjom tłuszczu i mąki.
Do kruchego ciasta z reguły używam. Większą część kruszonki wsypujemy do przygotowanej formy i równo rozprowadzamy na całej powierzchni, a następnie starannie ugniatamy okruchy ciasta, aż powstanie zwarty spód. Wiosna w pełni czas wykorzystać rabarbar. A oto filmik jak przygotowałam kruchy placek z rabarbarem – klasyczny i smaczny.
Zapraszam do obejrzenia! Składniki na ciasto posiekaj i szybko zagnieć na jednolite ciasto (gdyby trudno było zagnieść ciasto to dodaj łyżkę śmietany). Można to szybko zrobić w malakserze. Uformuj dysk, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na minut. Ułożyć pokrojony rabarbar.
Dzisiaj piekłam placek z rabarbarem. Ale chłodzenie można pominąć. Na samym końcu zetrzeć na wierzch wyjęte z zamrażarki, lekko zmrożone ciasto – na tarce warzywnej (o dużych oczkach). Wstawić do pieca nagrzanego do 1st.
Jeśli ciasto zacznie się zbyt przypiekać z góry, można przykryć je folią aluminiową. Proszek sprawia jedynie, że ciasto odrobinę wyrasta i na tym się kończy jego funkcja, a dodatkowo jest nieco wyczuwalny w smaku, więc jeśli ktoś jest wrażliwy na jego smak, to lepiej żeby pominął, natomiast jeśli mu nie przeszkadza posmak proszku albo go nie wyczuwa, to można z proszkiem. Po kilku dniach przerwy wracam z ciastem z rabarbarem. Co prawda piekłam je ponad tydzień temu, ale była rodzinna impreza i trochę zaliczałam lekarzy.
Dziś już wiem że to tylko przeziębienie i czuje. Przepisy z kategorii ciasto-kruche-z-rabarbarem. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.