Ja zatęskniłam za szarlotką taką jaką jadłam w dzieciństwie. Właśnie zrobiłam ciasto, na początku było zbyt kruche, w ogóle nie chciało się zlepić w jedną masę. Po dodaniu miodu zlepiło się, lecz wydaje mi się że nie nadaje się do rozwałkowania. Długo zachodziłam w głowę co z tym przepisem?
Przecież to nie ma sensu, niby drożdże, ale gdzie tu te inne spulchniacze. A ciasto kruche to mąka, cukier, jajka (jeszcze lepiej same żółtka) i masło (mnie lepiej wychodzi na margarynie), ewentualnie zapach, i używa się go na małe cienkie ciasteczka (które piecze się krótko - do lekkiego zrumienienia). Ważne jest, żeby te ciasta szybko zagnieść z produktów o temperaturze pokojowej a potem conajmnie na. Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Zgodnie z tradycją, powinniśmy zacząć je robić z dużym wyprzedzeniem, aby ich smak mógł w pełni się rozwinąć.
Jeżeli chcemy uzyskać bardzo kruche ciasto, takie które nie jest zbyt elastyczne, a właśnie kruche, to zagniatamy składniki szybko. Nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do połączenia składników. Jeżeli do masła z mąką dodamy jajka z cukrem, to ten ostatni wchłonie większość wilgoci i nie pozwoli glutenowi i skrobi na związanie. Jest to więc prawie piernik.
Dla mnie dobry piernik nie może być suchy. Ten jest z dodatkiem całego słoika dżemu, dzięki któremu ciasto jest wilgotne, a dzięki przyprawom korzennym bardzo aromatyczne. Margarynę i miód rozpuścić w garnku. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Mąkę wymieszać z sodą, dodać cukier, przyprawę do piernika, jajko i lekko przesudzony miód i margarynę.
Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt tępe można dodać odrobinę mleka). Rozwałkować na grubość mm, wycinać foremkami pierniczki. Z podanych proporcji wychodzi ok. Olu, pierniki mogą nie być tak kruche i zwarte, jeśli będziesz krócej trzymać je w lodówce.
Jeśli jednak chcesz zaryzykować, spróbuj przygotować tylko odrobinę przygotowanej porcji i obserwuj, jak będzie się zachowywało ciasto :). Jeśli ciasto jest zbyt kleiste i jest trudne w wałkowaniu należy je podsypać mąką. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto na placki o grubości 2-mm. Foremkami wytnij pierniczki o dowolnych kształtach. Jeśli zrobisz w nich dziurki, będziesz mogła powiesić je na choince.
Ciasteczka piecz około minut w temp. Uważaj, by ich nie przetrzymać, bo staną się zbyt kruche i będą miały. Najlepiej ciasta na pierniki nie rozwałkowywać zbyt mocno, ponieważ pierniczki po upieczeniu są bardzo kruche.
Dzięki niej pierniczki świąteczne są kruche, a zarazem lekko ciągnące - pyszne! Podstawą pierniczków jest nie tylko aromatyczne ciasto, które od razu po upieczeniu jest miękkie lub leżakując w metalowej puszcze kruszeje, ale także ich zdobienie. Może za dlugo ugniatam ciasto?
Robiłam pierniki z tego przepisu pierwszy raz, nie wyszły. Pierniczki świąteczne - dekoracja. Czas pieczenia minut to za długo – pierwsza porcja po prostu się zbyt mocno przypiekła, były niesmaczne, smakowały jak spalone.
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego. Lista przepisów na kruche pierniki z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Chyba wszystkie, których powiadomienia wyświetlają się na fejsie. Polecam pooglądać i upiec pierniki według jej przepisu.
Troszkę rosną podczas pieczenia oczywiście, ale zachowują kształty. Swoje ciasteczka zazwyczaj piekę z początkiem grudnia, potem tylko wkładam smakołyki do pudełka i tam sobie leżakują aż do świąt. A jeśli uznam, że pierniki są za zbyt twarde, do pudełka na jeden dzień wkładam połówkę jabłka. Przepisy z kategorii tarta kruche ciasto tarta.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pierniki kruche. Wychodzi jej zdecydowanie zbyt mało. Kruche ciasto kolorystycznie wręcz zlewa się tutaj z masą budyniową. Konfiturę podgrzać w rondelku i ciepłą cienko posmarować wierzch obu ciast, następnie odstawić je na około 5-minut.
Jedno z ciast położyć na paterze i posmarować je połową kremu. Na wierzch ułożyć drugie ciasto i posmarować je resztą kremu. Na końcu ciasto udekorować posypką.
Białka można roztrzepać widelcem i posmarować ciastka. Nie ma nic gorszego niż ciasto kruche, które jest twarde jak deska. Co zrobić, aby ciasto do tarty lub szarlotki było kruche i miękkie? Do ciasta użyj tylko żółtek, białka sprawią,że będzie twardsze.
Do Świąt jeszcze ponad miesiąc, ale pewne przygotowania czas już podjąć #128578; Te pierniczki robię co roku i jeżeli chodzi o wypieki świąteczne – pierniki to moja ulubiona forma celebrowania świątecznego klimatu, a swoje ciasto robię z podwojonych proporcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.